5 paşi pe care trebuie să îi urmezi în lupta cu oboseala cronică!

Exerciții cu regularitate

Sindromul oboseală cronică (CFS) te poate face să te simți demotivat și lipsit de energie. Cu toate acestea, există câțiva pași pe care-i poți urma zilnic pentru a combate senzația de oboseală și a recâștiga energia.

Realizarea, cu regularitate, a unei activității fizice ușoare până la moderată previne decondiționarea și dezvoltă abilitatea de a a face față și a reduce riscul altor probleme de sănătate, cum ar fi afecțiuni ale inimii. Este în mod special important, pentru cei care au CFS, să evite eforturile peste limită pentru că activitatea fizică excesivă poate înrăutăți și mai mult situația. Centrele pentru Controlul și Prevenția Afecțiunilor (CDC) recomandă celor ce suferă de CFS să facă mișcare astfel: un exercițiu timp de un minut și trei minute de odihnă.

Odihnește-te îndeajuns

Dacă întâmpini probleme cu oboseala, încearcă să-ți prioritizezi activitățile zilnice astfel încât să-ți permiți conservarea valorii maxime de energie. Poți reduce oboseala și îmbunătăți obiceiurile de odihnă astfel:

  • Întinde-te în poziția culcat doar atunci când ești pregătit de somn
  • Limitează-ți orele de somn din timpul zilei
  • Mărește-ți nivelul de activitate pe parcursul zilei
  • Elimină zgomotele care te pot distrage în timpul orelor de somn
  • Renunță la mâncare înainte de ora de culcare, pentru că ar putea interfera cu somnul

Consumă o dietă echilibrată

Consumă o dietă echilibrată care să constea în complexul de carbohidrați (cum ar fi legume, fructe și cereale integrale), proteine, grăsimi și vitamine pentru a-ți asigura corpul cu surse de energie susținută și a-i oferi tot ceea ce are nevoie. Pentru a te păstra suficient de hidratat, bea minimum opt pahare cu apă în fiecare zi.

O vitamină zilnică poate fi benefică, dar Centrele pentru Controlul și Prevenția Afecțiunilor (CDC) avertizează consumul suplimentelor alimentare nedemonstrate, întrucât aceste produse pot include potențiale incrediente dăunătoare, cum ar fi tătăneasa și doze mari de ginseng.

Redu efectele stresului

Practicarea tehnicilor de relaxare, cum ar fi meditația și yoga, poate reduce nivelul stresului. Alte terapii alternative, cum ar fi acupunctura, terapia acvatică, biofeedback-ul și terapia prin masaj, pot de asemenea să controleze simtomele CFS. Cursurile, grupurile suport și alte metode pot și ele să te ajute în lupta cu oboseala, diminuarea stresului și reducerea insomniei.

Evită agregarea activităților

Determină care activități și exerciții pot fi tolerate de tine fără a înrăutăți simptomele CFS. Oboseala care implică fatorii comportamentali și psihologici poate fi tratată și prevenită, în general, prin modificarea unei categorii de factori ai stilului tău de viață. Anumite medicamente-cum ar fi cele care sunt folosite să trateze hipertensiunea arterială, alergiile și anxietatea-pot contribuit la starea ta de oboseală, și ar putea fi necesară schimbarea tratamentului. Poți avea, de asemenea, un jurnal în care să-ți notezi somptomele , fiindu-ți de ajutor în identificarea  și evitarea factorilor care îți înrăutățesc condiția.