Vlad Pahontu – Fotograf Profesionist – Succesul poate fi obtinut și în România! Nu toți tinerii aleg să plece din țară

“Un profesionist care ne-a convins pe loc. Un om care pune pasiune in ceea ce face. Un fotograf cu multă imaginație. Cel care îți oferă amintirile pentru o viață”. Acestea sunt cuvintele pe care le-am citit pe cana de cafea, primită în dar de la unul dintre clienții săi. El este omul, antreprenorul și fotograful de nuntă, Vlad Pahonțu.

În 2010, nu departe de București, la Câmpina, orașul lui Nicolae Grigorescu și a lui Geo Bogza, Vlad punea bazele unei pasiuni care avea să îi aducă multe satisfacții. Timp de 9 ani de zile, el a dezvoltat un business care îi aduce în cale oameni frumoși, premii internaționale și recunoaștere din partea colegilor de breaslă.

“Am devenit fotograf dintr-o întâmplare”

Pentru că viața în București necesită eforturi financiare, tânărul student, împreună cu un prieten, au pus pe foaie planul pentru o afacere: Promovarea online a cluburilor de noapte, prin reclame și fotografii.

“Aveam doar un minimum de cunoștințe legate de aparatura foto, dar asta nu m-a oprit să investesc ca afacerea noastră să se dezvolte. LikeClub.ro a fost la vremea lui unul dintre cele 5 site-uri de clubbing din România, pe care puteai să găsești informații legate de evenimente și să vezi fotografii din locațiile dorite. A fost primul pas spre fotografia de nivel înalt. Am stricat multe evenimente la început, din punctul meu de vedere, dar la final, clienții erau mulțumiți. Eu voiam mai mult. Din 3 evenimente pe săptămână în cluburile din Brașov, Prahova, București și Constanța, am intrat în lumea majoratelor. Recunosc, am început fotografia pentru bani și am descoperit ce este ea cu adevărat: Pasiune“.

Perioada de trecere de la majorate la nunți a durat 4 ani. Autodidact, Vlad a preferat să învețe singur tehnicile fotografiei, în loc să meargă la workshopurile altor fotografi.

“Dacă ar fi să regret un singur lucru până acum ar fi acela că am acceptat târziu să plătesc pentru a învăța de la fotografi renumiți. Dar în momentul în care am zis DA primului workshop, evoluția mea s-a schimbat complet. Mă uit în urmă la prima nuntă de acum câțiva ani și mă trece un fior”.

Autor al primei cărți de nuntă tipărită, din România

Anul 2017 l-a adus pe Vlad Pahonțu în atenția potențialor clienți prin publicarea primei cărți tipărite din România, care dezbate organizarea nunții în țara noastră.

“Întotdeauna mi-am dorit să îi ajut pe cei din jurul meu. Am început mai multe cărți, însă diferiți factori m-au determinat să nu le termin. În urmă cu doi ani mi-am dorit atât de mult să las ceva în urma mea, încât am publicat cartea Totul despre nunta noastră. Este un ghid practic pentru toți cei care vor să își organizeze nunta fără o mai considera un calvar. Din păcate, în țara noastră, planificarea unui astfel de eveniment este de multe ori epuizantă. Astfel, din toată experiența mea și a colegilor care au contribuit cu idei, am tipărit ghidul problemelor și soluționarea lor.”.

 

Mii de ore de fotografie, relații rupte, multă muncă și… PASIUNE

Așa ar descrie Vlad Pahonțu drumul său către punctul în care a ajuns astăzi, fotograful care a făcut cunoscută Câmpina atât în rândul artiștilor din România, cât și din străinătate.

“Au fost multe momente de-a lungul anilor în care am pus viața mea personală în plan secund. Am ajuns la concluzia că un brand de fotografie poate fi construit doar cu foarte multă muncă, bani investiți în tine și sacrificarea timpului liber. Aveam momente în care mă băgam la somn la ora 4 și mă trezeam la 7 doar pentru a fi cu un pas înaintea altora. Chiar și în așa, drumul spre succes este în continuare lung și fiecare persoană în parte definește succesul într-o manieră proprie. În domeniul fotografiei, poți ajunge pe primul loc doar înconjurat de multă pasiune pentru ceea ce faci.

Dorința oricărui fotograf bun este de a avea evenimente mai puține, dar mai bine plătite și timp pentru el și proiectele personale.

Chiar dacă mulți colegi fotografi consideră că nu poți schimba caracterul unui om, sunt de părere că fiecare dintre noi poate oferi servicii de calitate și o experiență de neuitat clienților săi. Un caracter frumos te va ajuta mereu în meseria asta. Dar mulți uită acest lucru.

Acum, văd fotografia ca o colaborare strânsă între caracter, calitatea servicilor pe care le ofer și relația între oameni. Este extrem de important să fiu pe aceeași lungime de undă cu mirii. Să ne dorim același lucruri de la produsul final și să mă aleagă pentru experiența pe care le-o ofer înainte, în timpul și după nuntă. Fiecare este liber să își aleagă viziunea”.

“Îmi lipsește susținerea comunității în care am crescut”

Am vorbit despre rădăcinile lui Vlad și cum l-a ajutat comunitatea în care s-a născut să se dezvolte. M-am lovit brusc de un moment de tăcere și expresia de pe fața lui s-a schimbat.

“Sunt o persoană optimistă și foarte veselă. Dar când vine vorba de Câmpina, mă întristez. Văd că lucrurile nu mai merg bine, ca în toată țara de fapt. Iar legat de ce m-ai întrebat, nu am cum să îți răspund, pentru că cei care conduc orașul sunt mai interesați de alte subiecte. Lucrurile frumoase sunt lăsate pentru alte ocazii.

Am avut un mare ajutor, recent, din partea unor oameni foarte faini din Câmpina, pe care i-am cunoscut datorită fotografiei. Oameni alături de care am colaborat extraordinar și încă o mai fac. Ca proprietari de librărie, restaurant și coffee-shop, brutărie și service auto, make-up artist, DJ, hair-stylist, etc. Oameni cu adevărat speciali care vor și pot să scoată din Câmpina ce e mai frumos cu putință. Păcat că sunt alte lucruri rele mai mari, care le umbresc reușitele”.

“Tinerii pot avea succes și în România, nu doar în străinătate’’

În situația economică actuală din România, când majoritatea tinerilor se gândesc să plece din țară pentru a-și face un viitor, l-am întrebat pe Vlad de ce a preferat să rămână aici.

“Pentru mine, vârsta și țara nu au reprezentat niciodată o piedică. Am considerat că pot să devin ceea ce mi-am dorit și în România, locul în care m-am născut. Am preferat să mă strâng în jurul meu oameni de calitate, care vor să crească, să învețe. Așa am dezvoltat împreună cu un prieten DGA events, un site care oferă soluții complete pentru organizarea de evenimente. Cred că tinerii pot să reușească și la noi, chiar dacă le sunt puse multe bețe în roate. Totul ține de ambiția pe care o are fiecare”.

’’Fericirea adevărată stă întotdeauna într-un singur lucru ’’

Am lăsat interviul să decurgă de la sine și de abia la final am vrut să îl întreb de fericire. L-am cunoscut cu zâmbetul pe buze, deschis la idei și dorind să fie implicat în orice idee frumoasă, care ar putea ajuta la un anumit moment, pe cineva. Ce este pentru Vlad Pahonțu fericirea?

“Luna aceasta voi fi speaker de fotografie la una dintre cele mai mari conferințe de domeniu din Bulgaria. Pentru mine este un adevărat pas pentru ceea ce îmi doresc pentru viitor. Anul trecut am câștigat premii la care doar visam. Am susținut două workshopuri în România. Totul a fost incredbil. Sincer, aproape toată viața m-am bucurat în mine. Nu m-am exteriorizat. Poate sunt egoist din punctul acesta de vedere.

Fără susținerea morală a familiei, a soției și a prietenilor mei, cu siguranță nu aș fi reușit.

Am gustat cred, din aproape toate fericirile. Și pentru mine, am ajuns la concluzia că unele sunt false. Sunt doar un miraj. Pentru mine, cea mai puternică fericire vine când îmi văd mama și soția. Fericite la rândul lor, mulțumite de mine, sănătoase. Și atât. Restul, sunt într-adevăr bucurii mari, realizări. Trecătoare însă“.

  • SIngurul fotograf român câștigător al unei categorii la premiile internaționale com (2018)
  • Câștigător al categoriei “Cununie religioasă” și nominalizat la Fotograful anului de către fotografi-romani.ro (2018)
  • Premiat la concursul internațional com (2018)
  • Dublu premiat la concursul internațional co.uk (2018)
  • Dublu premiat la concursul internațional Asia WPA (2017)
  • Top 3 fotografi români pe site-ul internațional com (2018)