Cât de importantă este apa în menţinerea sănătăţii pielii?

Ani la rând, femeile au băut opt pahare de apă pe zi în căutarea unui ten strălucitor, simţindu-se vinovate dacă nu fac asta. Însă experţii în nutriţie spun că o dietă echilibrată şi multă loţiune de protecţie solară sunt mult mai importante în ţinerea ridurilor la distanţă.

Cercetările vin ca o gură de aer proaspăt pentru femeile care găseau în regimul de băut apă un chin.

Convingerea că avem nevoie de opt pahare de apă în fiecare zi pentru menţinerea pielii şi corpului sănătoase a fost investigată de British Nutrition Foundation. Referatul Hrană pentru piele (Food for the skin) concluzionează că nu există nici o dovadă clară pentru a susţine această teorie. Aşa cum precizează cercetătorii, „există în prezent foarte puţine dovezi legate de efectele consumului de apă asupra hidratării pielii”.

Cercetătoarea Heather Yuregir afirmă că „a bea apă de dragul de a bea apă chiar nu are nici un efect asupra aspectului pielii”.

Însă dieta şi expunerea la soare pot afecta tenul. Vitaminele A, B, C şi E, care pot fi găsite în multe fructe şi legume, menţine elasticitatea pielii, protejând-o de riduri şi ajutând la regenerarea ei. Lipsa acestor vitamine poate cauza probleme precum uscarea şi exfolierea pielii.

Se pare că dictonul „Eşti ceea ce mănânci” are mai multă putere decât i se dă. Dar acest lucru nu înseamnă că apa nu are un rol important în organism. Până la urmă apa este baza tuturor lichidelor corpului, regăsindu-se în majoritatea produselor cosmetice.

Cu toate acestea, există mituri care trebuie spulberate în legătură cu eficienţa apei în menţinerea sănătăţii pielii.

Fireşte, apa ajută la eliminarea toxinelor din organism, reglează temperatura corpului, menţine nivelul de energie, ajută digestia, este răcoritoare şi nu în ultimul rând contribuie la menţinerea sănătăţii corpului. Însă „oamenii nu sunt ca plantele. Pielea nu se înviorează atunci când bem apă”, spune Katie Rodan, un dermatolog din San Francisco, coautor al cărţii Write Your Skin a Prescription for Change (Scrie-i pielii tale o reţetă pentru schimbare).

De fapt, după ce o bei, apa nu ajunge direct în piele. „Este absorbită prin intestine, apoi intră în circuitul sangvin şi este filtrată de rinichi. Abia apoi hidratează celulele”.

Tenul are un strat natural de hidratare, indiferent că este gras, mixt sau uscat. Acest nivel de hidratare fluctuează în funcţie de agresiunile mediului. Bariera naturală de lipide ţine microbii departe şi hidratarea înăuntru.

Minimizând expunerea la elemente precum umiditate scăzută, vânt puternic, căldură, soare, alcool, băi lungi şi evitând săpunurile exfoliante, poţi preveni pierderea uleiurilor naturale ale pielii. Dieta joacă şi ea un rol în întărirea capacităţii pielii de a menţine hidratarea.

O cremă hidratantă eficientă îmbunătăţeşte aspectul pielii uscate, iar dacă este aplicată de două ori pe zi ajută la vindecarea deshidratării. Ingredientele pe care trebuie să le căutaţi printre compuşii produselor cosmetice sunt acidul stearic, ceramidele, colesterolul şi glicerina. Primele trei sunt lipide, prezente în mod natural în piele.

Concluzia este una singură: puţină loţiune ajută pielea mai mult decât opt pahare de apă pe zi.

Laura Săraru

Sursa foto:

alep2.us

freegreatpicture.com