11 ustensile de bucătărie de care chiar n-ai nevoie !

În zilele noastre se pare că fiecare rețetă de gătit solicită propriul recipient, propria cratiță sau unealtă. Dar chiar crezi că ai nevoie de toaster pentru sandwich-uri, aparat de tăiat, sau alte unelte costisitoare, doar pentru a încerca o nouă rețetă? Nu numai că te face să fii şovăitor în a experimenta în bucătărie, ci poate, de asemenea, să te coste destul de mult. Extenuate să cheltuim foarte mult pe echipamentul de bucătărie, deși astfel ar fi mult mai la îndemână, iată câteva sfaturi despre cum să folosim ceea ce avem deja în bucătărie în prepararea unor rețete pe care  unul dintre aceste instrumente de specialitate le poate face. Rezultatul: Un câștig semnificativ atât pentru portofelul tău, cât și pentru cină.

Sursă foto: blogcatalog.com

Tava electrică

Aceste tave sunt grozave pentru clătite și ouă prajite pentru că au o suprafață mare și întinsă pe care să poți găti. Totuși, mărimea unei astfel de tăvi (care variază între 50,8×25,4 cm. și 58,42×43,18 cm.) o transformă într-o “bestie” atunci când vine vorba de depozitare. Dar o tigaie de fier turnat, cu un fund plat este un truc la care poți apela, deoarece  atunci când o vei pune pe aragaz se va obține o căldură uniformă. Plus că, dacă este bine întreținută, nu se va denivela.

Cuptorul electric cu abur

Un cuptor cu abur este o modalitate grozavă de a găti legume fără a adăuga grăsimi, dar nu este nevoie să mai adaugi încă un instrument în bufetul tău deja înghesuit. În schimb, pune doar un filtru din plasă de sârmă, sau o strecurătoare de metal direct în interiorul oalei de gătit, umplută în prealabil cu apă. În cazul în care capacul nu se va potrivi după introducere, pune o bucată de folie de aluminiu pe partea de sus și sigileaz-o în jurul oalei. Notă: Asigură-te că sita sau strecurătoarea e rezistentă din punct de vedere termic sau confecționată din oțel inoxidabil ( trebuie să fie în mod sigur inscripționat). Dacă nu ești sigur din ce fel de material este realizat, ar fi indicat să eviți utilizarea unui filtru sau a unei strecurătoare pentru acest tip de preparare, deoarece poate conține plumb, puntând să-ți contamineze hrana.

Pâlnia

Este nevoie doar de un dezastru pentru a afla că, dacă un recipient solicită o pâlnie, ar trebui să o folosești. Problema este că niciodată nu știi exact ce marime vei avea nevoie și depozitatea pâlniilor cu un diametru mai mare este o durere. Din fericire, e un lucru ușor să improvizezi. Pentru incrediente lichide, taie parte de jos a unei sticle goale de sifon (în jur de 7 cm în jos de unde gâtul se înclină) și îndreaptă-l cu susul în jos. Asta ar funcționa, practic, în orice situație cu excepția preparării jeleurilor și gemurilor , întrucât temperatura ridicată poate încălzi plasticul și-l poate deforma. Pentru incrediente uscate, realizează o simplă formă de con din foaie de pergament sau hârtie de ceară.

Sursă foto: .5dollardinners.com

Storcătorul de fructe

Atunci când în prepararea unei rețete ai nevoie de suc de fructe proaspăt stors, uită de storcătorul electric sau de cel manual, pur și simplu folosește un clește de dimensiuni între 15 și 20 cm în lungime. Plasează un fruct citric înjumătățit în forma de V a cleștelui și strânge mânerele împreună.

Tocătorul

Un tocător îți va asigura precizia cu care să feliezi fructele și legumele, dar este scump și poate fi periculos dacă nu știi să-l utilizezi corect. În schimb, poți utiliza mașina de cojit manuală. Poate că nu va fi atât de rapid, dar poți încă să obții felii subțiri tăiate și bucle lungi din coajă de  legume sau fructe. Pentru o maximă eficacitate și control, găsește unul pe care să-l manevrezi cu ușurință.

Bătătorul de carne

Dacă îți plac pachetele de pui și carnea de mânzat scaloppini, un bătător este un must dar în loc să păstrezi acest instrument cu aspect medieval, doar pentru a aplatiza ocazional niște carne, ar fi bine să recurgi la a căli foarte puțin alimentul respectiv. Pune carnea între două straturi de folie de plastic și folosește bătătorul tău improvizat. Poți folosi, de asemenea, părțile unei căni grele învelite în plastic, dar procesul de călire amintit mai sus pare mai ușor de realizat.

Sandwich maker-ul

O cratiță de prăjit nu-ți va reda acele însemne ale liniilor de grill, dar îți poate asigura toate sandwichurile  gustoase pe care le poți duce fără a cheltui în jur de 250 lei, plus că vei avea un alt instrument culinar voluminos. Începe prin a căli într-o tigaie care este curată și nu este din cupru (care oxidează). Pune sandwich-ul în interior și presează cu o tigaie din fontă deasupra; întoarce sandwich-ul de îndată ce partea de jos s-a rumenit. Dacă nu ai o tigaie din fontă, plasează deasupra o tigaie, îngreunând-o cu trei sau patru căni mari, sau boluri de supă.  O altă opțiune este să plasezi deasupra o cărămidă acoperită în folie de aluminiu.

Punga de patiserie

Dacă nu sunteți înzestrat cu realizarea unui design complex sau a unor ornamente delicate, săriți peste punga de patiserie (care este foarte greu de curațat) și optați pentru o pungă de plastic de unică folosință. Pungile de sandwich se rup ușor, așa că cel mai bine este să folosești una de mărimea unui galon. Ca și cum ai avea o pungă de patiserie, adaugă glazura sau crema de umplere (aproximativ la jumătate sau mai puțin), apăsați-l ușor în colțul de sus și răsuciți punga pentru a o închide. Tăiați colțul dorit (cu cât veți tăia mai sus, cu atât mai maire va fi orificiul) și ornaţi-l.

Sursă foto: behindtheburner.com

Grătarul

Pe cât de grozav poate fi pentru pregătirea puiului, grătarul de prăjit nu are parte de prea multă “activitate”. Scapă de stres (și cost) prin crearea unui inel mic sau a unui S în formă de șarpe din folie laminată, cu o grosime de aproximativ un centimentru. Pune-l într-o tigaie de aluminiu în cuptor și fixează pasărea pe partea de sus a acesteia. Pentru o mai ușoară opțiune, pune un strat de legume tocate (ceapă, morcovi și țelină) sub pasăre. Este îndeajuns spațiu pentru a permite circulația aerului, cu avantajul suplimentar de a avea și legume prăjite pentru mai târziu.

Făcălețul

Spre deosebire de alte elemente de pe lisă, făcălețul nu este scump de obicei. Dar ocupă spațiu și, dacă nu îți place să coci, îl vei utiliza foarte rar. În locul lui, învelește cu folie de plastic o sticlă de vin (plină sau goală) și ruleaz-o intocmai cum ai proceda cu făcălețul. Învelișul va menține aspectul curat al sticlei și va ajuta ca aluatul să nu se lipească de sticla de vin. Dacă foloseşti aluat pentru plăcintă sau fursecuri, asigură-te că acesta se va menține rece prin utilizarea unei sticle ținute în prealabil la rece.

Wok-ul

Un wok reține foarte bine căldura și oferă o suprafață foarte mare pentru un proces mai rapid de gătire al diferitelor tipuri de carne și legume. Cu toate acestea, diametrul de aproximativ 35 de cm. face din stocarea acestuia o provocare, în timp ce forma de bol îi limitează utilizarea. O tigaie de prăjit mai mare funcționează la fel de bine pentru a amesteca conținutul și poate fi folosită pentru multe alte tipuri de feluri de mancare. Noi te sfătuim să achiziționezi un recipient cu un fund greu, care  ”va menține căldura mai bine, dispersându-se uniform”. Evită tigăile denivelate, care nu vor dispersa căldura în întregime.