5 căi prin care poți depăși blocajul creativ

Procesul normal de creație include potriviri și încercari. Dacă încerci să creezi sau să inovezi ceva, trebuie să te aștepți la vremuri bune, de o productivitate aparentă, dar și la momente când pare să nu se întâmple nimic folositor. Este important să accepți că aceasta este natura lucrurilor, dar totuși, există unele lucruri pe care le poți face pentru a lucra cu acest proces natural, așa încât vei putea să îți modelezi propria creativitate.

1. Împacă-te cu gândul că apariția creativității nu poate fi poruncită

Orice fel de încercare de a face acest lucru poate avea un efect nedorit. Orice tendință de a te depăși pe tine se poate termina cu un blocaj creativ. Stările de spirit negative precum furia sau teama de ceva blocheaza, de asemenea, cursul normal al creativității. Așadar, primul lucru pe care trebuie să-l faci este să îți stabilești un inventar al stării tale de spirit. Dacă te regăsești în una dintre stările de mai sus, fă ceea ce ce tu știi să faci pentru a o face să dispară. Este recomandat să gândești pozitiv , să respiri adânc și să-ți spui: „Acest fel de gândire nu mă ajută; trebuie să încep să fac ceva diferit.”

2. Ridică-te și fă mișcare de orice fel

Aici nu este vorba despre mișcare fizică, deși si aceasta este recomandată, de asemenea. Ne referim la mersul de jur împrejur, brațele deschise cât mai larg, lovitul picioarelor, răsuciri și îndoiri, ba chiar sărituri. De altfel, cu cât mișcarea este mai neobișnuită, cu atât mai bine. După toate astea, încearcă să-ți activezi creativitatea, să dai frâu liber exprimării. Cu cât găsești mai multe moduri de mișcare, cu atât mai mult îți vei găsi momentele de creativitate și le vei pune în aplicare.

3. Un alt bloc de gândire pentru creativitate este necesitatea de a evita greșeala sau nevoia de a atinge perfecțiunea

Creativitatea este un proces care presupune multe întorsături „greșite”. Să ne amintim ce spunea Edison de fiecare dată când găsea o substanță care nu funcționa ca un filament pentru un bec. El spunea ceva de genul: Ei bine, sunt la un pas distanță de a afla ceea ce am nevoie. Spune-ți în gând, că acest blocaj creativ este la doar un pas distanță de ceea ce trebuie să mă ducă acolo unde trebuie să fiu. Suntem pregatiti pentru o cultură de tip fast-food. În cazul unelor lucruri, procesul de filtrare este mai lung. Asta este ceea ce se numește gândire. Este bine și dacă îi permiți minții să fie un “restaurant grastronomic”. Nimeni nu are o livrare garantată de treizeci de minute legată de gândurile creative.

4. Nu poți să comanzi creativitatea, dar o poți activa

Dacă ajungi să te blochezi într-o anumită zonă, încearcă să accesezi creativitatea dintr-un alt unghi. Ia o pauză de la proiectul pentru care lucrezi în prezent și apucă-te să faci altceva, ceva mult mai creativ. De exemplu, întrerupe-și toate activitățile și cumpără niște flori pe care să le aranjezi, ulterior, în grădină. Mulți oameni se simt creativi atunci când vine vorba de plantat și aranjat. Multe idei îți vor veni pe parcurs și te vor ajuta și în finalizarea proiectelor tale cotidiene.  Totuși, te poți gândi și la activități precum dans, desen, sculptură în lemn, muzica, cântatul la un instrument și multe altele. Toate aceste lucruri te ajută să ieși din impasul creativ în care simți că ai pășit. Implică-te în asta măcar o oră pe zi. După aceea te poți întoarce la proiectul de dinainte. Vei vedea că rezultatele nu vor întârzia să apară.

5. Apelează la inconștient atunci când ai nevoie de ajutor

Cel mai bun exemplu poate fi acela de la un workshop creativ. Odată început,  toți participanții au fost rugați să se gândească la o problemă care le-a afectat cursul firesc al lucrurilor. Odată identificată, cu toții au fost puși să apeleze la inconștient pentru a fi ajutați să rezolve problema într-un anumit mod. La doar o săptămână după workshop, 80% dintre oamenii prezenți acolo au spus că au descoperit câteva soluții noi pentru respectiva problemă.

Există un număr fix de variații care pot activa procesul de creativitate al inconștientului. Procesul de bază este cel în trei pași:

  • Revizuiește situația exact așa cum ai înțeles-o;
  • Întreabă-ți inconșientul, literalmente, cum poți să rezolvi problema prin a dezvălui ceva nou sau prin a pune ceva cap la cap, ceva la care nu te-ai gândit până acum. O altă soluție ar fi aceea de a apela la o alta perspectivă, una nouă, sau să te lași ghidat de ideile tale. Ai încredere în tine!
  • Lasă totul deoparte și apucă-te să faci altceva, dar pentru o scurtă perioada de timp (așa cum spun pasii 3 și 4), ori pentru o perioada lungă, cum ar fi o zi sau două. Poți să lucrezi la un alt proiect, unul nou. De asemenea, poți alege să dormi și să visezi. Trucul este de a-ți distrage mintea de la ceea ce faci în mod obișnuit, gândindu-te că te poți bloca într-un anumit punct. Apoi, ai grijă să fii deschis la orice este nou. Profită de orice ocazie ce îți iese în față, pentru că nu se știe când mai ai oportunitatea să o întâlnești. După respectiva perioadă de timp, întoarce-te cu încredere la ceea ce făceai înainte.

Alege să fii tu cel creativ!

Madalina  Tataru

Sursa foto: http://www.hongkiat.com