Rinoplastia, operația care te schimba complet

O operaţie estetică nu este menită doar să îmbunăţească aspectul fizicul. În anumite cazuri, te poate ajuta să îţi rezolvi o problemă de sănătate. Poate părea ciudat, dar chiar aşa este.

Rinoplastia, sau operaţia cosmetică la nas, este una dintre intervenţiile chirurgicale efectuate cel mai frecvent. Multe persoane nu sunt mulţumite de mărimea, lungimea sau grosimea nasului lor, aşa că apelează la această procedură, care le modifică forma nasului, oferindu-le, în acelaşi timp, încrederea dorită.

Chirurgul poate să schimbe forma naşului în funcţie de preferinţele persoanei, dar trebuie să ţină cont și de anumite limitări. Pentru a ajunge la forma dorit, s-ar putea să fie nevoie de mai multe operaţii. Datorită noii tehnologii, chirurgul îi poate arăta pacientei imagini 3D pe calculator, cu schimbarea finală. Astfel, cei doi, vor ştii că urmăresc acelaşi rezultat.

O operaţie făcută cu scopul înfrumuseţării se numeşte rinoplastie de mărire. Aceasta are scopul de a face nasul mai subţire, mai definit. Pentru această operaţiune, în trecut se folosea cartilajul de la lobul urechii. Azi se folosesc implanturi de silicon, deoarece riscul respingerii este minim faţă de alte materiale. Siliconul poate fi modelat în numeroase feluri şi oferă rezultate foarte bune.

A doua situaţie în care se poate recurge la rinoplastie, este atunci când nasul trebuie remodelat, din motive medicale şi poartă numele de rinoplastie pentru reconstrucţie facială. Forma şi structura nasului pot să fie formate, astfel încât să nu permită o respiraţie adecvată.

Deasemenea, în cazul unui accident, nasul (sau osul nazal) poate fi deformat şi trebuie să se recurgă la o operaţie de corectare. Există persoane care suferă de apnee în somn, care înseamnă că ceva împiedică respiraţia corectă. Aceasta reprezintă o problemă destul de serioasă.

Rinoplastia este potrivită pentru tine dacă îndeplineşti anumite condiţii: trebuie să ai 18 ani împliniţi dacă eşti băiat, sau 16 dacă eşti fată, să ţi se fi dezvoltat complet structura facială, trebuie să fii o persoană sănătoasă din punctul de vedere fizic, să nu fumezi şi, nu în ultimul rând, trebuie să ai în minte o idee clară despre cum vrei să îţi schimbi înfăţişarea.

Chirurgul nu va efectua această intervenţie dacă în istoria familiei tale au existat cazuri de boli de sângerare sau de tromboză. De asemenea, procedura nu este recomandată persoanelor care au probleme interne.

Pregătirea pentru procedură trebuie începută cu câteva săptămâni înainte. Dacă fumezi, ar trebui să te laşi de fumat cu o lună înainte şi să nu te apuci din nou după minim o lună de la operaţie. Evită să iei aspirină sau medicamente care o conţin, deoarece subţiază sângele şi poate mări sângerarea de după operaţie. Este o idee bună să începi să iei vitamine.

Ca orice procedură chirurgicală, rinoplastia are şi părţi mai puţin bune. Perioada de recuperare este anevoioasă şi necesită multă atenţie din partea ta. În primele zile de după operaţie, este indicat să eviţi să îţi atingi nasul, să îl freci sau să zâmbeşti, deoarece aceste lucruri provoacă mişcare în nas.

Este important să dormi pe spate timp de câteva săptămâni, pentru a permite vindecarea. Nu este permis să cari sau să  ridici lucruri timp de până la 6 săptămâni de la operaţie. Şi regimul alimentar va trebui puţin schimbat. Nu se recomandă mâncăruri tari, care necesită mult timp pentru a fi mestecate, evitându-se în acest fel mişcarea feţei.

Nici alcoolul nu este permis, deoarece subţiază sângele şi pot apărea sângerări. Timp de patru săptămâni nu vei avea voie să porţi ochelari de soare.

Aşadar, rinoplastia nu se efectuează doar din motive de înfrumuseţare. În ciuda timpului mare de rcuperare, de multe ori, această intervenţie poate oferi şansa multor oameni de a duce o viaţă normală. Rinoplastia este o procedură foarte personală şi ar trebui să o faci doar pentru că aşa vrei tu şi nu pentru a îndeplini dorinţele celorlalţi.

Persoanele interesate de rinoplastie pot apela, pentru mai multe informații, la clinicile sau la medicii specializați în chirurgie facială, precum este, de pildă, doctorul Călin Doboș, recunoscut pentru multele operații estetice efectuate unor vedete autohtone, dar nu numai.

Ana Darstaru

Sursa foto:

kadin.es