Ce delicii culinare nu trebuie să ratăm atunci când călătorim în Spania

Spania este o destinaţie ideală pentru sezonul cald, de aceea este absolut necesar să încercaţi câteva preparate tradiţionale în timpul călătoriei voastre.

Bucătăria spaniolă este una foarte diversificată, fiind o ţară maritimă, există foarte multe feluri de mâncare pe bază de peşte şi fructe de mare. Datorită faptului ca pe teritoriul spaniol s-au stabilit încă din timpuri vechi comunităţi de mauri şi evrei, spaniolii au preluat foarte multe condimente utilizate de aceştia cum ar fi sofranul sau scortişoara. Poporul spaniol este mare iubitor de carne, în special cea de porc, dar în egală măsură se consumă şi legume, mai ales mazăre şi fasole verde. Foarte multe fructe şi legume au fost aduse în Spania de către conquistadori, servind ca garnitură, alături nelipsitul orez.Spania este una dintre marile ţări producătoare de ulei de măsline, fiind recunoscută pentru calitatea uleiului extra virgin.

Paella este o reţetă foarte populară în Spania, de influenţă arabică. Numele provine de la tigaia în care aceasta e pregătită, numită de valencieni paellera. În general se foloseşte carne de pui sau de iepure. Aşadar se încăzeşte paellera, se adaugă uleiul, apoi carnea alături de usturoi. După ce carnea prinde un aspect maroniu, o împingem spre margini, apoi adaugăm roşiile şi fasolea verde, presărând şi nişte paprica,după care amestecăm bine. Umplem tigaia cu apă şi adaugăm orezul. Cantitatea de orez trebuie să fie jumătate din cea de apă. Se lasă la fiert o oră. Putem adăuga ulterior şi alte condimente precum sofran, rozmarin, busuioc sau cimbru. Fiind o reţetă menită să strângă toată familia în jurul mesei, în Spania gospodinele tradiţionale au un grătar special în spatele curţii, unde are loc tot procesul de preparate al acestei minunate reţete.

Puteţi comanda paella în orice restaurant spaniol iar preţul este unul accesibil. Se zoneşte că cea mai bună Paella o fac maeştrii bucătari din Valencia.

Dacă aveaţi impresia că paella este cea mai iubită mâncare în Spania, vă înselaţi! Mâncarea naţională cu care ibericii se mândresc este cocido (carne de porc fiartă cu mazăre).

Peste noapte lăsăm mazărea la înmuiat iar a doua zi o scugem bine. Se pune carnea la fiert, aproximativ o oră, apoi adăugăm 5, 6 căţei de usturoi, ceapă şi morcovi şi mazăre. Condimentăm cu boia şi sare. După încă o oră adăugăm cartofi şi salam spaniol, apoi mai lăsăm la fiert o jumătate de oră.

 

 

Modul de servire este unul foarte interesant, deoarece spaniolii preferă să servească lichidul în care s-au fiert legumele şi carnea, ca supă. Uneori mai adaugă şi tăieţei, iar legumele devin garnitură pentru carnea de porc fiartă, sau pot fi consumate separat. Practic cucido constă în trei feluri de mâncare, sau cum zic ei trei vuelco. Cucido este un preparat festiv, se serveşte îndeosebi în sezonul rece, dar există multe restaurante care îl au în meniu pe tot timpul anului.

Să trecem la desert acum! Friganele spaniole este un desert foarte uşor de preparat. Avem nevoie se lapte, ulei de floarea soarelui şi de măsline, ouă, făină albă şi făină de porumb, zahăr şi scorţisoară. Amestecăm o parte din lapte cu făină şi zahăr, iar restul îl fierbem cu puţină scorţişoară. Aluatul obţinut se va introduce în laptele fiert, iar compoziţia se va pune în cuptor. După coacere, o tăiem în bucăţi mici, le dăm prin ou şi făină şi le prăjim. La final presărăm cu scorţişoară şi zahăr, sirop sau chiar şi ciocolată.

În materie de băuturi, spaniolii sunt mari consumatori de vin, dar nu beau în exces, buna lor dispoziţie ţine probabil de genetică. Cafeaua în general se bea expresso. Pe lângă vin, se consumă în cantităţi mari sherry şi bere. În anotimpul cald aceşia preferă batido, un fel de milkshake, granizado care este o băutură semi-îngheţată cu lămâie şi horchata, care e un fel de lapte cu alune de pădure. Cum în Spania este atât de cald, se consumă lichide într-o cantitate foarte mare. Aşadar dacă plecaţi la drum pe lângă delicioasele shake-uri şi bere, nu uitaţi să cunsumaţi apă din plin. O sticlă de 1.5 litri costa aproximativ un 1.50 euro. Nu vă temeţi că va fi greu să găsiţi vreun magazin, vânzătorii ambulanţi sunt senzaţia străzilor.

 

 

Material realizat de Mîzoi Cristina

Sursa foto: pinterest.com