Ce trebuie să știi despre ceaiul verde

Am învățat de-a lungul timpului multe „trucuri” pentru a ne menține înformă și a fi sănătoși. Potrivit unor studii importante din domeniul nutriţiei, consumul de ceai verde ar trebui să facă parte din „trusa” indispensabilă pentru  sănătatea trupului şi a spiritului.

Începuturile consumului de ceai verde

Istoria ceaiului verde este străveche și are la bază mituri și legende orientale. Din aceste poveşti ne putem da seama de calităţile ceaiului verde și înțelegem contextul în care s-a descoperit această plantă, adevărat panaceu natural.

Chinezii, care au descoperit planta din care se face ceaiul verde, au văzut mai întâi în ea un remediu natural. Legenda spune că în anul 2737 Î.d.Ch., împăratul Shen Nung a descoperit întâmplător proprietăţile ceaiului verde.

Într-o zi, pe când se odihnea sub un arbore de ceai sălbatic, câteva frunze au căzut în vasul cu apă ce fierbea pe foc, iar băutura astfel creată s-a dovedit a nu avea doar un gust foarte plăcut, ci a fi şi energizantă şi răcoritoare.

Shen Nung sau „Doctorul Divin” este un personaj mitologic, al doilea împărat al Chinei şi lui i se datorează cunoaşterea plantelor medicinale şi a proprietăţilor lor; predecesorul său oferise oamenilor focul, iar al treilea împărat va releva taina fericirii prin descoperirea secretelor astronomiei.

În ziua de azi cercetările științifice atestă proprietățile deosebite ale ceaiului verde și confirmă beneficiile pe care consumul de ceai verde le aduce în viața noastră atât la nivel fizic, cât și mental sau spiritual.

Compoziţie

Ce sunt antioxidanţii, flavonoizii şi radicalii liberi şi de ce ar trebui să ne pese?

„Imaginează-ţi o bucată de metal pur, neprotejat de alte substanţe, care începe să oxideze şi să ruginească. Fără un anumit control, radicalii liberi au acelaşi efect asupra corpului uman, creând un mediu prielnic pentru boli cronice şi dereglări fizice”, explică Dr. Douglas Balentine, Director al Institutului de Ştiinţe ale Nutriţiei în America de Nord.

Antioxidanţii sunt compuși naturali care se regăsesc în numeroase alimente şi băuturi, cu rol important în protejarea organismului de efectele dăunătoare ale radicalilor liberi în exces. Radicalii liberi sunt acele molecule instabile care atacă fiecare celulă a corpului uman, cauzând apariţia bolilor cronice. Aceştia provin din numeroase surse precum: poluare, fumat, stres. Pentru a neutraliza radicalii liberi, organismul are nevoie de flavonoizi.

Flavonoizii reprezintă acel tip de antioxidanţi cu un efect extraordinar asupra sănătăţii, prin îmbunătăţirea circulaţiei sângelui. Flavonoizii se găsesc în frunzele arbustului de ceai verde, dar şi în vinul roşu sau în cacaoa din ciocolata neagră.

L-teanina stimulează activitatea undelor alfa din creier, asociate cu introspecţia, cu o capacitate mai bună de concentrare şi cu o stare de spirit extraordinară. Spre deosebire de cafeină, teaninei nu i-au fost descoperite efecte adverse. L-teanina este fabricată în sistemul de rădăcină al plantei de ceai cu scopul de a susţine producţia de flavonoizi în frunzele acesteia.

Doctorul Douglas Balentine, Director al Institutului de Ştiinţe ale Nutriţiei în America de Nord afirmă că: „Ceaiul verde este o sursă importantă de antioxidanţi şi flavonoizi în toată lumea. Dintr-o ceașcă de ceai verde poţi obţine nu mai puţin de 125+mg de flavonoizi. Populaţia cu o dietă mai bogată în flavonoizi s-a dovedit a fi mult mai puţin expusă riscului de a dezvolta boli cardiace”.

Pe lângă fluorul care protejează dinţii şi alte urme de elemente precum potasiul, magneziul, vitaminele A, B1 şi B2, ceaiul verde mai conţine trei componente foarte importante: uleiuri esenţiale, cofeină şi polifenoli.

 Beneficii

Ceaiul verde este o alternativă sănătoasă la sucurile carbogazoase, reuşind să combine beneficiile apei pure cu plăcerea gustului.

În ziua de azi cercetările ştiinţifice atestă proprietăţile deosebite ale ceaiului verde, fără conservanţi, fără coloranţi, cu antioxidanţi. Ceaiului verde îi sunt recunoscute calităţile antioxidante şi s-a descoperit că polifenolii ce îi conţine sunt antioxidanţi de 20 de ori mai puternici decât vitamina E.

Uleiurile esenţiale conferă ceaiului verde gustul şi aroma specifică şi ajută la scăderea nivelului colesterolului din sânge. Cofeina din ceaiul verde acţionează ca stimulent uşor şi, spre deosebire de cofeina din cafea, care îşi face efectul imediat, se eliberează mai încet în organism, dar tocmai acest efect mai lent constituie un avantaj întrucât starea de bine, de revitalizare pe care o induce în organism se va prelungi cu mult faţă de cea dată de cafea.

De asemenea, acest tip de cofeină ajută la activarea metabolismului şi a sistemului digestiv şi contribuie la purificarea organismului de toxine. Tot astfel, stimulează circulaţia şi previne afecţiunile cardio-vasculare.

Potrivit unui studiu prezentat la întâlnirea anuală a Asociaţiei Dietetice Americane (ADA) din octombrie 2005, ceaiul verde conţine mai mulţi antioxidanţi flavonoizi, în special catehină, decât orice alt aliment sau băutură. Acest tip de antioxidanţi joacă un rol important mai ales în menţinerea sănătăţii inimii.

În cadrul prezentării „Beneficiile flavonoizilor pentru sănătate”, doctorul Douglas Balentine a demonstrat că antioxidanţii flavonoizi din ceaiul verde sau negru au numeroase beneficii asupra sănătăţii inimii.

Ceaiul verde cald, consumat fără adaos de lapte sau zahăr, este extrem de benefic pentru sănătate pentru că nu conţine grăsimi, reprezentând o sursă foarte bună de antioxidanţi flavonoizi. Studii recente arată că persoanele care consumă mai mult ceai verde fără lapte sau fără orice fel de îndulcitor, ca parte a unui stil de viaţă sănătos, vor fi mai puţin predispuse la infarct sau la alte boli cardiovasculare.

Prin conţinutul de L-teanină, ceaiul verde ajută la îmbunătăţirea tonusului psihic, creând o stare generală de bine care se va reflecta în îndeplinirea cu succes a provocărilor cotidiene.

„Studii promiţătoare despre un aminoacid care apare în mod natural în compoziţia ceaiului verde, denumit L-teanină sau doar teanină, indică faptul că această substanţă stimulează activitatea undelor alfa din creier, care sunt asociate cu o stare mentală relaxată, dar în acelaşi timp alertă”, a declarat biopsicologistul, dr. Gail Owen.

Ceaiul verde și triada holistică – trup, minte, spirit

Ceaiul verde şi divinul număr trei

Imaginează-ţi următorul scenariu: este fizic imposibil pentru două linii să subscrie un spaţiu. Adaugă a treia linie şi imediat lucrurile vor începe să prindă contur exact ca un triunghi. Tocmai de aceea, cifra trei reprezintă simbolul întregului.

Ceaiul verde datează de 5000 de ani în zona asiatică, iar în acea perioadă, pentru fiecare religie, trei era simbolul divinităţii. De exemplu, cifra 3 este importantă în Japonia pentru „Triada Lumii” sau „Mitsu Tomoe”: cer, pământ, om. În India, 3 reprezintă „dosha”, baza medicinei Ayurvedice.

Mintea. Este afectată de lipsa de lichide. Ceaiul verde potoleşte setea, fiind un răcoritor natural. Beți ceai verde! Nu-i aşa că vă simţiți deja mai bine după prima ceașcă?

Corpul. Are nevoie de ajutor. Nu avem cu toţii nevoie de ajutor? Ați auzit de antioxidanţi? Antioxidanţii protejează corpul prin construirea unei bariere împotriva radicalilor liberi. Ceaiul verde este o sursă naturală de antioxidanţi denumiţi flavonoizi, iar catehina este tipul specific de flavonoid din ceaiul verde. Și iată că ajungem din nou la cifra magică, 3: antioxidanţi, flavonoizi, catehină. Ceaiul verde conţine cel mai înalt nivel de catehină în comparaţie cu orice aliment sau băutură naturală.

Spiritul. În secolul al XII-lea, ceaiul verde provenea din China unde era folosit pentru a menţine treaz spiritul în timpul ritualurilor de meditaţie.

Astăzi, după atâtea secole, s-au schimbat foarte puţine lucruri de fapt în motivația de a consuma ceaiul verde. Ceaiul verde ne ajută să ne asigurăm armonia deplină: trup, minte și spirit, pentru o viaţă sănătoasă şi fericită.

Sursa foto:

ozzibug.net

infobarrel.com