Ce trebuie să ştii înainte să te apuci de belly dance

Belly dance este un dans senzual, fermecător şi misterios, dar este şi un mijloc eficient de a face mişcare! Acest stil de dans te ajută să te menţii în formă şi să oferi o experienţă vizuală foarte plăcută celor care te urmăresc. Însă există câteva reguli de bază înainte să începi să practici belly dance.

Acest dans îţi permite să exprimi creativitatea personală. Belly-dance este privit cu admiraţie de mulţi oameni din toată lumea, în special pentru mişcările unice ale abdomenului. Ele pot fi circulare, de rotaţie, vibrante.

Prima lecţie necesară înainte să te apuci de belly-dance este să ştii despre ce este vorba şi să fii flexibilă. Dansul este de două tipuri:„raqs baladi” şi „raqs sharqi”. Raqs baladi este un dans social performat pentru a celebra momentele importante ale vieţii precum căsătoria sau petrecerile. Raqs sharqi este o versiune mai teatrală şi este cea mai populară formă de belly-dancing.

Raqs Sharqi – termenii arabi înseamnă „dansul Orientului” şi este mai uşor, cu unduiri simple realizate din mişcările picioarelor, ale tălpii, de fapt, iar partea superioară este caracterizată de mişcări bogate ale braţelor, umerilor şi bustului.

Pentru că este un dans social, o afacere de multe ori, raqs sharqi presupune ca dansatorii să poarte costume sclipitoare şi luminoase, cu multe valuri şi împletituri, cu şliţuri adânci pe ambele părţi ale coapselor, pentru a atrage atenţia asupra picioarelor.

Şi muzica este bogată în instrumente diferite specifice stilurilor egiptene şi turceşti, pentru a permite mişcări diversificate.

Raqs baladi – este un stil al belly-dancing-ului particular, însemnând „dans nativ” în arabă. De fapt, este dansul popular egiptean, dedicat momentelor festive. Dansatorii de baladi poarta costume tradiţionale, cu lungimea până la glezne, de obicei rochii.

Consultă-te cu un doctor înainte să te apuci serios de belly-dance. Dansul acesta exotic seamănă cu orice program de activitate fizică; oamenii care ar trebui neapărat să discute, mai întâi, cu doctorii lor, sunt cei care au probleme cu spatele său cu articulaţiile, oamenii obezi, femeile însărcinate şi bineînţeles, persoanele care nu au mai făcut de mult timp sport.

Reguli de bază pentru postură şi practicarea dansului

Belly-dancing-ul ţine de tot corpul femeii: de la creşterea încrederii în felul în care arăţi la menţinerea unui nivel al fitnessului care să ajute în sarcina, această formă de artă străveche a fost promovată cu silueta femeii în centrul său.

Înainte să începi, practic, să dansezi, trebuie să ştii cum să te menţii pe picioare. Ca oricare altă rutină de fitness, trebuie să îţi menţii o postură şi să te încălzeşti prin exerciţii. Postura potrivită pentru belly-dancing se referă la următoarele:

– fixează-ţi tălpile ferm pe podea, poţi sta fie cu tălpile goale, fie cu pantofi de dans care să acopere talpa piciorului şi să fie comozi.

– lasă-te mai mult pe degetele picioarelor, pentru a-ţi proteja genunchii.

– aşează-ţi picioarele puţin spre lateral, la acelaşi nivel cu şoldurile şi ţine-ţi genunchii relaxaţi.

– spatele drept şi braţele relaxate pe lângă corp.

– capul trebuie să fie drept, imaginează-ţi că eşti o balerină şi vei şti despre ce este vorba.

Acum să trecem la încălzirea propriu-zisă: începe cu mişcări circulare ale gâtului, câte 8 în fiecare direcţie. Apoi treci la rotiri de umăr, rotiri de picioare şi aşa mai departe. Pasul următor este să realizezi cercuri mici cu şoldurile tale – în timp ce faci acest lucru, încearcă să nu îţi mişti altă parte a corpului.

Permite-ţi 5 minute făcând această mişcare din şolduri, pentru a te relaxa şi obişnui. Apoi poţi trece la întreg corpul, relaxându-l complet prin simple scuturări şi terminând rutina de încălzire cu un zâmbet!

Exerciţii pentru mâini şi braţe:

Braţele unei dansatoare de bellydancing pot fermeca pe oricine, dacă se mişca unduitor. Sunt elegante, graţioase, în acord cu muzică şi cu mişcările provocatoare ale şoldurilor.

Şi modul în care îţi ţii degetele este important în acest dans: pentru a vedea ce stil ţi se potriveşte, încălzeşte-ţi mâinile puţin. Relaxează-le şi scutură-le viguros, apoi opreşte-te brusc. Menţine poziţia degetelor. Arată bine?

Te simţi confortabil? Poate fi maniera în care îţi vei purta degetele în aer, în timp ce dansezi. La fel procedează şi cu braţele tale: relaxează-le şi execută mişcări în aer, privindu-te în oglindă. Încearcă să nu îţi mişti capul şi să nu faci pauză între mişcări. Nimic nu trebuie să pară brusc, este o formă de dans care trebuie să ia o formă firească.

Postura şi mişcările braţelor şi ale mâinilor sunt foarte importante în belly-dance. Atunci când vei reuşi să le armonizezi cu mişcările naturale ale şoldurilor, înseamnă că vei putea începe să dansezi relaxată, calmă şi cu muzica în tot corpul. Cu zâmbetul pe buze!

Andree Enea

Surse foto:

costumecraze.com

body-fly-gim.ro