Bunul gust rezistă: e vintage!

Frumosul adevărat rezistă timpului şi stârneşte mereu admiraţia. Frumosul cu adevărat frumos străluceşte chiar mai puternic după decenii de la creaţie, indiferent de modă curentă.

Dacă vrei să investeşti în ceva ce mereu te va face captivantă, dacă îţi place să te distingi de mulţime sau să fii pur şi simplu specială, o poţi face.

Vorbim de curentul vintage care a înflorit în ultimii ani în România…

Putem spune că ai pornit o mică afacere în domeniul modei, cum a început totul?

Pasiunea pentru haine vintage cred că am moştenit-o de la străbunica mea care era o croitoreasă foarte bună (în copilărie am răsfoit teancuri de reviste de modă franţuzeşti din perioada 1940- 1960). Cred că toate informaţiile au stat bine stocate şi au ieşit la iveală (ca o memorie de recunoaştere) în momentul în care întamplător am găsit pe net un magazin de haine vintage. Prima rochie vintage pe care am procurat-o (în 2002 din State) a fost o rochie de mireasă din anii ’50. Când am primit-o, mi s-a părut cel mai frumos lucru pe care îl vazusem vreodată. Şi, de atunci am început să cumpăr şi să cumpăr…….La un moment dat a trebuit să iau o decizie: să mă opresc din cumpărat (imposibil) sau să încep să şi vând din articole. Am ales a doua variantă; m-am gândit că ar trebui să mai existe în România şi alte doamne cu pasiune similară şi am pus la cale crearea unui site (a durat 7 luni până la finalizare). Site-ul a fost inaugurat în 2006, pe data de 29 martie. La început a fost un hobby, dar treptat mi-a acaparat tot timpul şi din nou a trebuit să fac o alegere între această pasiune şi activitatea mea anterioară. Pasiunea a învins, iar acum mă consider norocoasă pentru că fac ceea ce imi place.

Care crezi că este principalul atu al Vintage Boutique?

Vintage Boutique a fost cel care a introdus noţiunea de “vintage” în România, şi timp de trei ani a fost singurul magazin vintage din ţară. Noi ne diferenţiem prin calitatea şi tipul articolelor oferite (încercăm să ne apropiem cât mai mult de site-urile de prestigiu din afară – de aici inclusiv împărţirea articolelor pe perioade).

Cum alegi piesele pentru magazinul online?

La această întrebare voi răspunde metodic: accesoriile (bijuterii, pălării, poşete), cele mai multe dintre ele sunt procurate din Paris (Le marché aux Puces de Saint-Ouen – Porte de Clignancourt şi din acest flea market recomand pieţele Le Passage şi Vernaison – de aici provin aproape toate articolele de pe site anterioare perioadei anilor ‘40 ) din Belgia (Bruxel, Tongeren şi Waterloo) şi din Olanda (există un depozit deosebit unde găsim poşete). Rochiile sunt procurate şi aici urmează lista în ordinea cantităţilor găsite (Belgia, Olanda şi Franţa).  În plus, mai achiziţionăm din SUA (ebay sau proxobid) articole (mai ales pe cele din anii ’50). Cât despre timpul investit, eu şi soţul meu  plecăm 30 de zile în fiecare an, mai apar excursii “fulger” de week-end şi suntem foarte norocoşi să avem un prieten în Belgia care achiziţionează ceea ce ne interesează (el însuşi ocupându-se de antichităţi).

Curentul vintage s-a dezvoltat foarte mult în ultimii ani la noi, de ce crezi ca a avut aşa mult succes?

Din punctul meu de vedere, eu cred că acest curent s-a dezvoltat cu ajutorul „consumatorilor” de vintage care ştiu că  acestor articole, o dată cu trecerea timpului,  le creşte valoarea. Deci, pe lângă alte avantaje (faptul că poţi purta o piesă unică, cu o croială deosebită) achiziţionarea de articole vintage reprezintă şi o investiţie.

Ce planuri ai pentru viitor?

Magazinul Vintage Boutique va urma tendinţele pieţelor vintage internaţionale.