Multe spectacole de stand-up sunt similare cu one-man show-urile, diferența principală fiind dată de așteptările publicului. În cazul unui stand-up, publicul se așteaptă la un flux relativ constant de râsete. Asta afectează, în schimb, ceea ce comicului de pe scenă, își propune, pentru că se va afla sub presiunea obligației de a provoca râsul. Mai mulţi profesionişti spun că un show de stand-up comedy poate fi și dur, uneori.
Inovația, în orice domeniu, ca și comedia, este o afacere confuza, uneori pur intuitivă. O buclă de interativitate, feedback, revizuire, respingere și refacere a produsului. Folosite în mod corect, cercetarea într-un domeniu inovativ, conduce spre înțelegere, și implicit spre reușită. În caz contrar, asigură un fel de moarte a originalității.
Întorcându-ne la actori, un actor obişnuit are o echipă de oameni în spate, plus un scenariu și indicații regizorale. În stand-up comedy, există o singură persoană, de preferat foarte talentată care să deţină un arsenal de glume şi să aibă o personalitate plăcută. În afaceri există lideri, în arte, designeri, sau formatori de opinie.
Cum ne învață stand-up comedy despre arta inovaţiei
1. Cunoaște-ți audiența, dar ignoră sfaturile ei
Când vine vorba despre inovație, clientul are întotdeauna dreptate. Cel puțin în privința a ceea ce își dorește să primească, mai târziu. Dar nimic nu ucide mai repede un concept, decât testarea lui. Asta nu înseamnă că un proces de cercetare nu are ce căuta în dezvoltarea inovației. Cheia constă în înțelegerea și evaluarea corectă a conceptului.
Ca exemplu, în calitate de comediant de stand-up, este esențial să îţi cunoşti audienţa, după care să îi oferi ceea ce crezi că i se potriveşte cel mai bine. Cei mai buni comici sunt cei mai mari observatori ai fiinţei umane. Ei ştiu ce gândesc oamenii, ce experienţe au în comun, iar asta îi ajută să le capteze atenţia.
Ei trebuie să apară în fața publicului, să amuze, nu să inducă în eroare.
Un comediant nu îi va întreba pe oamenii din sală ce glumă vrea să audă, dar va avea intuiție și își va da singur seama.
2. Simplele informații nu înlocuiesc observația aprofundată
Nu încerca doar să strângi informație despre public, ci studiază-l. Informația nu îți va oferi alternative, în măsura în care o poate face o analiză aprofundată. Analiza este responsabilitatea inovatorului, nu a publicului.
Comparativ, s-ar putea spune că este seva unei comedii bune, dar și a unui design inovativ: poate să fie strălucit, inteligent, crud sau dulce, dar întotdeauna, brutal de onest!
Talentul efectiv constă în observarea și identificarea unui adevăr fundamental care a fost ignorat, uitat sau negat în mod activ de către public și apoi revelarea acestui adevăr, într-un mod neașteptat.
3. Păstrează prospețimea inovației
Aptitudinile atribuite comicului care practică stand-up sunt diverse; adesea este necesar ca el să-și asume atât rolurile de scriitor, publicist, performer, promotor, producător și mașinist.
Una dintre caracteristicile unui comic experimentat este abilitatea ca nu numai să facă față unui heckler (comentator din public, de multe ori malițios), ci să și câștige sala de partea sa, apoi să o distreze cu cele mai potrivite replici.
Mulți comici care practică stand-up, lucrează ani de zile ca să obțină 45 de minute de material și de obicei își interpretează numărul în mod repetitiv, perfecționându-l pas cu pas.
Comicii profesionişti nu se cufundă în rutină, aşa ca este foarte important să îţi împrospătezi cât mai des repertoriul.
În domeniul tehnic, al afacerilor sau al inovației, asta s-ar traduce în regândirea strategiilor de care ai nevoie pentru atingerea obiectivelor. Acelaşi lucru este valabil şi pentru producătorii de succes. Atât timp cât abordarea şi tonul sunt consecvente şi inconfundabile, brand-ul de sine trebuie să evolueze în timp.
4. Dezvoltă propriul punct de vedere
Este foarte important să îţi dezvolţi propriul punct de vedere și să creezi, totodată, o poveste credibilă în jurul materialului pe care îl vei prezenta publicului tău.
În inovație, despre firma Apple se poate spune că are același acces la componente și la a contracta experți, ca și competitorii, însă Apple se folosește într-un mod mai inteligent de acestea: lunând în considerare nu ceea ce oamenii spun că ar vrea să ofere, ci acea inovație pentru care oamenii sunt pregătiți. Apoi realizează produsul final, în funcție propriul punct de vedere, nu de cel al cumpărătorului.
5. Creează povestea din jurul produsului
Gândește o poveste care ar putea să fie cap de afiș. Comedianții adevărați fac asta. Nu este necesar să reziști pe piață (sau pe scenă, în cazul comedianților) doar prin a spune o serie de bancuri. Evident, în mediul afacerilor bancurile nu își au locul.
Comedianții buni, ca și designerii veritabili, spun constant o poveste, jucându-se imprevizibil cu așteptările publicului.
Inovația, în orice domeniu, constă chiar și în folosirea și transformarea ingenioasă, a unor materiale sau instrumente folosite, care altfel ar fi chiar banale. Vorbește despre materialul tău, într-un fel în care nu a mai făcut-o nimeni!
Sursa foto: