Aromaterapiei zilei – Uleiul de eucalipt

Acum două săptămâni mi-am cumpărat o sticluţă de ulei de eucalipt după ce am citit într-o revistă că este indicat pentru tratarea răcelilor sau problemelor respiratorii. L-am folosit aşa cum am primit indicaţiile şi am fost foarte încântată de esenţă. Dar am aflat că este foarte bun pentru o mulţime de lucruri, pe care le voi înşirui mai jos.

sursa newdirectionsaromatics.com

În primul rând, se cunoaşte rolul lui în aromaterapie, acela de a elibera mintea şi a intensifica concentrarea. Este potrivit pentru probleme respiratorii, precum în cazul meu, dar şi pentru reducerea inflamaţiilor, reumatism, dureri de cap şi stres, sau la fel de bine pentru tratarea ulcerului şi calmarea erupţiilor pielii. Ajută la tratarea tusei, astmului, infecţii traheice şi sinuzită.

Calitatea sa principală este aceea de împrospătare, plus un efect deodorizant asupra corpului. Are un miros distinctiv, foarte înţepător şi mentolat, iar culoarea sa este de un galben pal cu o vâscozitate apoasă.

De exemplu, eu îl folosesc în împrospătarea aerului din cameră: pun 5-6 picături şi umidificator şi vaporii sunt uşor de simţit apoi în toată încăperea. De asemenea poate fi folosit şi cu ajutorul vaporizatorului, prin acelaşi număr de picături. Pentru probleme respiratorii, l-am folosit ca infuzie (peste 1 litru de apă fiartă se adaugă 4-5 picături de ulei de eucalipt apoi staţi cu faţa în acei vapori fierbinţi pentru a-i inspira timp de 10-15 minute, bineînţeles, cu un prosop pe cap). Trebuie în schimb să aveţi grijă la sensibilitatea tenului, pentru că acei vapori pot irita faţa. Poate fi folosit şi ca ulei de masaj: în cazul meu, am combinat într-o cană mai mică ulei pentru îngrijirea bebeluşilor cu câteva picături de ulei de eucalipt şi apoi m-am masat pe piept, ajută la eliberarea mucozităţilor. Dar această recomandare este valabilă şi pentru muşchii încordaţi sau reumatism, datorită efectului de relaxare.

Se găseşte cu uşurinţă în magazinele cu produse naturale sau la plafar, dar vă recomand să cereţi informaţii suplimentare farmacistului şi să îi explicaţi clar pentru ce doriţi să îl folosiţi.

Articol scris de Cătălina Airimioaei