Coadă la vânzări imobiliare ?

Ianuarie 2012. 15 zile. 10 apartamente vândute la pachet. Peste 25 de tranzacţii. 60 de vizionari pe zi. Minimum 3 precontracte zilnic. Randament 7%. Acestea sunt cifrele care au marcat începutul anului 2012.

“Se poate vorbi cu certitudine de o nouă tendinţă în piaţa imobiliară, respectiv reapariţia investitorilor imobiliari”, spune Giulio Angheloiu, manager al companiei imobiliare Premier Service. De ce? În ultimele zile ale lui 2011, mai exact în perioada cuprinsă între Crăciun şi Revelion, precum şi în primele 10 zile ale lunii ianuarie, cererea pentru achiziţii imobiliare a fost dublă faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Mai mult de atât, majoritatea cumpărătorilor sunt persoane de afaceri care cumpără proprietăţi la pachet pentru a le închiria ulterior. “Un cetăţean grec  a investit 420.000 de euro în şase apartamente şi patru garsoniere situate într-un complex rezidenţial din Popeşti Leordeni”, exemplifică unul dintre agenţii Premier Service.  Un alt investitor a semnat un contract de vânzare pentru trei apartamente tot în zona de sud a Capitalei. Iar acestea nu sunt singurele exemple.

“Este un moment bun pentru investiţii, mai ales în condiţiile în care randamentul oferit de închirieri se situează în România la 7%, comparativ cu Grecia unde vorbim de 1-2%, iar preţurile au ajuns, din evaluările noastre, la un minim istoric”, mărturiseşte investitorul grec. Instabilitatea actuală din sistemul bancar este un alt argument care l-a făcut pe acesta să caute variante alternative pentru a-şi plasa banii. Toate tranzacţiile s-au făcut cu bani lichizi, iar preferate sunt apartamentele cu suprafeţe de aproximativ 50 de metri pătraţi. În plus, investitorul îşi poate vedea liniştit de celelalte afaceri, iar apartamentele îi vor aduce un venit pasiv fără ca el să facă nimic în plus. Mai exact, apartamentele au fost date în administrarea companiei prin care s-a făcut tranzacţia, iar, în schimbul unui comision, aceasta se ocupă de închirierea, întreţinerea şi supravegherea imobilelor şi a chiriaşilor.

“Indiferent dacă aceste apartamente vor fi sau nu închiriate, valoarea lor va creşte semnficativ în câţiva ani. În momentul de faţă preţurile materialelor de construcţii încep deja să crească, la fel şi cele ale utilităţilor, costul pentru mâna de lucru a fost în 2011 la cel mai scăzut nivel, situaţia economică a împins şi ea dezvoltatorii să scadă preţul până la o limită minimă de profit, astfel încât preţurile proprietăţilor sunt acum la cel mai scăzut nivel. În 3 ani vom asista la o creştere semnificativă a preţurilor în imobiliare”, crede Giulio Angheloiu.

            Şi cei care au nevoie de o locuinţă pentru uz personal au ajuns la concluzia că este un moment potrivit să facă un pas în acest sens. Doar că aceştia au alte preferinţe de achiziţie faţă de anul trecut. Vedetele pieţei imobiliare nu mai sunt apartamentele cu două camere, ci cele cu trei şi asta pentru că diferenţa de preţ între ele este destul de mică, respectiv aproximativ 10%. Mai ales cei care iau credite ipotecare preferă acest tip de locuinţă pentru că, în condiţiile în care vor plăti rate vreme de 30 de ani, ei trebuie să gândească în perspectivă. “Familiile tinere, cei care de fapt reprezintă cea mai mare parte dintre cumpărătorii persoane fizice, se gândesc că în câţiva ani vor avea şi un copil sau doi şi atunci cumpără din start o casă care să le satisfacă nevoia de spaţiu. Bineînţeles, mai există şi categoria celor care preferă o garsonieră, dar de obicei aceştia sunt cei care au bani lichizi şi nu sunt nevoiţi să apeleze la un credit ipotecar sau la Prima Casă”, explica Angheloiu.

“Coadă la vânzări de case” de la începutul acestui an va mai avea un efect pozitiv în piaţă. Probabil că dezvoltatorii se vor simţi încurajaţi să investească în continuare, ceea ce reprezintă până la urmă un motor şi pentru alte sectoare ale economiei. 

Premier Service, Compania imobiliară a Zonei de Sud, a fost conceput în anul 1994, fiind lansat oficial la data de 13 februarie 1995. În prezent, din portofoliul companiei fac parte câteva zeci de proiecte, o mare parte dintre ele reprezentate în exclusivitate, din sectorul 4 al Capitalei, Popeşti, Berceni, Metalurgiei, Olteniţei, Brancoveanu, Giurgiului, Tineretului, Văcăreşti , Vidră, Leordeni, Frumuşani. Prin departamentele sale specializate, Premier Service oferă servicii complete de consultanţă, analiză şi cercetare a pieţei, apoi de implementare şi promovare a proiectelor.