Cei mai buni cântăreţi de operă din lume

Dacă îți place să mergi la Operă, înseamnă că ești un fin ascultător al muzicii și cu singuranță că ai i-ai ascultat deja pe cântareții acestui gen complex și greu. Dacă nu, atunci este timpul să începi să o faci, pentru cultura ta muzicală.

Angela Gheorghiu – s-a născut în micul oraş moldovean, Adjud. Încă din copilărie destinul ei s-a dovedit a fi muzica. A urmat Şcoala de Muzică din Bucureşti şi a absolvit Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti. Vocea unică, dar şi prezenţa ei scenică ce nu poate fi descrisă în cuvinte au facut-o să devină un superstar al operei internaţionale.  Vocea ei blândă şi captivantă, în acelaşi timp, au ajutat-o să urce pe cele mai înalte culmi ale lumii musicale şi nu numai.

Printre cele mai importante apariţii din ultimii zece ani se numără La Rondine şi Pagliacci de la Royal Opera House, Festivalul de la Salzburg, Faust la Metropolitan Opera New York şi multe altele.

 Maria Callas – Pe numele adevarat Cecilia Sophia Annamaria Kalogeropoulos, Maria Callas este o soprană renumită, considerată de unii drept cea mai mare cântăreaţă de muzică de operă din a doua jumătate a secolului al XX-lea, denumită “La Divina” sau “Regina della lirica”. Maria Callas s-a născut în New York în anul 1923. De mic copil a luat lecţii de pian, el fiind una dintre marile iubiri.

Referindu-se la soprana Renata Tebaldi, pentru care nutrea o profundă ostilitate, Maria Callas a spus: „Când vom putea cânta Walkiria și Puritanii una lângă alta, atunci se va putea face o comparație. Până atunci e ca și cum ai compara Coca-Cola cu șampania”. Astfel, se poate observa o doză de mândrie în comportamentul ei, lucru ce a făcut-o să fie un om sincer, capabil să îşi exprime trăirile.

Mario Lanza – a studiat muzica de începând cu frageda vârstă de 16 ani. După ce a apărut la Hollywood Bowl în 1947, Louis Mayer i-a văzut performanţa şi a rămas foarte plăcut impresionat de cântarea lui. Vocea sa este atât de bună, încât ar putea acoperi orice melodie de operă. De asemenea, există şi un muzeu ce-i poartă numele. Este, fără îndoială, una dintre cele mai bune voci ale lumii.

Valentina Naforniţă – În luna iunie a anului trecut, Valentina Naforniţă a reuşit să înfrunte bătălia cu cei peste 600 de candidaţi de la Concursul Mondial de Canto din Cardiff, câştigând marele premiu “Singer of the World 2011”, precum şi premiul de popularitate din partea juriului. Soprana, originară din Moldova, are doar 25 de ani, iar experienţa ei pe scenă nu este una foarte bogată.

Enrico Caruso – unul dintre cei mai mari tenori din istoria operei. A fost cel mai popular cântăreţ în toate genurile musicale ai primilor 20 de ani ai secolului XX, dar şi unul dintre pionierii muzicii înregistrate. Caruso avea o voce extraordinară, cunoscută mai ales pentru frumuseţea şi intensitatea sa.

Grace Bumbry  – este o legendă vie. Vocea ei a rămas incofundabilă. Putea trece de la o notă la alta într-un mod absolut remarcabil. A fost remarcată în special pentru temperamentul de foc şi pentru intensitatea dramatic ce o oferea publicului.

Renee Fleming – este o soprană americană specializată în operă. Flemming a performat coloratura, liricul şi multe altele. Ea a cântat roluri în italiană, germană, cehă şi rusă, acestea pe lângă limba maternă, engleza. Melodiile Ave Maria şi Le Nozze de Figaro sunt interpretate absolute minunat de către soprană, care ar putea-o întrece cu uşurinţă pe Charlotte Church, o cântăreaţă celebră, de asemenea.

Anthony Kearns – este un tenor de origine irlandeză. Este un interpret minunat. Versiunile sale de “Danny Boy” şi “Funiculi Funicula” sunt absolute încântătoare. Acesta provine dintr-o familie de muzicieni, drept dovadă iubirea lui necontenită faţă de muzică. A început să interpreteze melodii tradiţionale irlandeze împreună cu familia sa. Face parte din categoria muzicienilor care nu au apelat la profesori, ci au preferat să înveţe singuri artele muzicii.

Mădălina Tătaru

Surse foto:

agentiadepresamondena.com

guardian.co.uk