Bărbaţii şi operaţiile estetice

Şi bărbaţii recurg la operaţii estetice şi nu este de mirare, pentru că exigenţele şi preferinţele femeilor îi motivează şi pe ei să ia măsuri în ceea ce priveşte aspectul fizic.

Interviu cu medicul estetician Călin Doboş:

In Stilul Meu: Comparativ cu femeile, în ce proporţie apelează bărbaţii la operaţii estetice?

Călin Doboş, medic estetician: Dacă anii trecuţi reprezentau puţin peste 5%, acum proporţia este de 15%, aşadar în creştere.

ISM: Care este este intervenţia estetică pe care o solicită cel mai des, bărbaţii?

C.D.: Cel mai frecvent solicită rinoplastii şi lipoaspiraţii, apoi mărire de penis, în special de îngroşare.

ISM: Ce categorie apelează mai mult la operaţii estetice: bărbaţii cu probleme de greutate (abdominoplastie) sau bărbaţii care au un defect vizibil pe care doresc să îl corecteze (rinoplastie)?

C.D.: Toţi care vin aici sunt interesaţi de aspectul estetic. Şi o burtă mare şi un nas mare sau/şi urât sunt condiţii de cerinţe estetice.

ISM: Este operaţia de mărire de penis o necesitate sau un complex pe care unii bărbaţi doresc să-l depăşească?

C.D.: Delicat subiect. Toţi bărbaţii cred că oricât de mare e nu e de ajuns, de fapt nu le este de ajuns orgoliului lor. Cred că visul unui bărbat este ca, atunci când se dezbrăca, femeia să rămână impresionată de dotarea lui. Nu înţeleg că ce este prea mult strică, sau chiar doare! Sigur că sunt situaţii când penisul e prea mic sau subţire şi atunci se justifică mărirea lui. Sunt şi situaţii când e suficient de mare, dar aşa cum spuneam, lui nu i se pare suficient. Aşa că răspunsul este da – uneori este nevoie de o nevoie anatomică (fiindcă mărimea contează), alteori e doar un moft porit din orgoliu.

ISM: Există bărbaţi care au buzele subţiri, nu sunt mulţumiţi de asta şi doresc să apeleze la mărire, sau este o intervenţie solicitată doar de femei?

C.D.: Da, sunt bărbaţi care îşi fac injecţii în buze şi un bărbat poate fi mai senzual cu buzele mai mari.

ISM: Care dintre operaţiile pe care le faceţi, sunt destinate exclusiv bărbaţilor?

C.D.: Nu există ceva exclusiv masculin. Mărirea de penis are ca echivalent operaţiile pe labii sau clitoroplastia la femei. Transplantul de păr se face şi la femei (mai rar dar se face).

ISM: Ce personaje celebre din România (bărbaţi) credeţi că au apelat la servicii de chirurgie estetică?

C.D.: Cred că mulţi au făcut cel puţin nişte injecţii sau o lipoaspiraţie. Ideea că „bărbatul mai urât ca dracul, da’ bun să fie” s-a cam dus. Aproape că s-a dat peste cap – imaginea contează şi pentru bărbaţi. Încă nu vor să recunoască în gura mare, dar acum zece ani nu concepeau, acum nu neagă, în zece ani va fi o lăudă pentru ei, că atunci când îşi iau o maşină bună.

ISM: Ce i-aţi spune unui bărbat care doreşte să-şi facă schimbare de sex? Care sunt riscurile acestui gen de operaţie?

C.D.: E atât de complexă problema! Schimbarea de sex se face la persoane care anatomic au un sex, dar mental se simt de sex opus. Procesul e lung, cere sacrificii, organele genitale noi nu au o funcţie atât de prezenţa (la nivel de plăcere) ca la ceilalati, dar lupta în a se regăsi e atât de lungă şi grea încât finalul procesului e privit ca cea mai maer victorie a vieţii. Aproape că micile plăceri sexuale nu mai contează faţă de mulţumirea împăcării de sine.

Calin Doboş – medic estetician

 Sursa foto: drrandallbweil.wordpress.com