Cât de sănătos este superalimentul matcha?

Cât de sănătos este superalimentul matcha? Nutriționistul Gianluca Mech dezvăluie ce e bun și ce e rău!

Cunoscut drept un superaliment, unul dintre beneficiile majore ale consumului de ceai matcha este acela că oferă o doză extrem de generoasă de antioxidanți la fiecare înghițitură. Trebuie consumat însă cu grijă, întrucât are contraindicații și poate veni la pachet cu efecte secundare. Nutriționistul Gianluca Mech ne dezvăluie tot ce trebuie să știm despre avantajele și dezavantajele consumului de ceai matcha.

Acum 5000 de ani, matcha era considerată o simplă frunză. În prezent, însă, a devenit un stil de viață pentru mulți oameni.

„Ceaiul Matcha este o sursă bogată în polifenoli, catechine, clorofilă, L-teanină și teofilină. 1 gram de ceai matcha conține: 0.5 g proteine, vitamina A, vitamina B, vitamina C, vitamina E, vitamina K, 0.2 mg de fier și urme de alte minerale”, explică nutriționistul Gianluca Mech.

Specialistul în nutriție ne dezvălui câteva dintre cele mai importante beneficii pe care consumul de ceai matcha le poate avea pentru starea noastră generală de sănătate:

 

  1. Are efect antioxidant

Clasa de antioxidanți conținuți de matcha sunt catechinele (de asemenea, prezente în vin și cacao), care sunt un grup de flavonoide interesante pentru proprietățile lor antineoplastice: galatul de epigalocatechină (EGCG), de fapt, este o moleculă cu importante proprietăți anticancerigene.

 

  1. Reglează metabolismului

Galatul de epigalocatechină are ca rezultat termogeneza, ajutând astfel la pierderea în greutate.

 

  1. Îmbunătățește funcțiile cognitive

Îmbunătățește memoria și concentrarea datorită conținutului de teanină, un aminoacid care acționează asupra neurotransmițătorilor și care este capabil să reducă stresul mental și fizic, producând totodată și o senzație de relaxare și îmbunătățind sfera cognitivă (dacă este consumată în combinație cu cafeină).

 

  1. Întărește sistemul imunitar

Prezența antioxidanților și a polifenolilor ajută la întărirea sistemului imunitar. Catechinele au o puternică capacitate antibiotică și antibacteriană. Sistemul imunitar este susținut și de conținutul de potasiu, vitamina A și C, fier, proteine și calciu, vitamina B1 și B2 și beta-caroten.

 

  1. Reglează nivelul de zahăr din sânge

Unele studii arată rolul important al ceaiului matcha în lupta împotriva diabetului de tip 2, îmbunătățind sensibilitatea la insulină și toleranța la glucoză.

 

  1. Ajută la sănătatea sistemului cardiovascular

Galatul de epigalocatechină menține nivelul scăzut al colesterolului din sânge și reduce acumularea lipidelor în endoteliul vaselor.

 

  1. Previne îmbătrânirea tenului

Cantitatea mare de catechine (70 mg / gr de ceai) este un remediu excelent anti-îmbătrânire, drenare și detoxifiere. De asemenea, ajută la prevenirea arsurilor solare și protejarea pielii de deteriorarea cauzată de razele ultraviolete.

Contraindicații

Consumul de matcha poate avea însă și efecte secundare. Vine la pachet cu o serie de contraindicații și e foarte important să nu fie consumat în exces.

„Consumul de ceai matcha poate provoca bătăi rapide ale inimii, vărsături, confuzie, dureri de cap, greață și diaree. De asemenea, acesta poate interfera cu diverse medicamente, fitoterapice sau produse pe bază de vitamine. Din acest motiv este bine să cereți sfatul medicului dumneavoastră înainte de a introduce matcha în stilul vostru de viață. Doza recomandată este de 1 sau 2 căni pe zi, iar ceaiul matcha nu este recomandat în timpul sarcinii și alăptării”, explică Gianluca Mech.

Gianluca Mech este unul dintre cei mai apreciati nutritionisti, la nivel international, sfaturile sale fiind urmate inclusiv de staruri precum  Anastasia Soare, Sarah Ferguson, Ducesa de York, Ornela Mutti sau Silvio Berlusconi.

Gianluca a lansat anul trecut doua campanii importante impotriva obezitatii, care trag un semnal de alarma in ceea ce priveste inmultirea cazurilor in randul copiilor si al adolescentilor. Campania din Statele Unite ale Americii a fost lansata alaturi de Ivana Trump, iar in Europa alaturi de Ducesa de York, Sarah Ferguson.