Ia-ţi energia din alimentele potrivite!

Nu toată lumea are privilegiul somnului de după-amiază, de aceea avem câteva recomandări naturale, pe lângă clasicele ceşti cu cafea.

Spanac, varză şi rucola. Acestea sunt bogate în minerale şi vitamine (în special vitaminele A şi C care ne dau energie şi combat stările depresive) şi au puţine calorii.

Nucile, alunele de pădure, migdalele şi caju conţin proteine pentru rezistenţă şi coenzima Q10, un nutrient care contribuie la producerea energiei celulelor. Acestea au un efect revigorant rapid, care se întinde pe perioade lungi de timp.

Carnea slabă de pui sau de curcan, fără piele, conţine tirozina, care este un aminoacid ce contribuie la înlăturarea oboselii. În plus, carnea este bogată în fier, vitamina B şi proteinele necesare bunei funcţionări a muşchilor.

Somonul este recomandat pentru buna activitate a creierului şi pentru reducerea inflamaţiilor, în special în cazul muşchilor încordaţi.

În cazul vegetarienilor, ouăle reprezintă cea mai bună alegere alimentară pentru a compensa cantitatea de proteine din carne. Ouăle sunt şi foarte bogate în vitamina B şi în fier.

Cerealele integrale. Consumul de carbohidrati îţi da un impuls rapid de energie, însă nu recomandăm carbohidraţii din pâinea albă sau orezul alb, deoarece efectul va fi unul pe termen scurt. Alege carbohidraţi rafinaţi, cum ar fi orezul brun, ovăzul sau pâinea integrală.

Evident, nici cafeaua nu putea lipsi din discuţie. Este poţiunea magică care trezeşte în fiecare dimineaţă milioane de somnoroşi. Nu se recomandă însă în exces, aşa că cel mai bine o combini cu câteva alimente din această listă pentru a reduce nevoie de a consuma prea multe ceşti.

Ceaiul. Ca şi cafeaua, atât ceaiurile negru şi verde conţin cofeină, dar şi aminoacizi care îmbunătăţesc memoria.

Fasolea conţine proteine, fier, vitamina B dar şi fibre care încetinesc procesul de digestie, astfel încât energia este menţinută pentru mai mult timp.

Merele sunt bogate în fibre, vitamina C, aminoacizi şi fructoză, aceasta fiind rapid absorbită în corp şi dau energie.

Bananele sunt preferatele instructorilor de body-building deoarece sunt benefice contractării corecte a muşchilor.

Seminţele de dovleac: ca şi nucile, seminţele conţin proteine şi vitamine.

Apa cu lămâie este ideală pentru combaterea deshidratării.

Pepenele roşu conţine foarte multă apă, ideală pentru hidratare, pe lângă potasiu, fructuoză şi vitamina B.

Coacăzele sunt bogate în antioxidanţi şi s-a demonstrat că au un rol important în încetinirea procesului de îmbătrânire.

Ardeiul gras roşu conţine vitaminele C şi B6, are rol de vindecare şi este bogat în fibre.

Ciocolata neagră elimină stresul, ajută la concentrare şi stimuleză circulaţia sângelui în creier.

Iaurtul cu puţine grăsimi este ideal în combaterea oboselii, fiind bogat în proteine.

Humusul conţine proteine, vitamina C şi acizi graşi esenţiali pentru organism.

Cristina Mîrzoi

 Surse foto:

naturalfoodfinder.co.uk

healthfactshealthtips.com

bavaio.blogspot.ro