Cauzele avortului spontan recurent

Una dintre cele mai mari temeri a femeilor însărcinate este dată de avortul spontan. Studiile au relevat că  1 din 4 femei gravide pierd sarcina. Avortul spontan reprezintă întreruperea sarcinii printr-o cauză naturală înainte de săptămâna 20 de gestație. Pierderea copilului în primul trimestru reprezintă 15-20% din totalul sarcinilor diagnosticate clinic.

Avortul recurent

Avortul spontan repetat/recurent este o boală, diagnosticată de obicei după 2 sau mai multe pierderi de sarcină. În general 20% din sarcini sfârșesc prin avort spontan fără o cauză non-recurentă. Așadar, atunci când ați pierdut trei sarcini cel mai probabil o anomalie sau condiția de bază a dus la acest lucru. De aceea se recomandă ca după două sarcini pierdute să fie făcută o evaluare cu teste specifice individualizate pe baza istoricului medical al persoanei.

 CAUZE:

 Cauze genetice

 Studiile arată că în 5% din cazuri cauza avortului spontan repetat este o anomalie genetică moştenită. Translocația (când un cromozom se atașează de alt cromozom)  este cea mai întâlnită anomalie cromozomială moștenită. Pentru a evita riscul unui avort, cuplurile cu defecte cromozomiale pot apela la fertilizarea în vitro. Embrionii aleşi pentru implantare pot fi analizaţi cu ajutorul unui laser de diagnosticare genetică, astfel încât doar embrionii fără probleme genetice să fie aleşi pentru fertilizarea în vitro.

 De asemenea 60% din avorturile timpurii pot fi cauzate de o anomalie cromozomială aleatorie din cauza unui cromozom lipsă sau duplicat.

 Vârsta

 Cauzele genetice sunt strâns legate şi de vârstă. După 40 de ani , mai mult de o treime din sarcini se termină în avort spontan. Cei mai mulți din acești embrioni au un număr anormal de cromozomi.

 Anomalii hormonale

Progesteronul este necesar pentru o sarcină sănătoasă, de aceea există controverse legate de nivelul scăzut de progesteron care poate produce avort spontan. De obicei, aceste anomalii se tratează prin inducerea ovulației, suplimentarea cu progesteron sau injecții de gonadotropină corionică.

 Anomalii metabolice

Diabetul  zaharat greşit controlat crește riscul de avort spontan. Femeile care au rezistență la insulină, cum ar fi femeile obeze și multe  dintre cele  care au sindromul ovarelor polichistice (SOPC), au, de asemenea, rate mai mari de avort spontan. Nu există încă suficiente studii care să determine dacă medicamentaţia ajută în această situație.

 Anomalii ale uterului

Anomaliile congenitale uterine ca sept uterin, uter dublu, uter nedezvoltat, fibrom uterin pot provoca avort recurent. Unele dintre aceste anomalii pot fi tratate chirurgical.

 Anticorpii anticardiolipinici

 Femeile care suferă de sindromul antifosfolipidic au un rata de 3-15% de avort recurent. Pentru îmbunătățirea rezultatelor se recomandă de obicei aspirina și heparina.

 Factorul masculin

 Integritatea anormală din ADN-ul spermei poate afecta dezvoltarea embrionului și, eventual, crește riscul de avort spontan. Cu toate acestea, aceste date sunt încă preliminare și nu se știe cât de des defectele spermei  contribuie la avort spontan recurent.

 Avortul spontan recurent este o boală care poate fi depaşită, multe din cauzele acestuia având şi soluţii. Un rol foarte important îl ocupă un stil de viață sănătos, suplimentarea cu acid folic, renunțarea la vicii ca alcoolul, fumatul, cofeina și controlul greutății. În cazul avorturilor spontane repetate cu cauză necunoscută, vestea bună este că sunt șanse de 60% ca următoarea sarcină să fie cu succes. În cazul anomaliilor genetice, soluţia cea mai potrivită este fertilizarea în vitro. Iar cu ajutorul laserului de diagnosticare genetică preimplantare (PDG) pe care îl punem la dispozţie la Fertilia, ne putem asigura ca embrionii aleşi pentru implantare să nu aibă nicio problemă genetică.”, a afirmat Dr. Ruxandra Dumitrescu, medic primar in obstetrică-ginecologie specializat iîn tratamentul infertilităţii, din cadrul clinicii Fertilia.