Sursa: 1cartepesaptamana.ro
Timpul dedicat cititului este un timp sacru alocat dezvoltării personale şi profesionale. Este o perioadă de timp pe care o aloci special ca tu să exersezi şi să te dezvolţi, nimic nu ar trebui să întrerupă acest calup.
Înţeleg că e greu să “storci” timp pentru a face un alt lucru important. De aceea m-am gândit la un set de 12 idei care ar putea să te salveze şi să te ajute să îţi găseşti timpul acela necesar citirii a 40-60 de pagini/zi.
1. Citește în mijlocul de transport în comun.
Dacă te deranjează zgomotul produs de oamenii din mijlocul de transpot în comun, bagă-ţi nişte căşti în urechi şi ignoră orice distragere a atenţiei.
2. Citește când trebuie să aștepți.
Ar fi bine să ai la îndemână întotdeauna o carte în geantă/ghiozdan sau dacă eşti mai norocos un ereader gen Kindle. Poţi acoperi nişte timp mort pe măsură ce aştepţi.
Cu ajutorul primelor 2 idei eu am câştigat cel puţin 30 de minute/zi de citit.
3. Citește în loc să te uiți la televizor.
Cea mai evidentă metodă de a-ţi face timp pentru citit. Înlocuieşte 30 de minute de televizor cu 30 de minute de citit.
4. Citește cărți mai bune sau care îți sunt mai utile.
În acest fel cititul ţi se va părea o activitate mai importantă, mai utilă. Când ştii că faci ceva util pentru tine, se întâmplă de cele mai multe ori, să îţi şi aloci timp mai mult pentru acea activitate.
5. Ascultă “carțile”.
Dacă mergi mult cu maşina, îţi recomand această idee. De asemenea, dacă ai un ereader Kindle şi citeşti o carte în engleză, text-to-speech-ul poate face minuni. Am testat eu şi funcţionează de minune.
6. Citeşte de dimineaţă.
Asta e mai mult pentru cei matinali. Înainte să te duci la muncă, încearcă să citeşti vreo 20 de minute şi eventual combină cu câteva din primele idei. Sunt convins că vei câştiga minim 30 de minute de citit per total.
7. Citește în timp ce îți bei cafeaua/ceaiul.
Unii obişnuiesc să citească ziare sau să se uite la televizor, eu îţi recomand să continui capitolul pe care l-ai început aseară.
8. Citește când faci baie.
Baia ar trebui să îţi ofere pe lângă igienă personală şi o pauză relaxantă. Poţi îmbunătăţi experienţa citind o carte bună.
9. Renunță la activități care doar îți ocupă timpul, ca să îți faci timp de citit.
Sunt convins că sunt unele activităţi care ar putea fi înlocuite cu 30 de minute de citit. În primă instanţă am zis să renunţi la a le mai face, însă poţi începe cu o înlocuire de câteva minute şi dacă vezi că se poate, înlocuieşte total activitatea respectivă cu o rundă de citit.
10. Înlocuiește alte forme de divertisment cu cititul.
Poate te joci prea mult pe calculator sau poate îţi petreci mult prea mult timp pe site-uri de divertisment sau reţele sociale. Limitează timpul petrecut pe site-uri de divertisment cu ajutorul extensiei StayFocusd şi bucură-te de acel timp câştigat, citind o carte bună sau o carte foarte utilă.
11. Fă-ți să-ți placă cititul.
Nu te vei ţine de o activitate dacă nu îţi produce plăcere. Te-ai întrebat vreodată cum deau făcut unele persoane din citit o activitate de care sunt dependenţi? Răspunsul e scurt, le produce plăcere.
Când ştiu că urmează să citească o carte nouă sau o carte bună aceştia se entuziasmează şi parcă şi parcurg cartea cu mai mult sârg. Multă din plăcere se întâmplă însă după ce ai terminat cartea şi îţi dai seama cât de mult ai câştigat din citirea ei: ai idei noi, ai învăţat lucruri noi, te gândeşti cum anume poţi aplica aceste cunoştinţe în viaţa ta.
Dacă faci să îţi placă cititul, garantat vei citi zilnic 1 oră/zi.
12. Citește când te plictisești.
Eu când mă plictisesc de obicei citesc. Se poate spune că sunt un specimen rar. Dacă reuşeşti să îndeplineşti punctele 10 şi 11, vei câştiga cel puţin o oră de citit. Considera ora asta “me time”.
Tratează-l ca fiind un timp sacru şi nu permite nimănui să te întrerupă. Explică tuturor ceea ce vrei să faci, puţine sunt persoanele care vor spune: “nu înţeleg de ce citeşti aşa de mult, de parcă te ajută cu ceva?”; mai ales dacă aplici ceea ce citeşti.
Ai văzut? Nu e chiar aşa de greu să găseşti timp de citit. Sper că ai descoperit mai multe metode de a “stoarce” timp pentru ca tu să citeşti acum că ai citit acest articol. Şi mai şi sper că acum vezi provocarea mea de a citi 1 carte pe săptămână cu alţi ochi, cu ochi care văd şi parcă sunt că se poate. Şi da se poate!
Un articol de Nechita Gabriel: 1cartepesaptamana.ro