Inconjurati de aglomeratie si agitatia orasului, cufundati intr-o mare interminabila de tonuri de gri, monotone, ne gasim adesea tanjind dupa frumusetea, culorile si linistea naturii. Cum o escapada dincolo de zidurile orasului este posibila doar din cand in cand, acesta poate fi unul din principalele motive pentru care aranjamentele florale au devenit atat de apreciate.
Este un mod simplu si usor prin care ne putem infrumuseta casa, biroul, dar si de a decora si a cauza un efect impresionat in cadrul evenimentelor pe care dorim sa le organizam. Un strop de culoare si parfum, aranjate in forme si obiecte decorative, ne pot cu usurinta ridica starea de spirit, bucura si inspira.
Desi aranjamentele florale reprezinta o modalitate rapida si eficienta in materie de decor, procesul prin care acestea sunt create este unul complex, fiind dus pana la nivelul de arta. Primele tipuri de aranjamente sunt documentate inca din epoca vechii civilizatii egiptene, si reflecta cultura civilizatiilor din care provin.
Datorita istoriei indelungate a artei florale, a aparut necesitatea cunoasterii speciilor de flori, semnificatia lor si a culorilor pe care acestea le poarta, felul de a le imbina, cat si unele notiuni generale de estetica, pentru a obtine un rezultat final cat mai fabulos. Anumite universitati au identificat aceasta necesitate si ofera chiar si cursuri in acest domeniu.
Ca in orice tip de arta, rezultatul reflecta personalitatea si talentul creatorului, iar asemenea unei fotografii sau a unui tablou, cu ajutorul detaliilor, accesoriilor, creativitatii si designului, aranjamentele florale transmit mesaje si stari, si ofera o imagine despre artist sau despre persoana care le prefera.
Desi alegerile si combinatiile aranjamentelor pot fi infinite, floristii considera ca exista trei principale catgorii: traditionale, orientale si moderne.
Caracteristicile aranjamentelor traditionale sunt culorile vibrante, si vasele decorative. Intreaga atentie graviteaza in jurul acestora, fara a mai fi nevoie de alte tipuri de accesorii.
Aranjamentele orientale, cele chinezesti si japoneze sunt concentrate pe aspect, armonia texturilor si in special pe forma frunzelor care, initial, transmiteau incarcaturi religioase profunde. Aranjamentele japoneze poarta numele de Ikebana.
In ceea ce priveste aranjamentele moderne, ele nu urmeaza un model specific, nu exista delimitari, creativitatea poate curge nestavilita, iar frumusetea provine tocmai din libertatea de a experimenta, de a te juca si a imbina texturile. Sunt aranjamente neconventionale, cu detalii bine puse in valoare, au personalitate, si un design energic.
In ceea ce priveste alegerea florilor, trandafirii reprezinta intotdeauna o alegere sigura, care nu dau gres, sunt clasici, sunt mereu in voga si se pot utiliza cu eleganta, atat in aranjamentele clasice, cat si in cele moderne.