Ce mesaj va scrie Curiosity pe Marte?

Roverul Curiosity, maşinăria cu care NASA vrea să cunoască mai îndeaproape planeta Marte a ajuns pe suprafaţa marţiană pe 5 august în urma unei coborâri care a durat 7 minute, timp în care a decelerat de la 21.000 de km/h la 0 km/h.

Dat fiind faptul că roverul Curiosity nu are printre numeroasele dotări şi radar, a fost nevoie să se găsească o soluţie pentru ca inginerii agenţiei spaţiale să verifice unde se află şi să stabilească ce distanţă a parcurs. Soluţia la care s-a ajuns a fost aceea de studierea urmelor pe care roţile roverului le lasă pe planeta roşie. Din cauza faptului că inginerii au fost sceptici, gandindu-se la posibilitatea ca roverul ar putea fi urmarit de extratereştri care ar putea descifra mesajul, s-a ajuns la soluţia dotării şenilelor cu câteva găuri amplasate strategic în forma unor simboluri din codul Morse. Astfel, de fiecare dată când se deplasează pe solul marţian Curiosity scrie:

scurt lung lung lung

 scurt lung lung scurt

   scurt lung scurt scurt”

Semnele din codul morse care compun acest mesaj sunt echivalentul literelor “JPL”, care este acronimul pentru  „Jet Propulsion Laboratory”, numele agenţiei din cadrul NASA ce este însărcinată cu proiectul Curiosity.

Pe 22 august au fost făcute primele inscripţii pe Marte, atunci când Curiosity a efectuat primul test de deplasare, mergând 4.5 metri în faţă, rotindu-se 90 de grade şi apoi deplasându-se alţi 2.5 metri. In curând, Curiosity urmează să întreprindă o călătorie de 365 de metri, cu o viteză de 4 cm pe secundă, către o zonă de interes pentru cercetători.

Anca Antofie

Sursa foto:

http://biomechanism.com