Accesorii la modă: brăţările magice

Brăţările charm sau brăţările magice, reprezintă  acele accesorii, care pe lângă rolul decorativ, au şi o semnificaţie specială. Moda brăţărilor charm poate fi identificată cu obiceiurile din trecut, de a purta amulete protectoare.  Amuleta sau talismanul magic reprezenta o caracteristică specială a celui care o purta şi avea rolul de a-l proteja de ghinion sau de alte pericole. Ideea acestui obiect decorativ  îşi are originile undeva în Africa, fiind purtate de primele triburi de oameni. Talismanul era foarte popular în lumea antică, la greci şi la romani, ulterior fiind preluate chiar şi în perioada creştinismului, deşi erau considerate un obicei păgân. Celţii aveau un cult dezvoltat în ceea ce priveşte importanţa acestor obiecte. De la aceştia din urmă există şi credinţa modernă în fragilul trifoi, simbol al norocului. Ideea de talisman sub forma unei brăţări, a fost  promovată de către persani, apoi de către cavalerii medievali, care le purtau pentru a fi protejaţi în bătălii. Regina Victoria, obişnuia să  ofere acest tip de brăţări, sub formă de cadou.  Simbolul inconic Tiffany reprezintă imaginea unei brăţări charm, de care este ataşată o inimioară. Actriţe, precum Elizabeth Taylor sau Joan Crawford, au inspirat mii de tinere, care şi-a achiziţionat astfel de accesorii.

Preţul brăţărilor din şnur diferă, în funcţie de materialele din care sunt confecţionate. Deşi există numeroase magazine de bijuterii, care comercializează brăţări din materiale preţioase, clienţii consideră valoarea sentimentală mai presus de cea materială. În general  acestea au o semnificaţie personală, astfel sunt purtate în permanent la mână, indiferent de ocazie.

Brăţările moderne au împrumutat simboluri de la diverse culturi, rolul lor devenind universal: pana protectoare, de la amerindieni, trifoiul şi pomul vieţii de la celţi, simbolul de pace-varianta hippy, simboluri solare, smiley faces, diverse animele, în special pisici, simboluri asiatice cum ar fi yin şi yang, ochiul lui Allah sau diverse simboluri universale, cum sunt fundele reprezentative pentru combaterea cancerului. Alte forme de brăţări includ diverse inscripţii: numele unor persoane dragi, sentimente sau locuri cu care se identifică cel ce poartă băţara.

În România aceste mici talismane se pot achiziţiona de la magazinul de bijuterii Diva Charms sau din colecţiile Malvenski Charms by Malvina. Colecţiile ei contin brăţări sau coliere, pentru bărbaţi , femei, dar şi copii, materialele fiind sunt argintul, aurul, cristalele Swarowski şi diamantele.  Bijuteriile Diva Charms au o colecţie impresionantă de brăţări charms, create de către designeri străini, placate cu aur, cu diverse inscripţii gravate sau cu simboluri.

Mîrzoi Cristina

Sursa foto: http://www.diva-charms.com/

.