Toţi avem punctul nostru forte, fie că este în materie de arte, ştiinţe exacte sau sport. Scopul principal este de a ne perfecţiona această calitate. Uneori este greu să accepţi sfaturi sau critici de la colegii de muncă sau de la partenerii de afaceri. Cu puţin ajutor însă, poţi să înveţi să accepţi critica constructivă şi să o transformi în avantajul tău.
În funcţie de sursă: unii oameni vor pur şi simplu să îşi dea cu părerea, fie că sunt avizaţi sau nu. În cazul în care persoana care te critică nu este instructorul, şeful tău, un profesor sau cineva cu studii de specialitate în domeniul respectiv, probabil că părerea nu este una foarte utilă. Există persoane care te pot influenţa negativ prin “critica constructivă” deoarece sunt nesiguri şi individioşi pe aptitudinile tale. Înainte de a accepta orice fel de critică, gândeşte-te şi la motivele pe care le are persoana respectivă.
Poţi distinge între critica constructivă şi critica reală. Critica constructivă este acel tip de critică în care cineva îţi enumeră metodele prin care îţi poţi îmbunătăţi performanţele în diverse domenii. În această situaţie criticul doreşte să te ajute.
Critica reală are loc atunci când cineva iţi enumeră greşelile pentru a te demoraliza. Critica nu trebuie luată în seamă decât în cazul în care vine de la cineva în măsură să vă analizeze greşelile (profesor, şef, instructor).
Acordă atenţie criticii constructive. Cînd cineva îţi vorbeşte despre greşelile tale, este normal să fii demoralizat, dar este important totodată să fii deschis la ceea ce auzi. În momentul în care ai înţeles care sunt punctele slabe, este mult mai uşor să cauţi soluţii. A fi deschis la critică este un mod de îmbunătăţire a performanţele în profesie şi nu numai.
Analizează critica. Dacă există anumite lucruri pe care le-ai mai auzit deja, atunci este cazul să schimbi acest aspect. Cere şi părerea altora. Spre exemplu, să zicem că eşti un jucător profesionist de baschet şi antrenorul îţi spune că ai nevoie să lucrezi mai mult la modul de a pasa mingea. În loc să aprobi superficial şi să te întorci pe teren, ai putea să îţi întrebi şi colegii, care te observă în mod continuu.
Lucrează punctele slabe. Orice greşeală ar fi, în mod clar, nu poate fi schimbată peste noapte. Trebuie să te motivezi şi să remediezi acest aspect, în mod treptat. Vei vedea că pe parcurs calitatea muncii tale va creşte.
Ţine capul sus. Indiferent că vorbim despre carieră, sport sau hobby, pentru a fi un membru important al echipei tale este nevoie să îţi îmbunătăţeşti metodele de lucru. Astfel vei obţine o relaţie armonioasă cu partenerii tăi. Orice s-ar întâmpla, ţine capul sus şi nu pierde încrederea în propria persoană.
Cristina Mîrzoi
Surse foto: