Cu ocazia împlinirii, în 2012, a „150 de ani de la înființarea Ministerului Afacerilor Externe”, Romfilatelia introduce în circulație o emisiune de mărci poștale dedicată acestei aniversări, alcătuită dintr-o marcă poștală – cu valoarea nominală de 2,10 lei, un plic „prima zi”, o coliță și un carton filatelic.
Diplomația română datează din perioada Evului Mediu, prima persoană însărcinată cu misiuni diplomatice fiind Ioan Țamblac, solul lui Ștefan cel Mare. Acesta a fost urmat de Miron Costin în a doua jumătate a veacului al XVII-lea și de către marele cărturar Nicolae Milescu Spătaru, reprezentantul domnitorului Grigore Chica la Constantinopol.
Secolele XIX și XX sedimentează activitatea diplomatică a României prin înființarea și reorganizarea unor instituții specializate, întemeierea unor noi agenții diplomatice pe plan internațional, recunoașterea țării ca stat independent și suveran în lume prin acțiunile diplomatice de succes și afirmarea în plan internațional a diplomaților români.
În prezent, România, ca membră a Uniunii Europene și a NATO, își vede împlinite atât interesele de securitate, cât și dorința ei de cooperare internațională. Cu ocazia împlinirii, în 2012, a „150 de ani de la înființarea Ministerului Afacerilor Externe”, sunt introduse în circulație mărci poștale dedicată acestei aniversări, cu valoarea nominală de 2,10 lei, un plic „prima zi”, o coliță și un carton filatelic.
Elementele emisiunii filatelice ilustrează într-o manieră grafică sugestivă şi reprezentativă: imaginea lui Apostol Arsache, primul ministru de externe al României, imaginea Palatului Sturdza, sediul Ministerului Afacerilor Externe la începutul secolului XX, imagini ale diplomaţilor români în costume de ceremonie.
Sursa: comunicatedepresa.ro