Castelul din poveşti: Newschwanstein din Bavaria

Castelul Newschwanstein este unul dintre cele mai populare atracţii turistice din Germania, dar şi din Europa, fiind cunoscut de mulţi sub numele de „Castelul din Poveşti”.  Numele îi este atribuit datorită producţiei Disney, Frumoasa din Pădurea Adormită. Cei de la Disney au folosit imaginea castelului german pentru a-l crea pe cel în care doarme de secolele prinţesa Aurora, precum şi aspectul Regatului Magic.

Grandioasa contrucţie este situată deasemena într-o locaţie ca-n basme, la poalele Alpilor, pe teritoriul comunei Schwangau din Allgau, Bavaria. A fost construit de către Ludwig al II-lea al Bavariei, în 1869, ca un omagiu adus compozitorului Richard Wagner,multe scene din operele acestuia fiind  pictate în interior, iar numele de Newschwanstein a fost ales după un castel din opera Lohengrin, a lui Wagner. Castelul a fost finanţat Ludwig din banii săi proprii, nu din fondurile statului şi a fost imaginat de acesta ca un loc de refugiu şi linişte „sacră”. Deşi este privit de mulţi ca o locaţie de poveste, regele Ludwig nu a avut un final fericit. Fiind un excentric, ce trecuse de pragul nebuniei, acesta a fost găsit înecat într-un lac din apropiere, înainte ca Newschwanstein să fie construit în întregime. Condiţiile morţii sale rămân un mister chiar şi în ziua de azi. Simbolistul Paul Verlaine l-a descris pe Ludwig ca fiind „singurul rege adevărat al secolului său” datorită viziunii boeme şi idealiste pe care acesta o avea despre viaţă, fapt ce ulterior a dus la prăbuşirea sa într-o lume imaginară.

În ciuda aspectului său medieval, castelul a fost dotat cu cea mai performantă tehnologie la vremea respectivă, beneficiind de încălzire completă şi de un sistem de apă potabilă, apă caldă, dar şi de canalizare. Interiorul nu se lasă mai prejos frumuseţii arhitecturale exterioare, regele decorând sala tronului într-o manieră bizantină, acesta considerându-se cu adevărat locţiitorul lui Dumnezeu pe Pământ. Picturile din sala tronului au fost fost inspirate din interiorul Catedralei Sfânta Sofia din Constantinopol, înainte de cucerirea sa de către otomani. În mod ironic singura piesă de mobilier ce lipseşte din această încăpere, este tronul, deoarece regele a murit înainte ca aceasta să fie finalizată. Dormitorul este decorat în stil neo gotic, tot interiorul fiind sculptat în lemn. La acea perioadă castele nu mai aveau rol de fortăreaţă, aşa ca nu există ziduri înalte sau armament. Este cunoscut faptul că Regele Ludwig nu mai avea control asupra armatei, deoarece Bavaria îşi pierduse îndependenţa, rolul său fiind unul mai mult diplomatic.

Pentru cei îndrăgostiţi de poveşti, există posibilitatea de a călători până la intrarea în castel cu o caleaşca trasă de cai. În apropiere există şi o cascadă, iar frumuseţea peisajului vă va lasa fără cuvinte. Ca sfaturi utile, vara este foarte aglomerat, şi pentru ore de aşteptare pentru a vizita castelul, primăvara este un anotimp pefect pentru a admira locul în linişte. Din păcate pozele sau filmuleţele nu sunt permise.

Material realizat de Mîrzoi Cristina

Sursa foto: pinterest.com