Vaccinarea pneumococică pentru nou-născuţi – o componentă a strategiei naţionale de prevenţie

Reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii, parlamentari, medici de renume şi reprezentanţi ai unor ONG-uri au participat miercuri, 30 ianuarie, la Palatul Parlamentului, la o dezbatere cu tema introducerii vaccinării pneumococice pentru cohorta de nou-născuţi în calendarul de imunizări gratuite. Masa rotundă a fost organizată de Coaliţia pentru o Nouă Prevenţie 2013 (CNP 2013), o campanie iniţiată şi susţinută de 8 ONG-uri şi organizaţii medicale care militează pentru dreptul copiilor din România de a beneficia de un program de prevenţie a bolilor penumococice, cauza de mortalitate numărul 1 în lume din categoria bolilor care pot fi prevenite prin vaccinare, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătaţii.

Principalele teme discutate vizează necesitatea vaccinării întregii cohorte de nou-născuţi, găsirea unor soluţii bugetare pentru acest program şi derularea unor campanii de educare şi informare a părinţilor.

Moderatorul evenimentului a fost Andreea Marin, ambasadorul campaniei Coaliţia pentru o Nouă Prevenţie 2013, care a vorbit despre impactul şi incidenţa bolilor pneumococice, dar şi despre suferinţa copiilor care au trecut printr-un episod de boală.

Din nefericire, România deţine un loc fruntaş în ceea ce priveşte mortalitatea infantilă, cu o rată de 9,79 la 1.000 de nou-născuţi, mai mult decât dublu faţă de media europeană. Una dintre cele mai importante cauze de deces o reprezintă bolile pneumococice. Dacă în 23 de state din UE copiii beneficiază de un program de prevenţie gratuit al bolilor pneumococice, în România doar 2% dintre părinţi îşi permit să-şi vaccineze micuţii“, a declarat Andreea Marin, Ambasadorul campaniei Coaliţa pentru o Nouă Prevenţie 2013 şi preşedintele Fundaţiei Preţuieşte Viaţa.  

Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii au afirmat că programele de prevenţie sunt o prioritate în prezent şi analizează introducerea vaccinului pneumococic în calendarul de imunizare al nou-născuţilor.

De asemenea, participanţii la dezbaterea de miercuri şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la suferinţele prin care trec mulţi copii din România din cauza unui inamic nevăzut, pneumococul, care produce boli grave precum pneumonia, meningita, otita medie acută şi chiar septicemia.

Potrivit statisticilor medicale, rata mortalităţii în cazul meningitei pneumococice ajunge la 30-40%, iar dintre copiii supravieţuitori peste 50% pot avea sechele: retard mental, tulburări de comportament, tulburări de auz, de vorbire, epilepsie.

În România, 1 din 5 copii cu vârsta până într-un an care ajung la medicul de familie sau în spital suferă de o boală potenţial pneumococică[1], în timp ce rezistenţa pneumococului la antibiotice este în creştere[2].

Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, vaccinarea este singura măsură eficientă de prevenire a bolilor pneumococice.

 

 

 


[1] Studiu “Incidenţa infecţiilor pneumococice la  copii cu vârsta între 0-5 ani, în sistemul de sănătate din România”

[2] Studiu „Streptococus Pneumoniae Nasopharyngeal Colonization in Children in Braşov, Central Romania“, Falup-Pecurariu et al