"Bel Ami" sau povestea seducătorului

Publicat în anul 1885, romanul autorului francez Guy de Maupassant, Bel Ami,  zugrăvește societatea pariziană de la sfârșitul secolului al IX-lea, o societate în care banul face legea, iar aparențele sunt tot ceea ce contează.

Personajul principal este Georges Duroy, un tânăr soldat proaspăt sosit la Paris, fără bani și aparent fără șanse de a prospera. Dorința arzătoare de a parveni pe scara socială prinde contur în momentul în care obține o slujbă la ziarul ”La vie francaise”. Lipsa talentului și a experienței nu îl împiedică în reușita sa, căci Duroy este un seducător.

Se folosește de aspectul fizic și de atracția pe care o are asupra femeilor pentru a obține ceea ce își dorește. Urcă pe scara socială într-un mod fabulos, fără să-i pese de consecințe sau de sentimentele care îl încearcă, cu atât mai puțin de cele ale persoanelor cu care intră în contact. Duroy este un Casanova și un Don Juan, prototipuri veșnice ale seducătorului.

Este foarte interesant de urmărit drumul parcurs de Duroy, deoarece Maupassant reușește să realizeze o analiză psihologică ce pătrunde până în cele mai îndepărtate colțuri ale minții personajului. Cititorul este purtat printre gândurile și  trăirile lui Georges, iar la un moment dat este forțat să se întrebe dacă într-adevar personajul trebuie blamat pentru acțiunile sale.

Faptele celor din jur reflectă o societate în care niciun personaj nu este pozitiv. Până și femeile de care profită nu sunt altceva decât ființe egoiste, dornice de aventuri sexuale.

Un personaj feminin foarte interesant, Madeleine Forestier, spune următorul lucru: În spatele oricărui bărbat important din Paris se află o femeie puternică. Așadar, într-o lume în care valorile sunt la pământ, comportamentul și gândirea lui Duroy nu par atât de crude și nelipsite de sens.

Scriitura lui Guy de Maupassant este impecabilă în simplitatea ei. Tipologii umane surprinse în cele mai mici detalii sunt redate cititorului într-o manieră plină de ironie fină și de umor presărat pe alocuri.

Recent, romanul a fost ecranizat într-o peliculă ce-i are în rolurile principale pe Robert Pattinson, Uma Thurman și Cristina Ricci.

Bel Ami este povestea unui seducător. O poveste despre trădare, scandaluri, jocuri politice și intrigi sexuale, un roman perfect pentru seri liniștite sau zile de concediu.

Cătălina Turlan