Anorexia, cunoscută și sub denumirea de anorexie nervoasă, reprezintă o afecțiune psihologică, manifestată prin dorința puternică de a fi cât mai slabă și prin teama nejustificată de îngrășare.
Acesată tulburare de alimentație are consecințe grave atât pentru sănătatea fizică, cât și pentru cea psihică, provocând persoanei anorexice, o imagine total deformată asupra corpului său, văzându-se mereu cu mai multe kilograme în plus, chiar și atunci când este exagerat de slabă.
Cauzele care predispun anumite persoane la anorexie pot fi de natură biologică, psihologică, de exemplu, supunerea organismului la un nivel exagerat de stres, un eșec emoțional sau profesional, pierderea unui loc de muncă sau despărțirea de persoana iubită, dar și de natură socio-culturală, așa cum este un mediu social care impune anumite standarde: cel al modelling-ului sau al baletului, unde persoanele trebuie să își mențină o anumită greutate.
Ca orice altă afecțiune aceasta poate fi recunoscută după mai multe simptome, fie simptome fizice, psihologice sau comportamentale, de cele mai multe ori acestea fiind amestecate.
Simptomele fizice se manifestă prin: pierderea bruscă în greutate, oboseală accentuată, aspect fragil, caderea părului, unghii fragile, piele foarte uscată, amețeli și lipotimii, intoleranță la frig, lipsa menstruației sau dereglarea ei, ritm neregulat al inimii, fracturi osoase și luxații frecvente.
Simptomele psihologice pot fi: percepție distorsionată asupra propriei persoane, negarea vehementă a faptului că există o problemă de sănătate, dificultăți de concentrare, comportament obsesiv-compulsiv, iritabilitate, incapacitate de amintire a lucrurilor esențiale, insomnie.
Simptomele comportamentale se manifestă prin: diete drastice constante, preocuparea excesivă a controlului greutății, retragerea în sine și lipsa comunicării cu cei din jur, un interes exagerat aupra aportului de calorii, refuzul de a consuma alimente în public, ritualul de tăiere a alimentelor în bucăți foarte mici, exerciții fizice realizate în ritm exagerat până la epuizarea totală a organismului, tendința de a mânca doar un singur fel de aliment și negarea senzației de foame.
Cu cât afecțiunea este descoperită mai repede, cu atât vindecarea se va face într-o proporție mai mare. Tratarea anorexiei poate deveni dificilă, deoarece majoritatea persoanelor anorexice nu recunosc că au o problemă de sănătate. Acestea au nevoie pe lângă tratamentul medical și de o consiliere pe o perioadă mai mare de timp, pentru a învăța cum își pot controla emoțiile, care le pot cauza aceste tulburări de alimentație.
Denisa Cristache
Foto: medicmagic.net
nutritionforteens.com