Care sunt cele mai seminificative, cele mai frumoase sau cele mai interesante construcţii din ultimii 1000 de ani? Unii critici de artă au ales Taj Mahal, pe când alţii au preferat zgârie-norii timpurilor moderne. Nu există un răspuns corect. Poate că cele mai inovative clădiri nu sunt monumente grandioase ci case obscure sau temple.
În scurta listă de mai jos, vom face o călătorie rapidă în timp, vizitând zece construcţii mai mult sau mai puţin cunoscute, dar care, cu siguranţă sunt adevărate valori din punct de vedere arhitectural.
1. Biserica St. Denis în Saint-Denis
În perioada Evului Mediu, constructorii descopereau că piatra poate susţine o greutate mult mai mare decât şi-au putut imagina vreodată. Biserica din Saint-Denis a fost una dintre primele mari clădiri care a folosit acest nou stil vertical numit stilul gotic. Această biserică a devenit un model pentru multe dintre catedralele franceze de la sfârşitul secolului al XII-lea, inclusiv pentru Catedrala Chartres.
2. Reconstrucţia Catedralei Chartres (1205-1260)
În 1194, clădirea originală a Catedralei Chartres a fost distrusă de un incendiu. Reconstruită între anii 1205 şi 1260, noua catedrală a fost realizată în stilul gotic. Inovaţia în ceea ce priveşte reconstrucţia acestei clădiri, va pune bazele arhitecturii din secolul al XIII-lea.
3. Oraşul Interzis, Beijing (1406-1420)
Pentru aproape şase secole, marii împăraţi ai Chinei au trăit într-un palat complex cunoscut şi sub denumirea de “Oraşul Interzis”. Astăzi, acest loc este un muzeu cu mai mult de un milion de artefacte nepreţuite.
4. Muzeul Louvre, Paris (1456 şi după)
La sfârşitul secolului al XIV-lea, Pierre Lescot a creat o nouă aripă pentru muzeul louver şi a făcut cunoscută ideea arhitecturii clasice în Franţa. Designul lui Lescot a dus la dezvoltarea muzeului Louvre pentru următorii 300 de ani. În 1985, arhitectul LeohMingPeia introdus modernismul, când a creat piramida de sticlă pentru palatul transformat în muzeu.
5. Biserica lui Andrea Palladio (1549 şi după)
În jurul anului 1500, arhitectul renascentist italian Andrea Palladio, a readus aprecierea pentru ideile clasice, când a transformat clădirea centrală din oraşul Vicenza, în biserică. Construcţiile ulterioare ale lui Palladio continuă să reflecte valorile umaniste ale perioadei renascentiste.
6. TajMahal, India(1630-1648)
Potrivit legendei, împăratul Shah Jahan a vrut să construiască cel mai frumos mausoleu de pe pământ pentru a-şi exprima dragostea pentru soţia sa favorită. Sau poate doar îşi exersa puterea politică. Elemente persiene, central-asiatice şi islamice, toate se combină în măreţul palat alb.
7. Monticello,Virginia, USA(1768-1782)
Atunci când Thomas Jeffreson, om politic american, şi-a construit casa din Virgina, a combinat ingeniozitateaamericanăcu ideile paladiene. Planul lui Jeffreson pentru Monticello seamănă cu Villa Rotunda a lui Andrea Palladio, la care a adăugat ceva nou şi anume, camerele subterane de serviciu.
8. Turnul Eiffel, Paris (1889)
Revoluţia Industrială a adus noi metode şi materiale de construcţie în Europa. Inginerul Gustave a fost pionerul utilizării metalului când a realizat designul pentru Turnul Eiffel în Paris. Turnul Eiffel a devenit unul dintre cele mai iubite obiective turistice din lume.
9. Clădirea Wainwright, St.Louis, Missouri (1890)
Louis Sullivan şi Dankmar Adler au redefinit stilul american de arhitectură prin clădirea Wainwright din St.Louis, Missouri. Designul lor a folosit linii neîntrerupte pentru a sublinia structura. „Forma urmează funcţia”, a spus celebrul Sullivan lumii.
Ce construcţie aţi reuşit să vedeţi, în realitate?
Andreea Nicoleta Alistar