Birdy: Birdy(2011)

Deşi caracteristica obsesivă este un pic prea pop, acesta este cel mai potrivit cuvânt pentru tonurile şi interpretarea foarte tinerei Jasmine van den Bogaerde (15 ani), cunoscuta sub numele de scenă Birdy, ale cărei balade m-au sensibilizat ascultându-le, in mod repetitiv.

Efectul este acelaşi, sau chiar mai intens, de fiecare dată, deoarece Birdy cântă cu sufletul. Mă face să mă întreb de unde vin aceste trăiri într-o persoană atât de fragilă. Mi se dovedeşte, o dată în plus, că harul muzical nu are nimic de a face cu vârsta şi funcţionează cumva, independent de experienţa de viaţă. Cel puţin aşa mă face să cred Jasmine, care pare să prindă aripi în timp ce interpretează.

În luna ianuarie a acestui an, piesa Skinny Love, un cover după Bon Iver, a ajuns pe locul întâi în multe dintre topurile radio. În mare parte, piesele de pe albumul Birdy, sunt cover-uri contemporane, care ar putea să pară piese originale, tocmai din cauza lipsei anterioare de expunere.

Cu toate acestea, melodia pe care am ascultat-o în neştire este chiar o compoziţie ce aparţine lui Birdy, “Without a word”, care îmi sugerează o sensibilitate emoţională şi artistică pe care sper că Birdy va reuşi să o exploreze şi pe viitor…

Audiţie plăcută: