Cele mai "picante" melodii Red Hot Chili Peppers

Red Hot Chili Peppers au stabilit un nou record mondial  în 2004, când au cântat în Hyde Park, în Londra, obţinând cele mai mari încasări ale unui singure formații din istorie. S-a estimat că peste 245 de mii de oameni au urmărit concertele RHCP, în cursul celor trei nopți.

Puține formații din anii ’80 au reușit să influențeze mai mult muzica ultimelor decenii precum Red Hot Chili Peppers.

Formația din Los Angeles a luat naștere în 1983 și era compusă din Anthony Kiedis (voce), Flea (bass), Hillel Slovak (chitară) și Jack Irons (tobe). Slovak a murit din cauza unei supradoze de heroină în 1988, după care Irons a părăsit grupul.

În cele din urmă  au fost înlocuiți  de John Frusciante (chitară) și Chad Smith (tobe). Primele trei albume : Red Hot Chili Peppers (1984), Freaky Styley (1985), and The Uplift Mofo Party Plan (1987), au ajutat grupul să își stabilească un stil personal, vibrant și cu atitudine punk-rock. Mother’s Milk (1989) a primit critici pozitive pentru piesele mature, de natură introspectivă, precum Higher Ground și  Knock Me Down.

Odată cu albumul Blood Sugar Sex Magik (1991), Red Hoț Chili Peppers au devenit adevărate staruri rock. Single-ul Under the Bridge a ajuns pe locul al doilea în Billboard Hot 100 și a devenit unul dintre cele mai importante cântece ale anilor ’90.

Chitaristul John Frusciante, care nu s-a adaptat la noul statut de vedetă, a părăsit în mod neașteptat grupul și a fost înlocuit de Dave Navarro.

Următorul album, One Hot Minute (1995), a fost un succes comercial, însă  datorită versurilor suprarealiste și a sound-ului pseudo-psihedelic, n-a reușit să impresioneze și criticii. Când Navarro a părăsit RHCP, formația era aproape de a se despărți.

Totuși, în 1998, Frusciante, proaspăt ieșit de la dezintoxicare, a fost de acord să se alăture formației.

Californication (1999) a fost marea revenire a formației. Albumul era mai antrenant și din punct de vedere tematic avea mai multă unitate decât eforturile anterioare.

Prin By the Way (2002), Red Hot Chili Peppers au lansat cinci single-uri și au arătat că versurile lor au o abordare foarte complexă. Albumul Stadium Arcadium (2006) este cel mai extins efort al formației, cu un set de două discuri, în care sunt incluse mai multe hituri.

Din 2009, John Frusciante a părăsit formația și a fost înlocuit de Josh Klinghoffer, alături de care Red Hot Chili Peppers au înregistrat al zecelea album, I’m with You, care a primit recenzii favorabile atât de la critici cât și de la succesul comercial.

În 2012, au primit o stea în Rock and Roll Hall of Fame.

Vă prezentăm câteva dintre cele mai bune melodii ale formației, selectate din toate cele 10 albume, din aproape 30 de ani de rock veritabil, personal și liber pe care ni l-au oferit RHCP.

Higher Ground, de pe Mother’s Milk este o versiune mai ritmată după cântecul lui Stevie Wonder, înregistrată la puțin timp după supradoza lui Slovak.

Tell Me Baby, de pe albumul Stadium Arcadium, reflectă visele și deziluziile a mii de pelerini care se mută în LA : They come from every state to find/Some dreams were meant to be declined.

Cântecul Knock Me Down, de pe Mother’s Milk, îl alegem fiindcă reflectă o vulnerabilitate și o maturitate pe care nu o mai auzisem înainte la  Red Hot Chili Peppers.

Dani California, de pe  Stadium Arcadium este exemplul perfect de energie intoxicantă, melodie puternică și narativitate sofisticată. Kiedis a declarat că Dani este un compozit din toate femeile cu care a ieșit.

The Zephyr Song de pe By the Way vorbește despre pierderea în sex și droguri, însă o face cu delicatețe și inocență,  promovând puterea vindecătoare a naturii și relațiilor umane.

Under the Bridge, de pe Blood Sugar Sex Magik spune o poveste despre  prezența neîncetată a trecutului în noi înșine. Începe cu acorduri simple de chitară și vocea lui Kiedis care proclamă că Los Angeles este singurul sau prieten. Este probabil cea mai cunoscută piesă a celor de la Red Hot Chili Peppers.

 

Veronica Enuşcă

Sursa foto:

redhotchilipeppers.com