Socializare + afaceri = social media

La început a fost ziarul,  însă apoi a apărut radioul şi a uimit lumea. La scurt timp a apărut şi televiziunea şi a părut cel mai grozav lucru văzut vreodată: o cutie cu imagini mişcătoare, plină de oameni făcând fel de fel de lucruri.

A urmat internetul care, cu timpul, a reuşit să încorporeze într-un fel sau altul cele trei tipuri de media. Ba mai mult, recent, internetul a adus cu sine un nou concept, acela de social media.

Zi de zi se întâmplă să auzim fel de fel de termeni noi, însă la fel de zilnic se întâmplă să nu ştim exact la ce se referă aceştia şi la ce pot fi întrebuinţaţi.

Social media = socializare

Aşadar, ce este social media şi la ce ne ajută?

Social media este un concept relativ nou. După cum indică şi numele, este un instrument de comunicare bazat pe socializare, însă nu acea socializare clasică ci una online. Principalul element de comunicare este aşadar, dialogul.

Social media reprezintă un fenomen accesibil oricui. Nu ai nevoie decât de un calculator şi conexiune la internet, apoi poţi împărtăşi informaţii cu întreaga lume. În categoria social media intră blogurile, site-urile de socializare şi, de ce nu, adresele de e-mail. Scopul este acela de a interacţiona şi de a crea noi legături, atât personale cât şi profesionale, cu alţi utilizatori.

Social media = afacere

Oamenii de afaceri au observat avantajele social media şi au ales să adopte această tendinţă în scopul de a-şi face cunoscută compania şi de a se apropia de clienţi pentru a afla părerea lor cu privire la produsele oferite. Astfel, afacerea capătă o vizibilitate mai bună şi un feedback rapid deoarece publicul are posibilitatea de a comenta cu privire la produsele distribuite pe piaţă, prin urmare companiile au posibilitatea de a acţiona în timp util asupra brandurilor pe care le deţin.

Să luăm spre exemplu cazul sportului, mai exact al unui meci de fotbal. Echipa şi  statisticile jucătorilor reprezintă o parte inclusă în joc. Nu ar fi interesant ca la fiecare final de meci şi nu numai, suporterii să-şi dea cu părerea privitor la evoluţia jucătorilor, jocul echipei sau intervenţiile antrenorului? Sporturile profesioniste sunt afaceri de milioane din industria divertismentului, iar marilor patroni nu le convine să facă greşeli ce ar putea nemulţumi suporterii sau echipa.

Se poate spune că social media a schimbat peisajul de marketing, întrucât permite oamenilor de afaceri să aibă control asupra mesajelor şi a mijlocului prin care acestea sunt transmise către utilizatorii care au propriile lor platforme de comunicare.

Companiile trebuie să fie flexibile şi să se adapteze constant la schimbările de opinie ale clienţilor. Prin încorporarea de noi tehnologii, marile afaceri au posibilitatea de a monitoriza, mai bine ca oricând, aceste avize şi sunt capabile să profite imediat de oportunităţile favorabile pe care social media le permite.

Mituri despre social media în afaceri

Social media este o activitate atât de uşoară, încât oricine se poate ocupa de ea: Greşit! Social media este într-adevăr o activitate uşoară, însă nu oricine din companie se poate ocupa de ea. Din moment ce acest domeniu ţine, în mod special, de comunicare, în spatele acesteia trebuie să stea o persoană potrivită care, în fond, reprezintă imaginea publică a companiei.

Social media este doar pentru tineret: tinereţea este în cazul de faţă o stare de spirit, având în vedere că grupul de bază al utilizatorilor Facebook se încadrează undeva la 35-54 de ani, iar populaţia de peste 55 de ani care utilizează acest site, este în continuă creştere.

Social media este gratis: nu chiar. Social media are şi părţi gratuite, însă şi părţi care costă bani. Niciun mijloc de comunicare nu poate fi realizat fără bani. Ce poate social media să facă este să reducă costurile unei bune comunicări.

Social media nu cunoaşte reguli: oriunde în lume există reguli. Dacă exagerezi cu autopromovarea, rezultatul obţinut nu va fi unul dorit, ci unul de automatizare.

Social media nu se potriveşte cu afacerea mea: dacă te ocupi cu fabricarea de armament pentru armată, cu siguranţă nu! Există situaţii delicate în care social media chiar nu este potrivită pentru afacere.

Social media = risc: aceasta este o frică des întâlnită în serviciile medicale şi financiare. Cu siguranţă există situaţii în care o companie ar trebui să fie prudentă cu participarea socială.

Adriana Mădălina Cristea

Surse foto:

skgtechnologies.com

blog.bvbusinessconsulting.ro