Adenomul de prostata – de la primele semne la tratament

Afectiunile prostatei sunt unele dintre cele mai frecvente boli ale sexului masculin. In Romania, peste 30% dintre barbatii cu varsta peste 60 de ani sufera de adenom de prostata – hipertrofie benigna a prostatei, iar pentru cei de 80-85 de ani, riscul aparitiei acestuia creste pana la 90%. In acelasi timp, in cazul tinerilor, cea mai comuna problema este cea a aparitiei prostatitei, caracterizata prin inflamarea prostatei.

Prostata este glanda anexa a aparatului genital masculin ce indeplineste functii vitale in organism si simultan reprezinta cel mai vulnerabil organ al patologiei masculine.
In contextul in care pana in 2015 este prevazuta o crestere continua a numarului de pacienti afectati de adenomul de prostata (pana la 550.000 de cazuri), informarea in legatura cu simptomatologia si metodele de tratament ale acestei boli este o masura esentiala de care orice barbat trebuie sa tina cont.

Care sunt primele semne ale adenomului de prostata?

Cauzele aparitiei adenomului de prostata nu sunt definite in mod clar, insa in cele mai multe cazuri aparitia acestuia este insotita de dereglarea nivelului de testosteron.
Manifestarile adenomului de prostata pot coincide cu simptomele altor boli. Astfel, in functie de stadiul de evolutie clinica, exista 3 etape definitorii: faza de tulburari premonitorii, caracterizata prin probleme moderate in timpul mictiunii, faza de stagnare vezicala fara distensie (n.r intindere, umflare) insotita de greutate in initierea mictiunii si prelungirea timpului de urinare si faza de stagnare vezicala cu distensie, in cazul careia simptomele prezente sunt insotite si de pierderea involuntara a urinei si instalarea insuficientei renale” explica dr. Vitalie Mogoreanu, medic specialist urolog in cadrul Spitalului Sf. Constantin din Brasov.

Alte simptome ce semnaleaza adenomul de prostata sunt:

  • Senzatia de golire incompleta a vezicii urinare
  • Nocturia – urinarea frecventa in timpul noptii
  • Stare de somnolenta cauzata de nocturie
  • Jetul urinar este slab si intrerupt
  • Senzatie de durere si usturime in timpul urinarii

Evolutia simptomelor difera de la un pacient la altul si de multe ori poate alterna intre perioade cu manifestari intense si perioade de ameliorare sau disparitie temporara a simptomelor.

Ce metode de tratament sunt recomandate pentru adenomul de prostata?

„Este important de stiut ca evolutia adenomului de prostata trece prin 3 stadii:  de la adenom de prostata microscopic, la adenom de prostata macroscopic pana la manifestarea clinica a acestei boli. In functie de fiecare faza, simptomele si tratamentul difera. Astfel, in primele 2 stadii, de cele mai multe ori se poate recomanda doar tratament medicamentos si de supraveghere, cu rolul de a ameliora simptomatologia acestei afectiuni. In cazul evolutiei bolii, este nevoie de interventie chirurgicala. Una dintre cele mai eficiente metode atat de diagnosticare, dar si de eliminare a tesutului adenomului de prostata o reprezinta Electrovaporizarea bipolara cu plasma a prostatei in mediul salin – TURis. Procedura TURis, realizata si in cadrul Spitalului Sf. Constantin din Brasov presupune electrovaporizarea tesuturilor de adenom.”, declara dr. Botond Nagy, medic specialist urolog in cadrul Spitalului Sf. Constantin din Brasov.

Sala de operatii dedicata interventiilor chirurgicale de urologie in cadrul Spitalului Sf. Constantin respecta cele mai inalte standarde din domeniul medical. Dotarile chirurgicale ultramoderne ale Spitalului Sf. Constantin permit efectuarea interventiilor endoscopice, minim-invaziv. Vaporizarea cu plasma reprezinta o optiune de tratament chirurgical inovatoare, care elimina adenomul de prostata si tumorile vezicale in conditii de siguranta, usor si cu randament ridicat. Endoscopul este introdus pe caile naturale fara nicio taietura! Recuperarea post-operatorie este deosebit de rapida (1-2 zile), iar riscul de sangerare este de asemenea mult mai mic fata de celelalte metode endoscopice si incomparabil fata de metodele clasice. Mai mult decat atat, intreg blocul operator respecta standardele internationale cu privire la sterilitate, siguranta si curatenie.

Website Spitalul Sf. Constantin: www.spitalulsfconstantin.ro
Facebook Spitalul Sf. Constantin: https://www.facebook.com/SpitalulSfConstantin