Ai greşit? Cere-ţi iertare!

Scuzele sunt o expresie a unui sentiment de vinovăţie pe care îl poţi avea în faţa cuiva căruia i-ai greşit, într-un fel sau altul, dar şi primul pas care trebuie făcut spre dobândirea iertării. Chiar dacă te gândeşti la un rezultat fericit al gestului fără de care nu poţi să fii iertat, poate părea dificil să renunţi la orgoliu şi să îţi ceri, pur şi simplu, scuze.

De aceea trebuie găsite modurile prin care să îţi păstrezi demnitatea în timp ce îţi pleci capul ca să fii iertat, cu atât mai mult cu cât persoana respectivă a însemnat ceva în viaţa ta. Ia în considerare varianta de a-i oferi flori sau un cadou personalizat, spunându-i cât de mult înseamnă pentru tine şi că simplul gând că nu veţi mai fi împreună te întristează enorm.

Femeile şi bărbaţii tind să perceapă gestul de a cere iertare uşor diferit. Astfel interpretarea feminină se îndreaptă spre scuze ca mod de a te reconecta cu cineva pe care l-ai rănit. Uneori, pentru bărbaţi în schimb, actul de a cere iertare poate părea umilitor.

Odată cu exprimarea părerii de rău trebuie să fie acceptată şi greşeala comisă. Ceea ce este şi mai convingător, constă însă în promisiunea că nu se va mai repeta şi că eşti dispus să faci tot ce poţi ca să repari ceea ce ai stricat, altfel spus, pentru a-ţi reabilita imaginea.

Dacă eşti în căutarea unor moduri creative prin care să îţi ceri iertarea, îţi oferim câteva sugestii:

Spune că îţi pare rău oferind flori. Metoda clasică nu se va demoda prea curând. Acest gest nu va părea desuet deoarece vor exista mereu situaţii dificile din care poţi ieşi, oferind flori. În mod ironic, aceste mici atenţii au un mare efect asupra laturii sensibile a oamenilor, în special dacă este vorba despre femei, care se vor bucura de frumuseţea şi de aroma cadourilor florale.

Alege chiar tu buchetul şi personalizează-l ca să fie pe gustul destinatarului. Dacă îndrăzneşti mai mult, poţi cumpăra, de ce nu, o plantă în glastr[, pentru o notă în plus de originalitate.

Scrie din suflet! Dacă emoţiile sunt prea intense ca să le poţi exprima fata în faţă, însoţeşte-ţi cadoul de un bilet, scrie un mesaj, un e-mail, foloseşte un font atractiv dar citeţ. Păstrează formulările pompoase pentru alte ocazii şi cere-ţi scuze simplu şi natural, evitând exagerările şi lamentările care nu se potrivesc în context.

Încearcă o abordare… poetică, romantică şi expresivă. Trimite o scrisoare, o telegramă, sau chiar o poezie scrisă de tine. Poţi încerca şi printr-un mesaj vocal convingător, în care să îţi stăpâneşti emoţia, atunci când ştii că persoană căreia îi vorbeşti nu te poate surprinde imediat ce înregistrezi.

Poţi merge mai departe cu abordarea creativă înregistrând un CD cu un video în care îţi ceri scuze sau îţi reciti propria poezie. Dacă ai un talent aparte poţi încerca să îl explorezi în favoarea ta. Orice faci, gândeşte-te că o faci pentru ca celălalt să te ierte! Cântă, desenează, scrie, pictează, personalizează un cadou, pentru că îţi pasă!

Oferă o invitaţie la un restaurant, la o sesiune de cumpărături, la film, sau orice altceva îţi mai trece prin minte. Cumpără bilete la un eveniment în desfăşurare şi invita persoana pe care doreşti să o readuci în viaţa ta, cerându-ţi scuze.

Poţi încerca să fii la dispoziţia persoanei respective pentru o anumită perioadă de timp. Arată-te disponibil să o ajuţi în orice ar avea nevoie, oferind în schimb timpul tău. Treci de la vorbe la fapte şi revanşează-te ajutând-o la curăţenie, cumpărături, babysitting.

Cere-ţi scuze în mod public. Fie ca o vei face printr-un panou creativ desfăşurat pe un bloc, fie că vei folosi alte metode trăznite echivalente cu a striga în gura mare că îţi pare rău, scuzele cerute în mod public au multe şanse să fie acceptate.

Invita persoana dragă ţie la o seară de stand-up comedy sau de karaoke. Pune mâna pe microfon. Tot ce trebuie să faci este să te aduni şi să îi spui tot ce simţi şi cât de rău îţi pare. Fă-o! De faţă cu toată lumea! Este ca şi cum i-ai promite cu martori ca nu vei mai greşi niciodată.