Asociatia ARISU – despre resuscitarea cardio-pulmonara

Echipa InStilulMeu.ro a inceput de astazi o colaborare cu Nicoale Stavre, Instructor ERC (European Resuscitation Council) si presedinte al Asociatiei Romane de Interventii in Situatii de Urgenta (ARISU) pentru a va informa constant despre cum ar trebui sa actionam in diverse situatii de urgenta.

Astazi, prietenii nostrii de la ARISU ne-au povestit despre resuscitarea cardio-pulmonara, intr-un interviu interesant si de maxima utilitate.

Ce este resuscitarea cardio-pulmonara (RCP) ?

Resuscitarea cardio-pulmonara sau RCP, este o tehnica de prim ajutor, folosita atunci cand victima nu mai respira sau prezinta o intrerupere a circulatiei sangelui, datorata opririi activitatii inimii. Astfel se instaleaza stopul cardio-respirator.  RCP-ul presupune efectuarea de compresii toracice si insuflatii (repiratie “gura-la-gura”), pentru a continua oxigenarea creierului si a cordului (inima).

Cum recunoastem un stop cardio-respirator, fara sa avem pregatire medicala?

Este o intrebare pe care foarte multi dintre voi o aveti deja in minte. Daca respectam cativa pasi esentiali, este foarte usor.

Primul lucru pe care il facem atunci cand ne apropiem de o victima sau de un accident rutier este sa ne asiguram. Ne uitam dupa cabluri electrice cazute, scurgeri de gaze, suntem atenti la masini, nu parcam masina imediat langa accident si nu pe mijlocul drumului, etc.  Siguranta noastra, este mai presus de orice. Este mai bine sa avem un salvator si o victima, decat doua victime, nu?

Dupa ce ne-am asigurat ca nu exista niciun pericol pentru noi, ne putem apropia usor de victima, ingenunchem langa ea, punem ambele maini pe umerii victimei, scuturam usor si in acelasi timp o intrebam tare “Ma auziti?” , “Sunteti bine?”.

Daca nu avem niciun raspuns, strigam dupa ajutor sau rugam o persoana care este pe acolo in acel moment sa astepte ca puteti avea nevoie de ajutor.

Urmatorul pas este sa evaluam daca victima respira sau nu. Pentru a evalua respiratia, folosim o tehnica numita hiperextensia capului. Punem palma pe fruntea victmei si doua degete sub barbie. In acelasi timp, apasam pe frunte si ridicam barbia. Facand hiperextensia capului si ridicand barbia, limba se ridica si deblocam caile aeriene.

Ne vom apleca cu obrazul in dreptul gurii victimei, cu capul orientat catre toracele victimei. Timp de 10 secunde, trebuie sa auzim vreun sunet produs de respiratie, sa simtim respiratia pe obrazul nostru sau sa vedem extensia toracelui. Daca in 10 secunde, nu vedem niciunul dintre aceste trei elemente, inseamna ca avem o persoana in stop cardio-respirator.

Inainte de a ne apuca de manevrele de resuscitare, trebuie sa sunam obligatoriu la 112, ne spunem numele, anuntam ca avem o victima in stop cardio respirator si locatia cat mai exacta.

Ne asiguram ca victima se afla pe o suprafata tare, nu pe pat sau pe ceva moale si ii dezvelim toracele. Pozitia corecta este in genunchi, perpendicular cu toracele victimei si cat mai aproape de victima. Punem una dintre maini in mijlocul pieptului, dupa care punem cea de-a doua mana peste prima si incrucisam degetele. Ne asiguram ca avem coatele drepte si ca pozitia umerilor este perpendiculara cu victima, dupa care incepem sa facem 30 de compresii, cu o rata intre 100-120/minut si o adancime de 5-6 cm.

Dupa ce am efectua 30 de compresii, trebuie sa administram victimei 2 respiratii salvatoare. In cazul in care persoana este un strain si nu un membru al familiei si nu vrem sa atingem de buzele victimei, continuam sa facem RCP. Dar, este de preferat insa sa efectuam aceste doua respiratii salvatoare.

Facem hiperextensia capului, ca in imaginea de mai devreme. In timp ce suntem in hiperextensie, pensam nasul victimei cu degetele, ne lipim buzele de gura ei, suflam timp de 1 secunda si observam extensia toracelui. Repetam acest pas.

Continuam cu 30 de compresii, urmatate de alte doua respiratii salvatoare. Repetam acest protocol de 30 compresii toracice cu 2 respiratii salvatoare, pana la sosirea ambulantei.

www.arisu.ro