Cum planifici o călătorie?

Ne așteaptă câteva zile bune în care suntem liberi să părăsim aglomerația orașului, și să plecăm în excursii, lăsând grijile deoparte. Încercați să profitați de zilele libere, făcând timpul cât mai plăcut și cât mai util cu putință. Însă pentru ca excursia voastră să fie  perfectă, trebuie să o planificați din timp.

Pașii pe care care trebuie să îi urmați sunt următorii:

Alegeți destinația. Fie că ați auzit în treacăt de acea destinație, vreți să revedeți locul, v-a fost recomandată de familie sau de către prieteni, aceasta trebuie să aibă un nume, un punct la care vreți să ajungeți, în final.

Vă recomandăm să faceți în prealabil un studiu legat de acea destinație, ca să puteți profita la maximum de excursie și, desigur, va trebui să decideți unde să vă cazați. Tocmai de aceea, astfel de informații le găsiți ușor pe siteuri specializate care pe lângă zonele turistice pe care le descriu, adesea specifică unde vă puteți caza (pensiuni, vile, hoteluri etc) și la ce prețuri.

Forumurile sau blogurile vă pot ajuta cu informații mult mai personale față de ceea ce vă interesează.

Totuși, nu uitați să sunați ca să vă rezervați camera din timp. Există probabilitatea să ajungeți acolo și să nu mai fie camere libere.

Gândiți-vă la scopul excursiei, ce puteți face efectiv acolo, apoi faceți un studiu cu ce puteți vizita în zonă. Adesea pe drumul până la destinație pot fi presărate destule atracții turistice, unele mai vizibile, altele mai ascunse.

De aceea căutați-le din timp, calculați-vă timpul și în special banii, pentru ca mica oprire sau deviația de la traseu să nu intervină în alte planuri.

Verificați vremea deoarece multe excursii depind de aceasta. O zi plină de soare este uneori condiția necesară și chiar obligatorie pentru o excursie în natură, însă dacă doriți să vizitați muzee, orașe sau alte locații, vremea însorită nu este necesară. Se știe că, în funcție de locul unde ați ales să mergeți, va trebui să vă adaptați programul/planul după vreme, întreaga excursie uneori trebuie chiar programată în funcție de condițiile meteo.

Studiați în avans vremea și condițiile locale. Puteți să căutați vremea online, însă informați-vă de pe mai multe siteuri pentru câte zile credeți că veți lipsi de acasă.

Decideți transportul dus-întors în funcție de traseu, preferințe, buget și de anturajul cu care călătoriți. Unii preferă trenul, autocarul, mașina proprie, alții bicicleta, autostopul, pe jos. Dacă veți merge în zone mai izolate, e posibil să fiți nevoiți să imbinați mai multe mijloace de transport.

Gândește-te de ce ai nevoie acolo ca să pui în bagaj, uneori este necesar să mergeți la cumpărături ca bagajul să vă fie complet. Încercați să vizualizați pas cu pas excursia, pentru a vă face o imagine cu ce anume ar trebui să conțină bagajul.

Nu uitați să luați și o trusă medicală sau niște plasturi, pentru orice eventualitate, cât și ac și ață de cusut. Mai bine să fiți pregătiți, decât să vă treziți cu surprize. Regula de aur: nu luați mai mult decât puteți căra sau mai multe lucruri decât aveți nevoie!

Anturajul este, de asemenea, important. Dacă nu doriți să călătoriți singur, căutați persoane care să vă însoțească sau care sunt deja acolo. Anturajul depinde de excursia pe care vreți să o faceți. Nu mulți se aventurează pe munte, de exemplu, sau nu tuturor le place să meargă la mare. Vorbiți cu aceștia și faceți împreună un program de vizitare.

Excursie plăcută!

Alexandra Ghiță

Sursa foto:

herpassport.wordpress.com

aquatravel.ro