Carnea cea de toate zilele

Carnea pe care o consumăm are un impact major asupra stării noastre de sănătate, de aceea, cunoaşterea proprietăţilor tipurilor de carne este foarte benefică, pentru că ne ajută să ştim foarte bine ceea ce mâncăm.

Indiferent dacă ai poftă de carne de vită sau de pui, atâta vreme cât este macră, poţi mânca fără să te îngrijorezi. Totuşi, nu în exces.

Carnea este de două feluri: roşie şi albă, terminologie culinară, bazată pe deosebirea dată de culoarea pe care carnea o are înainte să fie gătită.

Şerban Damian, cunoscut nutriţionist al Centrului de nutriţie Superfit, ne-a explicat modul în care se grupează tipurile de carne specificând pe scurt proprietăţile fiecăruia.

Conform opiniei specialistului, carnea albă, categorie în care intră cea de peşte, pui şi curcan, conţine proteine de calitate, fier, zinc, magneziu, vitamina B12. Cel mai sănătos este peştele, datorită acizilor graşi polinesaturaţi.

Pe de altă parte, carnea albă este mai săracă în lipide decât cea roşie. Este indicată în special persoanelor care suferă de diabet, dislipidemie, obezitate, cât şi în alimentaţia bătrânilor şi a copiilor.

Carnea roşie, reprezentată de porc, miel, vită, vânat, are un conţinut ridicat de fier, care este un mineral esenţial pentru pentru formarea hemoglobinei. Carnea de vită este considerată cea mai hrănitoare. Carnea roşie este o sursă bună de proteine, vitamine şi minerale, cum ar fi fosforul, potasiul, magneziul şi seleniul.

Acest tip de carne este bogată în grăsimi saturate şi colesterol ceea ce favorizează procesul aterosclerotic ce sta la baza apariţiei bolilor cardiovasculare.

Dacă vă întrebaţi care dintre cele două tipuri de carne este mai recomandată, depinde, în primul rând, de felul în care este preparată. În general, carnea prăjită nu este sănătoasă pentru organism, în schimb cea friptă pe grătar este recomandată în multe diete.

Şerban Damian,
Centrul de nutritie Superfit
Surse foto: