Când trebuie să ne gândim la o reducţie mamară?

Deşi majoritatea femilor se confruntă cu problema sânilor  mici, sunt printre noi şi femei ale căror busturi depăşesc limitele frumosului sau, în cazuri serioase, ale sănătăţii. Mamoplastia de reducere vine în ajutorul celor care doresc să îşi micşoreze sânii, îmbunătăţind vizibil forma şi fermitatea sânilor. 

“Excesul de piele, grăsime şi ţesut glandular se elimină în operaţia de reducţie mamară, în scopul micşorării dimensiunilor sânului . De asemenea, acestă intervenţie are ca rezultat şi ridicarea sânului, oferindu-i acestuia un aspect estetic, natural. Pacienta va descoperi treptat beneficiile emoţionale şi psihologice aduse de mamoplastia de reducere, beneficii ce vin odată cu încrederea în sine şi îmbunătăţirea imaginii atât exterioare, cât mai ales interioare”, explică specialistul în chirurgie plastică şi microchirurgie reconstructivă, Dr. Silvia Stănculescu.

Profilul pacientei pentru mamoplastia de reducere

Sânii exageraţi în dimensiuni prezintă disconfort şi provoacă dureri ale spatelui, fiind adesea lăsaţi, moi şi inestetici. Femeilor obeze, hiperponderale sau normoponderate care au sâni voluminoşi sunt le este recomandată o astfel de intervenţie pentru a preveni sau stopa durerile şi afecţiunile ce vin ca urmări ale acestei hiperdezvoltări mamare.

Asimetriile mamare sau problemele estetice pot fi, de asemenea, soluţionate printr-o operaţie de reducţie mamară. Dacă în zona submamară se formează afecţiuni cutanate sau dacă apar dureri, chiar modificări ale formei coloanei vertebrale, e cazul să iei în calcul şi o astfel de intervenţie. Bineînţeles că mamoplastia de reducere este recomandată oricărei femeiei care doreşte să înlocuiască sânii mari, lăsaţi şi cu sâni de dimensiuni potrivite toracelui, fermi şi ridicaţi.

În ce constă operaţia de reducţie mamară

Timp de 3-6 ore pacienta va fi sub anestezie generală, iar medicul specialist va lucra cu precizie şi anteţie, înlăturând cantităţi variabile din glanda mamară şi din tegument. În zone în care sânul nu prezintă o sensibilitate ridicată se va face incizia stabilită în prealabil cu chirurgul plastician. Pe lângă extragerea de ţesut adipos, procedura presupune şi repoziţionarea areolei mamare, ridicarea sânilor şi conturarea acestora pentru a garanta integrarea perfectă a noului bust în aspectul fizic per ansamblu.

Activitatea se poate relua după 2-3 zile de la intervenţie, ocupaţiile care presupun efort însă trebuiesc evitate în primele două luni. Cicatricile şi echimozele dispar în câteva zile, iar activitatea de birou se poate relua după aproximativ două săptămâni”, mărturiseşte Dr. Silvia Stănculescu.

În cele mai multe cazuri, operaţia de mamoplastie de reducere presupune 1-2 zile de spitalizare postoperatorie, perioadă care variază în funcţie de anatomia pacientei şi circumstanţele în care a decurs intervenţia. După operaţie, pacienta va trebui să poarte o bustieră elastică timp de 4-6 săptămâni, pentru susţinerea şi siguranţa sânilor. Durerile pot persista, iar cicatricile dispar în aproximativ un an, expunerea la soare fiind contraindicată.

Micşorarea sânilor creşte încrederea în sine şi duce la crearea echilibrului fizic dorit.