Cu toţii suferim de o alternanţă a tranzitului intestinal, resimţită diferit pe parcusul zilei și pe care deseori o punem pe seama alimentelor consumate. Departe de a fi doar rezultatul asocierilor greşite de hrană pe care le facem, aceasta reprezintă de fapt o afecţiune intestinală. Sindromul colon iritabil sau colopatia determină dureri sau disconfort abdominal, crampe sau borborisme, diaree sau constipaţie.
Cele mai recente studii arată că în România aproximativ o pătrime dintre adulţi au simptome de colon iritabil, iar dintre aceştia doar o treime se prezintă la medic. Afecţiunea este mai frecventă în a 3-a şi a 4-a decadă de viaţă, în special la femei şi se situează pe a doua poziţie în ierarhia cauzelor de absenteism la serviciu, dupa răceală. Colopatia funcţionala este una dintre patologiile cele mai jenenate în viaţa de zi cu zi şi face obiectul unui număr foarte mare de consultaţii medicale.
Primele simptome
Persoanele afectate de colopatie suferă de dureri abdominale şi tulburări ale tranzitului intestinal (constipaţie, diaree sau alternanaţă). Alte simptome ale colopatiei sunt senzaţiile de balonare frecvente, anorexia, greaţa, regurgitaţiile, digestia lentă, saţietatea precoce, oboseala fizică şi intelectuală, tulburări vasomotorii cutanate, palpitaţii, dureri de cap etc. Adesea aceste tulburari se ameliorează în perioadele de repaus fizic şi psihic şi se agravează în perioadele de surmenaj şi griji intense.
Stresul şi oboseala cresc riscul de apariţie a sindromului colonului iritabil
Factorul psihic se regăseşte în declanșarea simptomelor în 70% din cazuri. La peste jumătate din bolnavi se depistează stresul psihic, situaţii conflictuale, surmenaj, sensibilitate crescută care declanşează un răspuns fiziologic intestinal exagerat sau alterat. Conform unui nou studiu american publicat în American Journal of Gastroenterology, chiar şi lucrul în ture crește riscul de a dezvolta sindrom de colon iritabil.
Administrarea îndelungată a produselor medicamentoase precum penicilină şi alte antibiotice creează o predispoziţie către apariţia colonului iritabil deoarece acestea distrug bacteriile benefice ce protejează sistemul digestiv. De asemenea alimentaţia neraţională, tutunul şi alcoolul sau sedentarismul joacă un rol important în disconfortul intestinal.
Tratamentul fitoterapeutic al colopatiei
Fitoterapia oferă o alternativă eficientă de tratament al colonului iritabil, acţionând atât asupra factorului psihic delanşator, prin plante sedative, calmante, cât şi asupra simptomelor, prin fitocomplexe cu rol antispastic, reglator al tranzitului intestinal, carminativ.
Capsulele Colon Sănătos de la Laboratoarele Fares BioVital au fost concepute special de echipa de cercetare de la laboratoarele din Orăşie pentru tratamentul sindromului colonului iritabil. Plantele din compoziţia sa (frunze de măslin, mentă, volbură, valeriană, sunătoare, obligeană, lavandă, scorţişoară) au atât proprietăţi calmante, sedative, cât şi stomahice, antidiareice, antispastice şi carminative, facilitând eliminarea gazelor intestinale.
Datorită efectului antialgic şi antidepresiv, sunt eficiente în colicile intestinale care au un important determinism psihic. Se administrează 1-2 capsule de 3 ori pe zi, după masă, timp de 2-3 luni.
Evaluarea eficienţei Capsulelor Colon Sănătos a arătat că la toţi pacienţii cu sindrom de intestin iritabil la care s-au administrat timp de o lună aceste capsule, au dispărut colicile abdominale şi meteorismul, s-a reglat tranzitul intestinal, s-a ameliorat starea psihică, pacienţii nemaiavând nevoie să asocieze alt tratament alopat.
Preţul recomandat al Capsulelor Colon Sănătos variază între 17 LEI şi 18,50 LEI.
Despre Laboratoarele Fares Bio Vital
Fares este astăzi, la peste 80 de ani de la fondare, compania cu capital integral românesc ce deţine locul întâi pe piaţa remediilor din plante medicinale din Romania. Fares deţine în portofoliu produse pe bază de plante medicinale precum: ceaiuri, siropuri, uleiuri esentiale, unguente şi creme, tincturi, capsule şi comprimate.