Interviurile de muncă devin o adevărată provocare atunci când experienţa nu te recomandă sau când din nesiguranţă şi disconfort nu reuşeşti să oferi cele mai avantajoase răspunsuri pentru tine.
Iată cum să răspunzi la 15 cele mai frecvente întrebări astfel încât să obţii jobul pe care ţi-l doreşti.
1.Te consideri cea mai potrivită persoană pentru acest job? De ce?
Cea mai bună modalitate de a răspunde este oferind exemple concrete ale reuşitelor şi abilităţilor tale. Compară cerinţele job-ului oferit cu profilul tău pentru ca recrutorul să vadă că eşti cea mai indicată persoană pentru acest job.
2. Descrie o experienţă dificilă cu care te-ai confruntat la muncă!
Oferă două exemple concrete pe care le-ai depăşit cu brio la fostul loc de muncă. Explică cum ai rezolvat problemele. Fii pozitiv, intervievatorul trebuie să îşi dea seama că ai rezultatele au fost favorabile.
3. Cum te-ai descrie?
Intervievatorul nu vrea un răspuns de 10 minute. Oferă fraze care să te evidenţieze şi care să deschidă calea altor întrebări care să te favorizeze.
4. Descrie cel mai bun şi cel mai rău şef!
Răspunde că mereu ai avut ceva de învăţat, indiferent dacă şeful tău a fost bun sau rău. Poţi inclusiv să afirmi: „Din experienţele cu şefii buni am învăţat ce să fac şi din experienţele cu cei rău – ce să nu fac”.
5. Preferi să munceşti singur sau în echipă?
Răspunde că eşti apt şi că te simţi comod atât cu lucrul în echipă, cât şi individual. Apoi expune câteva situaţii care să susţină aceste afirmaţii.
6. Întâmpini dificultăţi în colaborarea cu şeful tău?
Ai grijă! Această întrebare este complicată şi trebuie să răspunzi cu mare atenţie. Niciodată să nu spui că ai avut probleme cu şeful tău din motive banale, ci că ai avut probleme din cauza opiniilor şi aşteptărilor diferite. O bună modalitate de a rezolva problemele este să conversezi. Nu-ţi critica şeful, nu merită.
7. Cum evaluezi succesul?
„Succesul îl măsor în diferite moduri. La muncă, îndeplinind obiectivele care mi se cer. Cred că o firmă bună este aceea care nu doar premiază succesul, ci şi oferă posibilitatea unei dezvoltări profesionale şi personale”
8. Care sunt aşteptările tale din punct de vedere financiar?
Înainte de toate, află care este salariul oferit de majoritatea companiilor pentru profesia ta şi pentru sarcinile volumul de sarcini pe care îl ai de realizat. Pornind de aici ai mai multe opţiuni. Poţi spune că aspiraţiile tale financiare sunt în funcţie de profesia ta şi aştepţi un răspuns. Dacă îţi face o ofertă, poţi refuza. Răspunsul negativ te poate ajuta să obţii un salariu mai mare, dar ţine cont că este mai riscant.
9. În ce mediu de lucru îţi place să munceşti?
Spune că eşti flexibil din fire şi întreabă cum este mediul de lucru în firmă. Încearcă să răspunzi folosind cuvintele cheie cu care s-a exprimat intervievatorul.
10. Ai întrebări despre muncă şi companie?
Este momentul în care intervievatorul ascultă ce ai de spus. Pune întrebări pertinente. Fii atent la ce NU poţi întreba: „Am obţinut jobul?”, „Când am vacanţă?”, „Pot să îmi schimb orarul de muncă?” şi cel mai rău „Ce ce se ocupă această companie?”.
11. Care sunt obiectivele tale pentru viitor?
Relaţionează obiectivele tale cu firma şi cu profesia ta. Spune că ai fi foarte fericit să poţi să înveţi cât mai multe şi să contribui astfel la dezvoltarea companiei.
12. Ce îţi plăcea şi ce nu-ţi plăcea la ultimul tău job?
Nu vorbi urât despre fosta companie deoarece intervievatorul poate să creadă că vei face la fel în viitor. Vorbeşte despre tine şi despre stilul tău de muncă pentru ca recrutorul să îşi dea seama că eşti capabil să te adaptezi viitoarei companii.
13. De ce ai renunţat la fostul loc de muncă?
Dacă ai avut o plecare tumultoasă sau te-au concediat, fii onest şi încearcă să te concentrezi pe viitor. Nu-ţi vorbi rău fostul şef, nu-ţi justifica plecarea prin explicaţii banele sau răutăcioase.
14. De ce doreşti acest job?
„Această firmă este locul unde prin calităţile mele pot face diferenţa. De exemplu, în cealaltă firmă …” şi povesteşte un caz în care ai reuşit să te evidenţiezi datorită abilităţilor tale.
15. Ce ştii despre companie?
Să nu te ia prin surprindere! Cercetează despre firmă şi nu face afirmaţii care să nu-ţi creeze o imagine proastă precum „Am auzit că salariile sunt foarte bune în această firmă”. Chiar dacă afirmaţiile ar fi adevărate, nu are niciun sens să te cerţi cu recrutorul dacă te afli la un interviu pentru un job în compania respectivă.