Cinci lucruri care ne fac mai productivi

Productivitatea nu este un talent înnăscut, ci o abilitate pe care o capeţi prin organizarea eficientă a timpului şi a priorităţilor.

Începe ziua într-un mod pozitiv. În fiecare dimineaţă te trezeşti cu gândul la toate lucrurile pe care le ai de făcut la muncă în ziua respectivă, plus alte probleme de natură personală. Cheia e să începi ziua într-o pasă bună. Nu ai cum să te comporţi robotic şi să ai un zâmbet lipit de faţă pe parcursul întregii zile, dar trebuie să porneşti cu gândul că ziua va fi bună, încrezător că vei  îndeplini toate sarcinile.

Poţi pleca mai devreme de acasă, ca să ajungi cu 10, 15 minute mai devreme la birou, timp în care îţi savurezi cafeaua, te relaxezi şi socializezi puţin cu colegii. Acest lucru te va ajuta să te concentrezi mai bine şi te va elibera de stres.

Nu recurge la atenţia distributivă! Trebuie să ai câteva scopuri şi strategii de lucru concrete. A face mai multe lucruri în acelaşi timp nu este deloc eficient. Atenţia distributivă scade capacitatea de concentrare. Este destul de dificil să evităm această tendinţă, ţinând cont de multitudinea de dispozitive la care suntem conectaţi (telefon, mail, reţele de socializare, messenger, skype etc) dar este recomandat pentru o calitate sporită a muncii depuse.

Obiectivele S.M.A.R.T: Specific, Măsurabil, Abordabil, Relevant, Încadrat în timp. Orice îţi propui trebuie să deţină aceste cinci caracteristici, ca să fie realizabil.

Fă pauze la un interval de 90 de minute. Într-o oră și jumătate ai suficientă energie şi capacitate de concentrate. Apoi urmează o perioadă de 15-20 de minute în care energia e scăzută şi eficientă. Te tentează o cafea, în mod clar, însă nu este soluţia cea mai bună, deoarece efectele ei intervin în procesul de refacere a energiei. Cel mai bine e să iei o pauză, în care te relaxezi şi să îţi încarci bateriile.

Creează un mediu propice! Nu toţi avem această posibilitate, mai ales în condiţiile în care lucrăm într-un mediu zgomotos. Trebuie să elimini lucrurile care îți distrag atenţia, altfel nu vei reuşi să te concentrezi şi să îţi termini munca. Poţi da telefonul pe meeting sau pe silent ca să nu te streseze încontinuu, închide paginile de internet de care nu mai ai nevoie, închide uşa de la birou, eventual poţi folosi şi nişte căşti.

Nu fi perfecţionist. Mulţi cad în această capcană, îşi stabilesc nişte scopuri care însă le depăşesc capacitățile. Odată ce nu sunt atinse, există tendinţa de a te deprima, astfel scade productivitatea pentru alte activităţi. Este mai eficient să fii dedicat şi să vrei ca munca ta să aibă o calitate superioară, însă este la fel de important să nu exagerezi şi să rezolvi lucrurile în mod treptat. Poate că întreg procesul va părea lent, însă rezultatele vor fi unele bune.

Găseşte timp pentru pasiunile tale. Viaţa ta nu trebuie să se împartă doar între muncă şi acasă. Profită de weekend ca să faci ce îţi place cu adevărat, să petreci timp cu persoanele dragi. Weekendul este o perioadă “reset”.

Te eliberezi de tot stresul din timpul săptămânii şi te pregăteşte pentru obstacolele celei care urmează.

Ce alte metode mai ai?

Cristina Mîrzoi