Caz real: a slabit peste 100 kg in numai un an si jumatate!

Marian Oprea, unul dintre pacientii Spitalului Sf. Constantin din Brasov, Centru de excelenta in chirurgia obezitatii, a inceput o noua viata dupa ce in numai un an si jumatate a reusit sa slabeasca peste 100 de kg, ca urmare a interventiei Gastric Sleeve. Tanarul fusese diagnosticat cu obezitate morbida inca din adolescenta si a apelat de-a lungul timpului la tot felul de tratamente medicale si naturiste si exercitii fizice, care nu au dat rezultate. Astfel, la varsta de 31 de ani, el ajunsese sa cantareasca 220 de kilograme si isi pierduse orice speranta ca va ajunge vreodata la o greutate normala.

Inainte

Astazi, cand este cu 100 de kilograme mai slab, Marian spune ca s-a nascut a doua oara. Operat si indrumat apoi de o echipa de medici dedicati meseriei pe care o fac, barbatul a reusit sa scape de povara si isi urmeaza in prezent pasiunea: va deveni in curand DJ cu diploma.

„Aveam un complex, iar lucrul asta m-a impiedicat sa am curajul sa fac ceea ce vreau. O sa o fac de acum incolo, cu mai multa incredere, bineinteles”, spune Marian.

Scaderea sa masiva in greutate se explica prin reducerea capacitatii stomacului, diminuarea senzatiei de foame si instalarea prococe a satietatii, ca urmare a interventiei Gastric Sleeve.

In 2013, la un an si jumatate dupa Gastric Sleeve, Marian a continuat drumul catre o viata normala cu ajutorul d-lui Dr. Marcel Albean, chirurg plastician la Spitalul Sf. Constantin, care a efectuat operatiile de indepartare a excesului de piele ramas in zona abdominala in urma slabirii.

Operatia Gastric Sleeve

Impresionati de cazul lui Marian, medicii Spitalului Sf. Constantin au decis sa il ajute, iar institutia a suportat costurile interventiei – 5 000 de euro. Operatia s-a desfasurat fara incidente timp de doua ore si a reprezentat o premiera in Brasov la momentul respectiv, fiind pentru prima data cand medicii au operat un pacient cu o asemenea greutate. „Este cel mai voluminos om pe care l-am operat pana acum, cu o greutate de 200 de kilograme, la 1,70 m inaltime, reprezentand un Indice de Masa Corporala de 63, normalul fiind sub 25″, declara in ianuarie 2012 seful Sectiei de Chirurgie de la Spitalul „Sf. Constantin” Brasov, dr. Bogdan Moldovan.

DupaMedicul a mai adaugat si ca interventia a fost vitala pentru pacient. „In acest caz, vorbim de un pacient de 31 de ani, cu o speranta de viata de 10-15 ani, daca nu se intervenea chirurgical”, a mai explicat dr. Bogdan Moldovan.

Operatia a constat, mai exact, in indepartarea a peste 80% din stomac, lasand in circuitul digestiv un tub gastric de dimensiuni foarte reduse, cu o capacitate de 60-80 ml. Gastric Sleeve are doua mecanisme de actiune: cel restrictiv, in fapt limitarea cantitatii de alimente ce poate fi ingerata, si cel de manipulare hormonala, prin rezecarea unei parti semnificative a stomacului, fiind eliminat si hormonul foamei (secretia de grelina).

Numita si gastrectomie longitudinala laparoscopica, metoda permite pacientilor sa aiba un regim fara restrictii calitative, ci doar cantitative, legate de dimensiunile noului stomac.

Despre obezitatea morbida

Obezitatea morbida reprezinta obezitatea severa aparuta in momentul in care depozitele de grasime provoaca sau agraveaza bolile ce pun in pericol viata, numite „co-morbiditati.”  Cu alte cuvinte, obezitatea este o afectiune care rezulta din acumularea excesiva de grasime si devine morbida atunci cand afecteaza functionarea corecta a organelor.

Acesta este o afectiune cronica ce poate afecta functiile fizice de baza, cum ar fi respiratia sau mersul pe jos si este diagnostica prin calcularea indicelui de masa corporala, indicator definit prin raportul dintre inaltimea pe care o are un individ si greutatea sa. Obezitatea este catalogata ca fiind morbida atunci cand indicele de masa corporala depaseste 40 sau atunci cand greutatea corpului este cu 100 de kilograme peste greutatea ideala.

Printre afectiunile grave la care sunt predispusi cei care sufera de aceasta boala se afla si diabetul, hipertensiunea arteriala, apneea, calculii biliari, osteoartrita, bolile de inima si cancerul.

Tratament

La Spitalul Sf. Constantin din Brasov a fost a initiat  cu succes in anul 2011 un program de chirurgie bariatrica, care reuneste intreaga gama de interventii pentru tratarea acestor afectiuni si se numara printre cele mai bune din tara in domeniu, fiind totodata prima unitate privata din provincie care ofera asemenea prestatie medicala.

In cazul pacientilor care sufera de obezitate morbida, tratamentul modern cu rezultate sigure si de durata este reprezentat tocmai de chirurgia bariatrica: interventiile chirurgicale de tip inel gastric, laparoscopic, gastrectomia in manson sau bypass-ul gastric aduc cele mai mari avantaje persoanelor care sufera de aceasta afectiune.

Contact Spitalul Sf. Constantin

Adresa: Str. Iuliu Maniu, Nr. 49, Brasov

Tel. + 40 0268 300 300

Website: http://spitalulsfconstantin.ro/?id=micro-obezitate

Facebook https://www.facebook.com/BariatricClubBrasov