Medicina holistică abordează problema sănătăţii şi vindecarea bolilor într-un mod cu totul diferit de medicina clasică. Încă din cele mai vechi timpuri chinezii, japonezii şi egiptenii apelau la medicina holistică, ei fiind primii care au introdus acest concept. Conform chinezilor, tot ceea ce este viu posedă energie, forţa energetică sau activitate vitală, astfel medicina alternativă porneşte de la acest aspect şi urmăreşte să aducă organismul într-o stare de echilibru cât mai aproape de normalitate.
Doctorul naturopat Cristina Bogdan a acceptat să ne răspundă la câteva întrebări legate de ce înseamnă medicina holistă, cât de dezvoltată este în Roamnia şi mai ales cum percep românii acestă nouă ştiinţă vindecătoare.
ISM: Ce înseamnă medicina holistă în România? Este aceasta la acelaşi nivel de dezvoltare ca şi în ţările cu tradiţie?
Dr. Cristina Bogdan: Medicina holistică este medicina ideală ce se ocupă de sănătatea oamenilor ca întreg nu doar de suferinţele unor organe sau părţi ale corpului şi adăugă la îngrijirea corpului fizic şi îngrijirea sufletului şi a psihicului. În România, ca şi în alte ţări cu tradiţie în medicină alopată medicina holistică începe să prindă contur din ce în ce mai mult deoarece foarte mulţi medici sunt tot mai interesaţi de ceea ce înseamnă cu adevărat viaţa.
ISM: Care este diferenţa dintre medicina holistă şi cea alternativă?
Dr. Cristina Bogdan: Medicina alternativă cuprinde metode de tratament variate – homeopatie, acupunctură, masaj, fitoterapie, apiterapie etc. ce sunt menite să regleze şi să susţină buna funcţionare a întregului organism. Ea este o medicină holistică deoarece se ocupă de fiinţa vie cu toate aspectele ei funcţionale (fizice, psihice, emoţionale, spirituale) dar idealul ar fi ca medicina holistică să devină medicina unică ce alătură forţa medicinei alopate blândeţii medicinei naturale. Având la îndemână tot ceea ce ştiinţa ne-a dezvăluit şi toate cunoştinţele medicale de mii de ani putem spera la o înţelegere mai profundă şi o aplicare mai bună a ceea ce trebuie să fie medicină.
ISM: Care este profilul pacientului care apelează la un medic naturopat?
Dr. Cristina Bogdan: Profilul pacientului diferă în funcţie de cunoştinţele, experienţele şi credinţele pe care le are : de la cel care vine ca la o ultimă speranţă până la cel care nu suferă de nicio boală dar vrea să se menţină sănătos cât mai mult timp.
ISM: Care credeţi că este cea mai bună metodă de prevenire a bolilor?
Dr. Cristina Bogdan: Cea mai bună metodă de prevenire a bolilor o reprezintă cunoaşterea reală a funcţionării personale – a tipului constituţional, tipului metabolic şi a influenţei genetice, cunoaşterea emoţiilor, înţelegerea semnelor pe care le transmite corpul atunci când are nevoie de odihnă , hrană sau linişte sufletească. În aceste condiţii putem şti de ce alimente avem nevoie, câtă odihnă sau câtă apă consumăm şi ce suplimentare este necesară atunci când ne depăşim resursele prin consumuri excesive.
ISM: Care sunt cele mai folosite metode holistice la care apelează românii?
Dr. Cristina Bogdan: Nu există metode la care apelează pacienţii deoarece aceste nu sunt metode la cerere; cea mai bună metodă de prevenire sau tratament este apelarea la metoda sau metodele indicate de medicul specialist în funcţie de necesităţile organismului.