Care sunt simptomele care semnaleaza cancerul ovarian?

Cancerul ovarian este o boală care afectează anual mii de femei, fiind una dintre cele mai răspândite forme de cancer. În Europa, acesta reprezintă a șasea cauză de cancer la femei (determină 5% din toate cazurile de cancer). Aici se estimează că anual sunt diagnosticate 61.000 de cazuri și 39.000 de decese prin cancer ovarian. Boala are o rată de mortalitate mare datorită faptului că simptomele lui sunt foarte nespecifice si tardive. Acest fapt duce, în  majoritatea cazurilor, la  diagnosticarea într-un stadiu avansat, când tumora deja a evoluat și a metastazat.

Cancerul ovarian apare atunci când celulele din epiteliul sau stroma ovariană încep să se dividă haotic, să scape de sub controlul mecanismelor imune ale organismului și să capete caractere de agresivitate.

Simptome

Cancerul de ovar este o afecțiune cu evoluție lentă, chiar asimptomatică la debut, fapt ce ii permite să evolueze fără să fie depistat. Simptomele apar sau devin vizibile de abia în stadiile tardive ale bolii, când cancerul este deja extins.  În general, cancerul ovarian este diagnosticat la aproximativ un an de la debut, iar simptomele care apar în stadiile tardive sunt determinate în principal de efectul compresiv pe care începe să îl aibă tumora asupra structurilor din jur. Printre acestea se numără:

•          Durere lombară, abdominală sau abdomino-pelvina;

•          Simptome gastrointestinale: eructații (ragaieli), indigestie, grețuri, modificări ale tranzitului intestinal, constipație sau diaree).

•          Hemoragii vaginale anormale, în special după menopauză;

•          Apariția de scurgeri sau sângerări vaginale neobișnuite și neregulate;

•          Dispareunie (durere în timpul actului sexual);

•          Mărirea în dimensiuni a abdomenului și chiar palparea unei formațiuni tumorale la acest nivel;

•          Astenie;

•          Tulburări urinare: micțiune iminentă, arsuri la urinat

•          Scădere neintentionala în greutate;

•          Dispnee (dificultate în respirație);

Factori de risc

Deși cauzele exacte nu sunt încă clare, specialiștii au reușit să identifice o parte dintre factorii de risc care conduc la apariția acestuia. Printe factorii de risc ai cancerului ovarian cei mai importanți sunt:

•          Antecedentele familiale: Femeile cu istoric familial pozitiv au un risc mai crescut de a dezvolta cancer ovarian la vârste mai tinere, sub 40 de ani, ceea ce este totuși neobișnuit pentru epidemiologia acestui tip de cancer (el apărând de obicei la femeile trecute de vârstă de 50 de ani). Studiile medicale relevă că dintre femeile cu cancer ovarian între 10- 20% au o rudă de grad apropiat care a fost diagnosticată cu cancer mamar sau cancer de ovar.

•          Vârsta înaintată: cancerul de ovar apare mai frecvent la femeile trecute de 50 ani, aflate la menopauza;

•          Nuliparitatea;

•          Debutul precoce al menstruației(sub 12 ani) si instalarea tardiva a menopauzei: Cu cat femeia are mai multe cicluri menstruale, cu atât creste riscul;

•          Infertilitatea: femeile active sexual, care nu folosesc metode contraceptive și care nu rămân însărcinate au un risc crescut de a fi diagnosticate cu cancer de ovar;

”Studiile medicale relevă faptul că un factor foarte impotant de risc pentru cancerul ovarian îl reprezintă și nivelul de hormoni din organism. Astfel, femeile aflate sub tratament hormonal prezintă un risc mai mare de dezvoltare a bolii. De asemenea, femeile diagnosticate cu sindormul ovarelor polichistice sunt mai predispuse la cancer ovarian ca urmare a secreției crescute de hormoni androgeni care caracterizează această afecțiune.”, explică Dr. Elena Claudia Teodorescu, medic primar în radiologie și imagistică medicală și doctor în științe medicale, în cadrul Donna Medical Center.

Donna Medical Center este o clinică dedicată sănătăţii femeilor specializată în depistarea cancerului mamar, precum şi în diagnosticarea afecţiunilor ginecologice și endocrinologice.

Pentru mai multe informaţii vizitaţi http://www.donna-medicalcenter.ro,

http://www.facebook.com/donnamedicalcenter  şi blogul www.cancersan.blogspot.com

Donna Medical Center este localizat în clădirea ILION din Str. Traian nr. 234, et.1, sect. 2, Bucuresti. Programari online pe www.donna-medicalcenter.ro  sau telefonic 021/252.32.32, 021/252.32.33, 0374.080.008.