Profesionistul de marţi: bucătarul Alain Ducasse

Alain Ducasse este unul dintre cei mai premiaţi bucătari la momentul actual, deţinând 19 stele Michelin. Acesta s-a născut în sudul Franţei, la o fermă unde, încă din copilărie, a învăţat să aprecieze gustul preparatelor tradiţionale. Este singurul bucătar care deţine trei restaurante care sunt decorate cu trei stele Michelin în diferite oraşe.

O stea Michelin se acordă în general pentru mâncarea bună şi prezentarea impecabilă, a doua pentru mâncarea excelentă, iar cea de-a treia pentru originalitate şi perfecţiune în ceea ce priveşte preparatele, servirea şi aspectul restaurantului.

Alain este recunoscut ca fiind un perfecţionist dar şi un excentric. Acesta a început ca ajutor de bucătar la două restaurante pe timpul vacanţelor de vară, iar mai târziu a devenit învăţăcelul marelui Roger Verger. În 1981 a început să lucreze la restaurantul La Terrase, ca bucătar şef, iar în 3 ani localul a obţinut două stele. Prima sa poziţie importantă a fost în 1986 când i s-a oferit postul de bucătar şef la Hotel de Paris.

În 1996 a deschis restaurantul Le Parc, care în mai puţin de 8 luni a obţinut trei stele. De atunci Alain a deschis numeroase localuri în diverse zone ale globului, majoritatea în Europa şi în State, deşi din 2005 este proprietarul unui restaurant din Tokyo. Alain este autorul a 16 cărţi culinare.

Este cunoscut faptul că Alain preferă eleganţa cu note de excentricitate, multe din preparatele sale având un aspect creativ. Acesta a declarat că fiecare fel de mâncare trebuie să aibă propria sa personalitate.

Cristina Mîrzoi