20 pentru 2013 – Afla cele mai asteptate filme ale anului!

 

Am terminat cu bilanţurile şi deja trecem în revistă cele mai tari producţii ale anului 2013. Sperăm să fie la fel de bogat în blockbustere ca şi 2012, iar cinematografele din România să bată noi recorduri de încasări. Dintre cele aproape 200 de titluri aşteptate pe marile ecrane în 2013 ţi-am ales 20 ca să numeri deja câte ore vei petrece pe parcursul următoarelor 12 luni în întunericul sălilor de cinema.

 

 

 

Django Unchained

Primit cu cronici entuziaste în SUA şi deja considerat un favorit la câteva categorii importante ale premiilor Oscar, noul film al lui Quentin Tarantino este o combinaţie interesantă de violenţă, umor, dar şi comentariu social: poţi vedea cum erau trataţi sclavii într-o perioadă când persoanele de culoare erau considerate inferioare. Stă numai pe umerii lui Django (Jamie Foxx) să-şi răzbune şi salveze semenii!

Lincoln

Daniel Day-Lewis este considerat în acest moment favoritul la Oscarul pentru Cel mai bun actor în principal, dar filmul biografic al lui Steven Spielberg cu siguranţă nu impresionează doar cu interpretarea sa. O trecere în revistă a câteva luni zbuciumate din viaţa preşedintelui american Abraham Lincoln, biopicul a fost etichetat drept o analiză relevantă a libertăţii şi-a democraţiei.

Zero Dark Thirty

Noul thriller de acţiune al lui Kathryn Bigelow nu are o dată de lansare în România, dar ploaia de premii coborâtă asupra sa trebuie să convingă un distribuitor local să-l aducă pe marile noastre ecrane. Povestea e cunoscută: filmul analizează misiunea de prindere a teroristului numărul unu al lumii, Osama bin Laden. Jessica Chastain este considerată favorită la Oscarul pentru Cea mai bună actriţă în rol principal.

A Good Day to Die Hard

Să zicem că tagline-ul „Yippee-Ki-Yay Mother Russia!” este departe de a fi cel mai inspirat din seria cu Bruce Willis în rolul lui John McClane, dar primele patru părţi au garantat o distracţie pe cineste, aşa că de ce ar face notă discordantă partea a cincea? McClane ajunge la Moscova, unde fiul său (Jai Courtney, de văzut şi în Jack Reacher) are probleme. Ceva ne face să credem că şi ruşii vor avea.

Oz: The Great and Powerful

Poate că pare o idee prea asemănător cu Alice în ţara Minunilor şi poate prea colorat, dar ceva ne spune că Oz: The Great and Powerful face câţiva paşi înainte pe tărâmul efectelor speciale. Povestea ce imaginează aventurile din trecut ale Vrăjitorului din Oz porneşte de la o premisă mai mult decât ofertant: cum reuşeşti ca, fără să deţii vreo putere magică, să devii liderul unui regat în care magia este la ea acasă?

 

 

Oblivion

Chiar dacă trailerul pare a spune mult mai multe din povestea filmului decât ne-am fi dorit, Oblivion cu siguranţă va fi unul dintre cele mai arătoase şi cele mai mai de succes premiere ale anului viitor. O să-l revezi pe Tom Cruise din 19 aprilie, când personajul său, Jack Harper, descoperă că Pământul pustiit de un război al viitorului nu este de fapt chiar aşa pustiu şi că dedesubturile existenţei sale sunt cu totul altele decât s-ar fi aşteptat.

Iron Man 3

Iron Man are probleme cu Mandarinul (Ben Kingsley) şi celebrele sale inele, dar deocamdată nu avem idee cât de realist vor fi prezentate şi folosite acestea. Cert este că în cea de-a treia parte a aventurilor sale Iron Man va avea parte de provocări mult mai solicitante decât în primele două părţi. Este de ajuns să vezi ultimul trailer pentru a afla că supereroul Marvel aproape îşi află sfârşitul din cauza inamicilor săi.

The Great Gatsby

Cu premiera amânată mai bine de şase luni, Marele Gatsby rămâne o premieră de aşteptat. Nimic din ce face Baz Luhrmann nu ne poate rămâne indiferent, iar faptul că în rolul titular îl vom vedea pe Leonardo DiCaprio face lucrurile şi mai interesante. Suntem foarte curioşi cum a ales regizorul să aducă pe ecran anii epoca jazz-ului, mai ales că trailerul lansat recent face trimiteri la coloratul Moulin Rouge! The Great Gatsby este şi 3D, detaliu rar pentru un film de epocă…

 

 

 

Into Darkness

 

Face J.J. Abrams ce face şi iar suntem nerăbdători să vedem ce-a pus la cale. Into Darkness a avut unul dintre cele mai interesante trailere văzute în 2012, iar misterul şi zgârcenia detaliilor au provocat discuţii interminabile pe forumurile fanilor. Sperăm ca filmul din mai să se ridice la înălţimea aşteptărilor şi că sequelul ne va plăcea mai mult decât reboot-ul din 2009.

 

 

Man of Steel

Superman din nou pe ecrane! Interpretat de Henry Cavill, cel mai iubit supererou din toate timpurile îl va avea de înfruntat pe generalul Zod, iar faptul că acesta dispune de aceleaşi puteri, dar şi de o tehnologie superioară nu face decât să crească miza în acest blockbuster regizat de Zack Snyder şi produs de Christopher Nolan. Sunt şanse ca Man of Steel să arunce lumină asupra premisei filmului Justice League aşteptat în vara lui 2015.

World War Z

Ecranizarea lui Marc Forster pare să fi schimbat toate detaliile din cartea omonimă a lui Max Brooks, dar de mult ne doream să vedem pe marele ecran zombi suficient de inteligenţi şi rapizi încât să arunce nori negri pe cerul viitorului umanităţii. Despre subiect ştim doar că Gerry Lane (Brad Pitt) trebuie să-şi salveze familia în timp ce în jurul său se dezlănţuie războiul mondial împotriva zombilor. În rolul soţiei sale, excelenta Mireille Enos, din serialul AMC The Killing.

Monsters University

Noi aventuri cu Sulley şi Mike? Cum să nu! Prequelul are loc în timpul studiilor celor doi specialişti în arta speriatului. Poate nu ştiai, dar personajele lui Billy Crystal şi John Goodman nu au fost dintotdeauna cei mai buni prieteni: popularul Sulley i-a făcut o mulţime de farse tocilarului Mike în timpul cursurilor de la universitatea de speriat, dar o extraordinară provocare îi va aduce de aceeaşi parte a baricadei.

Pacific Rim

Asemănările cu Godzilla sunt o idee supărătoare, dar sigur Guillermo del Toro păstrează câţiva aşi în mânecă pentru această premieră aşteptată în iulie. Faptul că monştrii ce îşi fac apariţia din adâncurile oceanelor vor avea de înfruntat roboţii gigantici manevraţi de oameni promite câteva spectaculoase lupte „corp la corp”.

The Lone Ranger

Când am aflat de această mutare pe marele ecran a popularului serial TV ne-am gândit că audienţele lui 2013 s-au cam săturat de western-uri, gen cu rare zvâcniri în ultima vreme. Sperăm ca Armie Hammer să arate că poate ţine pe umeri un astfel de blockbuster şi că Johnny Depp nu-i va fura toate scenele. Trailerul lansat acum ceva vreme arată că Gore Verbinski a pregătit câteva cascade pe cinste!

Elysium

Neill Blomkamp a dat lovitura acum câţiva ani cu District 9, iar Elysium se anunţă a fi la fel de relevant din punct de vedere social ca şi debutul în regie al sud-africanului. Cu Matt Damon şi Jodie Foster în rolurile principale, SF-ul te poartă în 2159, când omenirea este împărţită în două clase sociale, una trăind pe o luxoasă staţie spaţială, cealaltă pe un Pământ ultra-populat. Echilibrul stă pe umerii lui Matt Damon!

The Hunger Games: Catching Fire

Sperăm ca sequelul lui The Hunger Games să-şi transforme predecesor în ceea ce şi este: o introducere. Dacă este să ne luăm după romanul devorat de cititori din întreaga lume, continuarea chiar că aruncă în flăcări lumea imaginată de Suzanne Collins. Pentru a arăta că nimeni din Panem nu este mai presus de deciziile sale abuzive, preşedintele Snow pregăteşte cea de-a 75-a ediţie a Jocurilor Foamei, iar aceasta le va da eroilor viaţa peste cap.

The Hobbit: The Desolation of Smaug

După ce am văzut Hobbitul: O călătorie neaşteptată am rămas fanii ecranizării lui Peter Jackson şi aşteptăm continuarea, ca să facem în sfârşit cunoştinţă cu Smaug, dragonul ce a pus stăpânire pe „regatul de sub munte”, Ereborul piticilor atât de interesant imaginat de echipa de efecte speciale a lui Jackson. Acum posesor al Inelului Puterii, Bilbo (Martin Freeman) va trebui să-l înfrunte pe vicleanul Smaug, stârnit din bârlogul său de apropierea eroilor.

Thor 2: The Dark World

Aventurile lui Thor din filmul lui Keneth Branagh îi vor părea supereroului Marvel floare la ureche după ce Asgard-ul va fi atacat de o forţă întunecată mai veche decât însuşi universul. Pentru a o înfrânge şi a salva astfel atât , Thor va trebui să facă echipă cu iubita sa Jane Foster (Natalie Portman), ale cărei cunoştinţe de astrofizică se vor dovedi de nepreţuit în încercările lor. În rolul villain-ului Malekith cel Blestemat o să-l vezi pe Christopher Eccleston.

This Is The End

Printre atâtea action-uri şi SF-uri, să pariem şi pe o comedie. E clar că avem de-a face cu probabil cea mai trăsnită premieră a lui 2013: actorii (James Franco, Emma Watson, Michael Cera, Seth Rogen, Jay Baruchel) îşi joacă propriile roluri, noi văzându-i cum reacţionează în condiţiile unui apolipse „pe bune”. Am spune că va fi ori una dintre marile dezamăgiri, ori una dintre cele mai plăcute surprize ale anului, căci aşa e în cazul apocalipselor, nu există cale de mijloc…

 

 

Evil Dead

 

De-abia aşteptăm să vină întâlnirea cu frumuseţea din imaginea alăturată, căci dintre horror-uri pariem pe Evil Dead, remake al clasicului lui Sam Raimi din 1981. Filmul porneşte de la o premisă familiară: mai mulţi adolescenţi ajung la o cabană din pădure unde găsesc o Carte a morţilor sumeriană. Incantaţiile din ea vor aduce la viaţă o mulţime de orori. Producătorii au promis că nu vor folosi imagini generate pe calculator pentru a portretiza demonii, efectele speciale fiind cât se poate de clasice.