Cum se manifestă gușa tiroidiană?

Gușa tiroidiană este o afecțiune reprezentată de creșterea în volum a tiroidei, cu sau fără prezența nodulilor tiroidieni. O gușă poate apărea, de obicei, în cazul în care glanda produce prea mulți hormoni (hipertiroidism) sau prea puțini (hipotiroidism). Există însă situații în care nivelul acestor hormoni poate fi normal.

Ce factori cauzează gușa tiroidiană?

Cauza principală a apariției gusei tiroidiene este deficitul de iod. Activitatea principală a tiroidei este de a folosi iodul din sânge în sinteza hormonilor tiroidieni. Glanda tiroidă nu poate produce cantitatea necesară de hormoni dacă nu are suficient iod în sânge. Astfel, deficitul de iod duce la dezvoltarea gusei.

„Gușa tiroidiană mai poate fi cauzată de boli autoimune, ca boala Graves și tiroida Hashimoto (apar atunci când sistemul imunitar atacă glanda tiroidă, determinând celulele de creștere ale glandei tiroide să se multiplice excesiv), de transmiterea genetică, noduli tiroidieni, medicamente (cum ar fi cele folosite pentru tratarea unor boli pshice) sau alte afecțiuni precum Boala lui Plummer, tiroidita Riedel, tiroidita subacuta sau cancerul tiroidian.”, detaliază Dr. Elena Claudia Teodorescu, medic primar în radiologie și imagistică medicală și doctor în științe medicale, în cadrul Donna Medical Center.

Care sunt simptomele?

În cazul gusei tiroidiene, simptomele nu se manifestă de la început, dar pe măsură ce aceasta crește în dimensiuni , apar presiuni asupra cailor respiratorii și simptome precum:

–              Probleme de respirație

–              Voce răgușită

–              Respirație zgomotoasă

–              Dureri în timpul înghițirii

–              Tuse

–              Înroșirea fetei și inflamarea venelor de pe gat

–              Amețeală atunci când brațele sunt ridicate deasupra capului

Care sunt factorii de risc?

Gușa tiroidiană tinde să apără mai frecvent în cazul femeilor și după vârstă de 50 ani. De asemenea, incidența crește în timpul sarcinii, deoarece atunci este o perioadă în care crește nevoia de iod a organismului.

Mediul deficitar în iod este un alt factor semnificativ. Persoanele care trăiesc în zone cu conținut scăzut de iod, cum sunt zonele subcarpatice din România se pot confrunta cu probleme legate de tiroidă, cum este gușa.

Alți factori de risc sunt fumatul, factorii genetici și expunerea la radiații (riscul crește dacă pacientul a suferit tratamente cu radiații la nivelul gatului sau pieptului).

Despre Donna Medical Center

Donna Medical Center este o clinică dedicată sănătății femeilor specializată în depistarea cancerului mamar, precum și în diagnosticarea afecțiunilor ginecologice și endocrinologice.

Pentru mai multe informații vizitați www.donna-medicalcenter.ro, www.facebook.com/donnamedicalcenter  și blogul www.cancersan.blogspot.com.

Donna Medical Center este localizat în clădirea ILION din Str. Traian nr. 234, et.1, sect. 2, București. Programări online pe www.donna-medicalcenter.ro  sau telefonic 021/252.32.32, 021/252.32.33, 0374.080.008.