Cinci paşi pentru restabilirea ciclului de somn

Somnul este o activitate foarte importantă pentru corpul nostru întrucât pe toată durata acestuia ne refacem forţele şi ne odihnim, pentru a ne putea desfăşura activităţile într-un mod eficient în ziua următoare. Atunci când urmează să dormim corpul se pregăteşte pentru somn secretând melatonină în fluxul sanguin care determină un somn profund şi odihnitor. Dar ce facem când nu putem dormi? Lucrul pe timp de noapte sau călătoriile în zonele cu alt fus orar ne afectează şi ne pot perturba ciclul de somn. În continuare veţi găsi cinci paşi cu ajutorul cărora putem să ne restabilim ciclul de somn.

1. Mâncaţi alimente integrale, cum ar fi fructe sau legume pentru a vă asigura necesarul de multivitamine. Încercaţi să evitaţi alimentele foarte rafinate sau pe cele puternic procesate pentru a vă menţine nivelul de zahăr din sânge în limitele recomandate şi pentru a preveni neplăcerile legate de lipsa somnului. Mai mult decât atât, încercaţi să evitaţi să mâncaţi cu cel puţin 12 ore înainte de ora la care plănuiţi să vă treziţi, deoarece în cazul în care mâncaţi prea târziu organismul va presupune că aceea e masa de dimineaţă şi nu veţi mai putea dormi după. Mai mult decât atât, dacă aveţi pofta de ceva de băut, încercaţi ceaiurile de muşeţel sau fructul pasiunii fiindcă au efect liniştitor şi favorizează somnul.

2. Practicaţi yoga sau meditaţia.Yoga încorporează exerciţii de respiraţie şi meditaţie şi ajută la reducerea stresului şi la obţinerea unui somn odihnitor, pentru a vă ajuta să adormiţi mai repede şi să dormiţi mai mult.

3. Dormiţi în jur de şapte sau opt ore în fiecare noapte. Cu alte cuvinte, evitaţi să dormiţi o oră sau două în plus în zilele libere sau în week-end fiindcă asta vă va face mai dificilă trezirea la timp în zilele în care trebuie să mergeţi la lucru.

4. Dormiţi într-o cameră întunecată şi trageţi draperiile pentru a lăsa soarele să intre doar  după ce v-aţi trezit pentru că asta vă va ajuta corpul să-şi ajusteze ceasul biologic pentru o nouă zi.

5.Folosiţi suplimente alimentare care vă ajută organismul să-şi refacă ceasul biologic reducând nivelul de stres. Mai mult decât atât, discutaţi cu medicul dvs. cu privire la alte metode de a vă restaura ciclul de somn, cum ar fi acupunctura, care ajută la creşterea nivelului de melatonină din timpul nopţii şi la reducerea anxietăţii pentru a îmbunătăţi calitatea somnului.

Anca Antofie

Surse foto :

www.sprypub.com

sleepallnightlong.com