Alege cele mai potrivite decoraţiuni interioare pentru adolescenţi

În adolescenţă şi poate chiar mai devreme, spaţiul personal devine o parte importantă a vieţii copilului tău. Una dintre căile prin care adolescentul îşi poate exprima personalitatea şi interesele de la acea vârstă este reprezentată de decoraţiunile interioare pentru dormitorul său.

De asemenea, tot procesul de redecorare a camerei poate fi un prilej de distracţie împreună cu copilul tău şi, în acelaşi timp, de apropiere faţă de el, prin sprijinul pe care îl oferi în alegerile sale. Cu abordarea potrivită, chiar şi un adolescent dificil sau cu un spirit indepedent, îţi va cere părerea şi ajutorul în alegerea decoraţiunilor interioare, nu numai pentru fondurile necesare.

Primul pas este ajungerea la un acord în privinţa pieselor de mobilier de bază precum patul, biroul şi dulapul pentru haine. Dacă ai trecut de această fază şi ai reuşit să investeşti în mobilierul potrivit pentru el, pentru bugetul tău, dar şi pentru o utilitate pe termen lung, atunci al doilea pas va fi mult mai simplu.

Decoraţiuni interioare precum lămpi creative şi colorate, scaune, fotolii de diferite forme pe care numai un adolescent le-ar putea alege sau lenjerie de pat în culori tari sau psihedelice sunt părţi ale dormitorului pe care le poţi schimba mai repede, fără să te coste prea mult.

În privinţa aranjării mobilierului, cel mai bine e să creezi o delimitare a spaţiului de studiu de spaţiul de distracţie. Astfel, când îşi aduce prietenii acasă, vor putea să înveţe sau să se relaxeze într-un mediu potrivit.

O altă parte importantă a camerei este alegerea culorilor de vopsea pentru pereţi. Zugrăvitul poate fi cea mai simplă cale de a schimba aspectul dormitorului şi de a-l face pe adolescent să se simtă că locuieşte într-un alt spaţiu. La alegerea culorilor pentru zugrăvitul pereţilor, s-ar putea ca el să aleagă ori o culoare foarte deschisă, ori foarte dramatică, poate chiar şi două culori pe care nu le-ai vedea niciodată într-o cameră de adult, însă e în regulă.

Un aspect de reţinut este ca tu să fii acolo când se decide şi să ai răbdare. Deseori, un adolescent are nevoie să îl ajuţi să creeze un echilibru între culoarea sau culorile pereţilor cu cele ale pieselor de mobiler de bază şi ale celorlalte decoraţiuni interioare care s-ar putea înlocui mai uşor.

Dacă există probleme cu spaţiul, găseşte spre exemplu o canapea care poate deveni pat sau pune rafturi suspendate care să fie încăpătoare pentru ca el să îşi stocheze obiectele pe care nu le foloseşte zilnic.

De asemenea, pentru a evita aglomeraţia de cărţi şi caiete din spaţiul de studiu, o cutie creativă care arată precum un cufăr, spre exemplu şi care se potriveşte cu celelalte decoraţiuni interioare, poate fi cel mai bun spaţiu de depozitare şi ar putea să îşi găsească locul sub pat.

Un mod prin care îi poţi arăta şi explica viziunea ta asupra dormitorului este prin combinarea pozelor cu piesele de mobilier, ţesăturilor, a mostrelor de culori pe care le-aţi stabilit, până la acel moment, pe un carton alb.

Aşa veţi avea o imagine preliminară. De asemenea, poţi chiar să cauţi împreună cu el, pe site-uri pentru design interior, idei pentru camera sa şi apoi să încercaţi să reproduceţi cumva modelul pentru care aţi căzut de acord. Astfel, amândoi veţi putea vedea ce merge şi ce nu merge, fiindcă pot exista probleme de percepţie.

În orice fel va arăta dormitorului copilului tău adolescent, este important să reţii faptul că el este la o vârstă la care doreşte să experimenteze şi să îşi exprime personalitatea cât mai creativ, uneori prin decoraţiunile interioare cele mai neconvenţionale.

Bianca Radu

Surse foto:

home1home.com

digsdigs.com