Cum te relaxezi după muncă? Alege serialele online!

Serialele online sunt o metodă populară de petrecere a timpul liber, mai ales după ce vii obosit de la muncă şi nu vrei să te uiți la TV. În România există producţii americane şi britanice foarte populare precum Doctor House, Grey’s Anatomy, How I meet your Mother, Desperate Housewives, Game of Thrones, The Office, Prison Break sau OZ. Mai jos sunt 3 mini-recenzii a serialelor mele preferate.

Mad Men este povestea dramatică a unei agenţii de publicitate din New York, în anii ’60. Serialul a  primit numeroase premii datorită autenticităţii prin care este redată acea perioadă, în special ideea de advertising şi tehnicile de promovare folosite atunci. Există foarte multe referiri la produse sau la diverse campanii publicitare care au fost implementate în acei ani (Campbell Beans, Mohawk Airlines, Gillete, Jaguar, Lucky Strike, Hotelurile Hilton) precum şi unele agenţii (McCann Erikson, DDB, Grey Advertising, BBDO).

Principalele teme au în vedere cultura anilor ’60 printre care și mişcările feministe, rasismul, homofobia, fumatul excesiv, alcoolul, drogurile, viaţa din suburbii, moralitatea scăzută şi poluarea din zonele urbane. Personajul principal este Don Draper, un director de creaţie foarte apreciat. Serialul se concentrează pe evoluţia personajului, atât din punct de vedere social cât şi personal, urmărind dramele din viaţa sa şi trasformarea personalităţii.

Majoritatea acţiunii se petrece în interiorul agenţiei, activităţile fiecărui angajat fiind prezentate în mod detaliat. Există şi decoruri exterioare cum ar fi casa lui Don Draper, viaţa sa de familie, precum şi flashback-uri din trecutul său misterios. Fiecare personaj are secretele lui şi o personalitate unică astfel încât îţi este greu să distingi personajele pozitive de cele negative şi asta deoarece Mad Man este ceva mai mult decât o simplă ficţiune.

Personajele serialului au capacitatea de a ilustra atât problemele corporatiştilor înstăriţi, a clasei de mijloc şi chiar a păturilor sociale celor mai joase. Serialul este dramatic, misterios, captivant şi pe alocuri presărat cu umor subtil.

The Borgias redă viaţa tumultoasă a celebrei familii spaniole care a deţinut supremaţia vieţii politice de la Roma. Jeremy Irons reuşeşte să îl întruchipeze pe Rodrigo Borgia, Papa Alexandru al VI-lea. Acesta redă caracterul excentric al lui Rodrigo, calităţile sale excepţionale de diplomat, inteligenţa sa manipulativă, latura protectivă faţă de familie, dar şi unele acţiuni lipsite de scrupule.

Reputaţia familiei Borgia este una controversată, unele informaţii fiind însă exagerate de către inamicii lor din acea vreme, fapt ce a dus la dezvoltarea multor mituri legate de setea lor de putere. Filmul se axează pe aceste controverse, pe rivalităţile de pe scena politică şi religioasă, dramele personale, viaţa sentimentală, poziţiile sociale şi tendinţele culturale.

Personajele sunt ambiţioase şi foarte inteligente, în special cei din familia Borgia, susţinuţi de Nicolo Machiavelli, care este descris ca un observator fin al evoluţiei vieţii politice. Primul sezon pare pe alocuri haotic, fapt ce denotă puţină superficialitate în redarea fidelă a elementelor istorice şi se concentrează mai mult pe existenţa interioară dramatică a personajelor.

Sezonul 2 însă ne împărăşeşte mai mult din tacticile de diplomat ale papei, calităţile militare ale fiului său Caesare şi ideile feministe ale tinerei Lucrezia. Este o abordare interesantă a vieţii religioase politice şi culturale din aceea perioadă, creatorii serialului insistând pe ideea de violenţă, secrete şi moralitate.

Sherlock este adaptarea modernă a romanului lui Sir Conan Doyle. Deşi acţiunea se petrece în zilele noastre, şirul evenimentelor respectă cu exactitate povestea iniţială, până la cele mai mici detalii. Acţiunea este foarte dinamică, te ţine într-un suspans continuu şi totul este imprevizibil.

Dialogul este foarte bine pus la punct fiind alcătuit din replici inteligente, scurte şi reci, iar ideea de cunoaştere prin deducţie este atât de bine dezvoltată, încât rămâi la fel de uimit ca şi Watson de descoperirile logice dar imprevizibile ale lui Holmes.

Relaţia dintre cele două personaje principale este puternică, credibilitatea lor trecând dincolo de micul ecran. Şarmul englezesc este o caracteristică principală a producţiei, în ciuda faptului că se renunţă la decorurile victoriene. Sherlock este o producţie britanică destul de atipică. Accentul nu este pus pe decor şi pe dialogurile complexe, ci mai mult pe acțiuni dinamice. Sherlock reuşeşte să fie complex, prin simplitate şi dinamism, influenţând starea de spirit a audienţei.

Vizionare plăcută!

Cristina Mîrzoi